Industriarbetarnas tidning

Ministern: ”Rätt personer ska utbildas”

20 februari, 2018

Skrivet av

Mindre sysselsättning och mer matchning. Så ska Arbets­förmedlingen lyckas bättre med arbetsmarknadsutbildningarna, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Att bara fyra av tio får jobb efter en arbetsmarknadsutbildning är alldeles otillräckligt, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), och hon är kritisk mot den tidigare alliansregeringen.

– De valde att rikta insatser bara till dem som står allra längst från arbetsmarknaden.
Man ägnade sig åt förvaltning av arbetslösheten och hamnade väldigt långt från arbetsgivarnas behov, menar Ylva Johansson.

S-regeringen har gett Arbetsförmedlingen nya instruktioner. Tre förändringar ska leda till att fler får jobb.

– Man ska inte välja den person som står allra längst från arbetsmarknaden, man ska välja den som kan få jobb med hjälp av en arbetsmarknadsutbildning, men som inte hade fått jobb utan den.

Innehållet och utformningen av utbildningarna är viktigt och där ska branschernas synpunkter tas till vara. Dessutom ska arbetsförmedlare jobba intensivt med matchning till lediga jobb när en person är färdig med utbildningen.

– De här olika delarna behöver förbättras och det är min bedömning att Arbetsförmedlingen jobbar med det på ett bra sätt. Så jag förväntar mig en väsentlig förbättring.

Det är en prispressad marknad. Hur väl ­fungerar balansen ­mellan pris och kvalitet
när utbildningar ­handlas upp?

– Det finns kritik mot hur det fungerar i dag, men det är inte lämpligt att jag går in och har synpunkter. Jag har lagt ett tilläggsuppdrag till arbetsmarknadsutredningen som gäller hur vi ska säkerställa en bra ordning för arbetsmarknadsutbildningen i framtiden. I det ligger frågeställningen om vi ska upphandla eller inte. Jag är inte säker på att ett alternativ har mindre problem. Det är en svår fråga och det är därför jag har lagt den i en utredning.

Utbildningsföretag som lyckas få ut många del­tagare i jobb har ingen fördel av det när nästa upphandling görs. Är det rimligt?

– Jag tycker att resultatet spelar roll, men hur man utformar upphandlingsreglerna måste myndigheten ta hand om. Det måste också vara möjligt för nya att komma in.

Hur ser du på en privatisering av Arbetsförmedlingen?

– Jag tror att det är helt fel väg att gå. ­Arbetsgivarna skulle behöva gå runt bland hundra aktörer när de söker folk. Jag vill ha ett statligt nav på arbetsmarknaden som håller ihop det. Ett exempel är Plats­banken som nu öppnas så att andra kan bygga sina lösningar ihop med den.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.