”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Vakter som hatar

120 personer är dömda för grova brott

Våldtäkter, mordförsök, rån. Djurplågeri, grov kvinnofridskränkning och misshandel med fängelse som straff.
Expressen kan i dag avslöja att fler än 120 personer som är dömda för allvarliga brott därefter har fått jobb för vaktbolag.

Därför granskar vi säkerhetsbranschen

Dagens Arbete och Expressen har under några dagar granskat den svenska säkerhetsbranschen. Tidigare har vi skrivit om hur personer med kopplingar till nazistiska och högerextrema organisationer jobbar på vaktbolag och att chefredaktör Helle Kleins livvakt spred hat på nätet.

DA gör alltså denna gång en granskning där vi själva är inblandade. Det brukar redaktioner undvika. Men vi bestämde oss för att göra ett undantag eftersom den växande bevakningsbranschen är en viktig samhällsfråga.

Vaktbolagen patrullerar i städer, på tunnelbanor och i köpcentrum. De anlitas av kommuner när polisbristen blivit för akut. De vaktar på fotbollsmatcher och evenemang för barn.

Deras uppdrag är trygghet och säkerhet.

Men Expressens omfattande granskning av vaktbolagens personallistor visar att fler än 120 personer dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv. Domarna är från 1999 till 2018.

Flera vaktbolag hävdar att de inte anställer personer som har dömts för brott. Men det stämmer inte.

Bland brotten finns våldtäkt, hemfridsbrott, rån, sexuellt utnyttjande av minderårig, koppleri, grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn, försök till mord, försök till dråp, rån, olaga hot, sexköp, grov stöld, djurplågeri, våld och hot mot tjänsteman, falsk tillvitelse, mordbrand.

Dessutom sexuellt ofredande, olaga intrång, grovt narkotikabrott, smuggling, grov rattfylla, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mened och mycket mer. Utöver dessa domar finns flera fall av utfärdade kontaktförbud.

Sex män som har dömts för rån har därefter godkänts för att jobba för vaktbolag.

Samma sak gäller för fem dömda våldtäktsmän. En av dem gick till ett vaktbolag som anlitas av Polismyndigheten i Stockholm, en annan till ett vaktbolag som anlitas av Stockholms kommun.

En man som dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig godkändes för jobb på två olika vaktbolag, varav det ena har arbetat med säkerhet på Melodifestivalen.

Efter fängelset: skyddade partiledardebatten

Flera av de brottsdömda arbetar på evenemang med höga säkerhetskrav. En person som avtjänat ett långt fängelsestraff för ett grovt våldsbrott arbetade i höstas som ordningsvakt med säkerheten på en av partiledardebatterna inför riksdagsvalet.

– Med min bakgrund skulle man kanske tro att jag är den som vevar med batongen. Men så är det inte, säger han.

Expressen har flera exempel på att personer som har dömts för brott som skadat någon annan har fått jobb på stora välkända bolag.

Kristina: Han slog mig i ansiktet

Flera dömda kvinnomisshandlare har fått jobb för vaktbolag.

En man slog och sparkade sin dåvarande flickvän på en fest så allvarligt att hon förlorade medvetandet. Hon kördes till sjukhus där hon blev inlagd med svullet ansikte och blåmärken på kroppen.

Han dömdes till över två års fängelse, men trots det fick han därefter jobb för ett av Sveriges mest kända vaktbolag.

En annan som drabbats är Kristina, som för några år sedan blev misshandlad av sin dåvarande pojkvän. Han dömdes i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst.

Hon beskriver honom som kontrollerande och efter tre månader ville hon lämna honom.

– Han bevakade mig vart jag än gick. Stod utanför mitt hus så jag inte skulle kunna gå ut, och jag drömde mardrömmar att han bankade på dörren.

Han anklagade henne för att vara otrogen och krävde ofta att få veta var hon var, berättar hon. Han ville alltid se hennes telefon och blev rasande om den var avstängd. En dag när hon var med sin tjejkompis letade han upp henne.

– Han ville prata med mig om varför min telefon var avstängd. Jag ville inte, men till slut gick jag med på att gå ut och prata. Då slog han mig i ansiktet, säger hon.

Dömdes i hovrätt– fick jobb på vaktbolag

Hon lämnade honom, men ett tag senare träffades de på samma fest. När Kristina sen lämnade festen följde han efter henne. Hon berättar att han då kallade henne hora och ville se hennes telefon.

– Allting sker väldigt snabbt, helt plötsligt ligger jag på marken. Han slog mig först när jag stod upp och när jag ramlade så fortsatte han slå mig i ansiktet.

Morgonen därpå gjorde hon en polisanmälan.

