Industriarbetarnas tidning

Fler bostäder räcker inte

19 april, 2016

Skrivet av

dennis-ledarpraktikLedare Mehmet Kaplans avgång är ett utmärkt tillfälle för regeringen att omlansera bostadspolitiken. Den måste gynna dem som faktiskt befinner sig i bostadsbrist.

Om skribenten:

Dennis Jörnmark Callstam är 24 år och journalist från Göteborg. Gör i två veckor praktik på Dagens Arbete genom Aftonbladets och LO:s utbildning för unga ledarskribenter.

Tidigt under Kaplans ministerperiod meddelade Boverket att 700 000 nya bostäder behövdes på tio år. Den siffran har blivit ett mantra för Kaplan, som argumenterat för att byggregler måste förenklas och byggprocesser effektiviseras för att lösa situationen. Men i själva verket kommer ett planlöst byggande inte förbättra läget nämnvärt.

Självklart behövs fler bostäder, särskilt i de tre storstadsregionerna. Men med nuvarande system kommer den typen av åtgärder inte göra någon förändring för särskilt många av de 300 000 mellan 20 och 27 som saknar eget hem. Det beror på att hyresrätter blivit så dyra att bo i att väldigt få bostadslösa faktiskt kan flytta dit. 50 kvadratmeter i nybyggda Kville på Hisingen i Göteborg kostar 8 855 kronor – vilken ung vuxen, nyanländ eller arbetare har råd med det?

Det här är en effekt av allmännyttans utförsäljningar tillsammans med den avreglerade bostadsrättsmarknaden. Med politiska styrmedel har bostadsrätternas pris och svenskarnas belåningsgrad kunnat skjuta i höjden. Således blir det betydligt mer ekonomiskt hållbart för enskilda företag att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Och när politiker kräver hyresrätter byggs de så dyrt som möjligt för att generera maximala intäkter till ägaren.

I Facebookgrupper handlas sedan med andrahandskontrakten. I ”Lägenheter Stockholm” hyr någon ut en tvåa i centrala stan för 20 000 kronor i månaden samt två depositionshyror. I motsvarande grupp i Göteborg finns ettor för 11 000. För den rike råder ingen bostadsbrist. Hen kan hitta en långsiktig lösning på Hemnet och en kortsiktig på Facebook eller Blocket.

Men för industriarbetares barn, arbetslösa, nyanlända och studenter kommer ett ökat byggande ensamt inte lösa några problem. Månadshyrorna måste bli lägre. Borgerliga debattörer som sett samma problem argumenterar för marknadshyror – något som givetvis kommer leda till ökad segregation. Vad som behövs är att allmännyttan utökar sitt bestånd, framförallt i välbärgade och centrala delar av kommuner med bostadsbrist. Sedan måste staten kraftigt subventionera hyreskostnaderna.

I Sverige 2016 behövs en bostadspolitik som verkar mot ökade klassklyftor genom att minska segregation. Och den föds inte ur ränteavdrag och utförsäljningar. Det behövs starka statliga styrmedel. Nästa bostadsministers beslut måste få gynna de som inte har bostad, inte de som har pengar.

En kommentar till “Fler bostäder räcker inte

  • Mycket bra skrivet! Det behövs fler enklare hyreslägenheter där en lägre hyra är viktigare än standarden. Fler hyresrätter sänker arbetslösheten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarna ska ställa lönekrav – inte Svenskt Näringsliv

Arbetarna ska ställa lönekrav – inte Svenskt Näringsliv

”Alla som är utsatta på dagens arbetsmarknad – vare sig de är studenter, flyktingar eller utförsäkrade – har gemensam sak”, skriver Dennis Jörnmark Callstam i en gästkrönika.

”Skatteflykt handlar om ideologi”

”Panamaskandalen är tveklöst ett av historiens största journalistiska avslöjanden, och ett drama som kommer pågå flera månader till. Men framförallt är den kanske en påminnelse om en stor skiljelinje i moralfrågor mellan högern och vänstern”, skriver Dennis Jörnmark Callstam.

Ska vi erövra framtiden igen?

Ska vi erövra framtiden igen?

Daniel Mathisen läser Ulf Lundells Vardagar och känner sorgen blandas med hopp.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

”Förändring börjar med en person som Thomas”

”Förändring börjar med en person som Thomas”

Skammen när bilden började spridas i skiftlaget var min. Men då lärde Thomas mig hur det ligger till, skriver Linda Forså.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Även hårdrockare tappar sitt svall

Även hårdrockare tappar sitt svall

Carl Linnaeus: Tack vare Lars är det inte längre fult att åldras som hårdrockare.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.