Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

En röst på SD är en röst för kaos

27 augusti, 2018

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Sverigedemokraterna är inte ett arbetarparti.
Gå inte på missnöjets locktoner.

Kanske tycker du att politik är trist eller att politiker hör till en elit som inte bryr sig eller att det är dags för något nytt, ett parti som kan röra om i grytan? Det kan finnas många skäl till besvikelse men just i år ska du noga fundera på om det verkligen är värt att odla missnöjet i stället för att satsa på dem som vill fortsätta att bygga Sverige starkt och solidariskt.

Efter fyra år med den rödgröna regeringen är förstås inte allt bra men faktum är att regeringen har lyckats vända ett ekonomiskt underskott på 60 miljarder till nära 50 miljarder i överskott. Arbetslösheten går ner, över 300 000 fler har fått jobb och tillväxten ökar. Regeringen Löfven har förbättrat a-kassan, gjort det billigare att vara med i facket, satsat rejält på arbetsmiljön, investerat i infrastruktur, forskning och innovation. Svensk industri går på högvarv och exporten ökar.

Det finns så klart samhällsbrister som återstår att bekämpa men den populistiska lockelsen att bara visa sitt missnöje riskerar att slå sönder allt bra.

Det politiska landskapet byter nu skepnad. Ett nytt blåbrunt block kan komma att ­bildas, där missnöjet i form av Sverigedemokraterna dikterar politiken. Missnöjesröstandet skapar ett kaos som sätter alla fortsatta reformer på paus. Det skulle allvarligt skada svensk industri och hota jobben.

SD påstår sig vara ett parti för vanligt folk men om detta parti får makten är det just vanligt folk som drabbas. SD lovar guld och gröna skogar men både guldet och den gröna skogen kan gå om intet. Miljöpolitiken är obefintlig och SD:s budget går inte ihop.

”Blandningen av höjda bidrag och sänkt skatt ger hål på över 30 miljarder kronor”, skriver Svenska Dagbladets näringslivsreporter.

De stora skattesänkningarna som SD vill genomföra tillsammans med Moderaterna skapar rejäla hål i kommunernas och landstingens välfärdsbudgetar. SD:s ekonomiska politik gynnar dem med högst inkomster. De vill också fortsatt värna privata vinstintressen framför en bra skola och omsorg för alla och röstade emot förslaget att begränsa vinstuttag i välfärden.

Sverigedemokraterna vill luckra upp anställningstryggheten, lagstifta om låga ingångslöner, främja tillfälliga anställningar och privatisera Arbetsförmedlingen. Dessutom är SD emot det som facken drivit hårt – nollvisionen mot dödsolyckor på jobbet.

Det är allvar nu. SD:s värdegrund är rasistisk och nationalistisk. Och det är sannerligen inget arbetarparti. Gå inte på missnöjets locktoner – det har varken du eller landet råd med.

12 kommentarer till “En röst på SD är en röst för kaos

  • Det kan väl inte bli ett större kaos än de senaste 4 åren. Många vill nog inte bli lurade 4 år till och har inget att förlora. Vi har inte råd med 4 år till av nedmontering av människor som får sina liv förstörda när Socialdemokraterna har tagit bort sjukförsäkringen och LSS.

  • Anställningstrygghet?? När jag blev sjuk 2015 blev jag uppsagd från mitt jobb sedan 27 år i en kommun med fackets goda minne. 2017 blev jag nekad sjukpenning. I dag är jag både utan anställning och inkomst. Allt detta under arbetar partiets styrning av landet. Låt er inte luras.

  • Det var inte socialdemokraterna som sänkte skatten så mycket att det nu är svårt att ha råd med sjukförsäkring och LSS.

  • Re: Eva Jorendal. Nej, det var inte socialdemokraterna som sänkte skatten! Men de har haft 4 år på sig att återställa och/eller höja den! Sen har vårdköerna öka i samtliga Landsting, trots att det går bra för Sverige och vi är inne i en högkonjunktur ….. SD är inget alternativ men vad håller nuvarande regering på med?

  • Vad ”Anna” verkar glömma är, att den här regeringen har regerat i minoritet.. Och trots alla vackra ord från Alliansen och SD under valrörelsen, så var det de som röstade emot regeringens förslag till förbättringar.

  • Regeringen har inte gjort några förbättringar i LSS och sjukförsäkringen. Magdalena Andersson sa klart och tydlig 2015 att det skulle bli nedragingar i LSS och sjukförsäkring för att finansiera flykting mottagingen. Lite svårt att skylla detta på andra partierna. Annika Standhäll är ansvarig för haveriet på försäkringskassan, det är sossarna som skrivit regleringsbrevet, ingen annan.

  • Ska du som chefredaktör för Dagens Arbete,en tidning jag får för att jag är med i facket,tala om för mig eller försöka påverka mig till vad jag ska rösta på eller inte?? Jag trodde att facket var en demokratisk rörelse,har så trott i över 30 år men,så är det tydligen inte. Blev så,rent ut sagt förbannat, besviken över din ”ledare” så nu överväger jag att gå ur facket!
    Jag har setat som ordförande och huvudskyddsombud på mitt jobb. Aldrig att jag gjort skillnad på vem eller vad medlemmarna röstar på.

  • Till Patrik: För mig går en grundläggande skiljelinje mellan de demokratiskt sinnade partierna (från höger till vänster) och Sverigedemokraterna som är sprungna ur nazism och rasism. Självklart bildar man opinion och driver värderingar på en ledarsida. Sen är det upp till var och en att göra som den vill. Men i min värld bör det vara varje människas plikt att hålla gränsen mot auktoritära, rasistiska och fascistiska strömningar som nu tyvärr växer fram runtom i Europa och i vårt eget land. Är det något fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen gjort historiskt är det att ta den kampen. Den gäller även idag.

  • Arbetslösheten i Sverige är hög jämför ned andra länder så har vi bland dom högsta i Europa,SD :s värdegrund är högre än dom andra partierna så Helle försök lura nån annan med dina floskler

  • det jag reagerar mest på är all nedmontering av LSS osv osv
    jag ser vad jag skattar varje månad och ändå verkar kassan blöda rejält.
    Jag har barn som kommer hem från skolan vrålhungriga då det är restriktioner på hur mycket mat dom får ta osv.
    vad har jag att förlora?
    inget egentligen så skärp till och vänd detta nu.
    vi kan inte föda hela världen, det är dags att ta hand om sverige och inte dra ner det

  • Som arbetare kan jag inte tänka mig att rösta på något av ”arbetarpartierna” S-demokraterna eller S-demokraterna. Bägge är obehagliga och odemokratiska.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vad händer med Moderaterna?

Valet blev inte den jordbävning som hade befarats men det mullrar betänkligt i den svenska parlamentarismen. Moderatledarens uppträdande på valnatten efter en milt sagt katastrofal valrörelse får en att undra hur det egentligen står till inom det stora borgerliga partiet. Att valets största förlorare utropar sig till vinnare och har mage att kräva statsministerns avgång […]

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framställa sig som ”den vuxne i rummet” och talet var just lågmält, resonerande utan några politiska utspel som […]

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister. Det var mycket klokt då försvarsministern […]

Det våras för Sverige

Det våras för Sverige

Även om inte vädret lät påskina någon vår kunde regeringen presentera sin vårbudget. Det blåser betydligt varmare ekonomiska vindar än de isvindar som blåste utanför Rosenbad och Riksdagen.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.