Mannen erkände att han vid första tillfället gett henne en örfil, men nekade i övrigt brott. Men vittnen och teknisk bevisning gjorde att han dömdes både i tingsrätt och hovrätt.

Nu har Kristina inte sett honom på flera år, men hon blir besviken när hon får höra att han arbetar för ett vaktbolag.

– Jag vet hur han är och jag vet vad han har gjort mot mig. Han är inte lämplig för ett sådant jobb, säger hon.

”Är du dummer så blir du blå”

Kristina är ett av många brottsoffer som riskerar att få se sin förövare iklädd vaktuniform.

Tio månaders fängelse blev straffet för en man som 2005 dömdes av hovrätten för misshandel på en krog. Mannen, som i dag är i 30-årsåldern, slog en flaska i huvudet på en annan man som satt vänd från honom.

För snart ett år sedan skrev den misshandelsdömde mannen följande på Facebook: ”En ordningsväktare, han går i staden. Han vaktar blommor, han vaktar saker. Och är du snäller så får du gå, men är du dummer så blir du blå.”

I dag är han godkänd för arbete vid tre olika vaktbolag i Stockholm. När Expressen når honom hänvisar han till sin arbetsgivare: ”Ska jag vara ärlig har jag inte direkt lust att uttala mig om detta.”

Vad menade du med ”är du dummer så blir du blå?”

”Att du får åka inuti en polisbil som är blå. Då det inte rimmade så förkortade jag det.”

Han svarar vidare att han inte sökt sig till yrket ”för att kunna utöva övervåld eller för att jag har en önskan att vara lagligt aggressiv”.

Läs också intervju med Mikael Damberg i Expressen: ”Regelverket kan vara föråldrat”

Länsstyrelsen följer inte polisens råd

Enligt reglerna ska vaktbolagen anmäla samtliga anställda, även administrativ personal samt till exempel lokalvårdare och fastighetsskötare till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

Länsstyrelsen prövar därefter laglydnad, medborgerlig pålitlighet och lämplighet i övrigt. Det innebär att det görs en sökning i misstankeregistret, belastningsregistret och en remiss skickas till Säpo med frågan om de har något att tillägga.

Huvudregeln är att länsstyrelsen ska granska brott från de senaste fem åren. Men enligt polisens föreskrifter och allmänna råd som gällt sedan 2007 kan femårsregeln förlängas vid allvarliga brott.

– Huvudregeln är att man ska vara ostraffad senaste fem åren. Är det en väldigt ung person så tittar man på tre år på grund av ungdomligt oförstånd. Men vi kan också i vissa fall förlänga till över fem år om det begåtts grova brott längre bak, säger Elisabeth Åkesson, jurist på länsstyrelsen i Stockholm.

Vad är ett grovt brott?

– Exempel jag kommer på nu är rån, upprepade narkotikabrott och sådana saker.

Hur ser ni på misshandel?

– Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd. Huruvida vi går längre tillbaka rörande misshandel beror på hur långt tillbaka det är och vilka arbetsuppgifter en person ska ha.

Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd.

Hur ser ni på våldtäkt?

– Jag kan inte komma ihåg om vi haft ett ärende för bedömning där någon dömts för en våldtäkt som begåtts för mer än fem år sedan. Det blir alltid en bedömning i det individuella fallet.

Expressens granskning visar dock att länsstyrelserna har godkänt sex personer som dömts för rån. Två av dem har avtjänat fängelsestraff, de andra ungdomstjänst och ungdomsvård.

Polismyndigheten, som beslutat om de allmänna råden som länsstyrelsen ska förhålla sig till, är tydlig med att femårsregeln kan förlängas.

– Om det blir uppenbart för länsstyrelsen att det är ett väldigt allvarligt brott kan man avslå, säger Lars Sjöberg, processledare inom bevakning på polisens rättsavdelning.

Är fängelse för misshandel något som ska godkännas?

– Som regel, nej.

Våldtäkt?

– Nej, det är samma sak där.

Expressen har sökt samtliga personer vars brottslighet omnämns i artikeln för en kommentar. De har fått möjlighet att kommentera, men har avstått.

Fotnot: Kristina heter egentligen något annat.

Granskningen av vaktbolagsbranschen är ett samarbete mellan Expressen och Dagens Arbete. 

Läs mer på expressen.se

Läs mer: DA granskar

Frida Sundkvist/Expressen

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Sälj inte ut vår säkerhet

LedareVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

1

Nu ska branschen kollas

Personer med kriminell bakgrund får inte jobba på bevakningsföretag. Men branschen har dålig koll. Därför har länsstyrelserna sjösatt en nationell granskning.

Riksdagens väktare får inte utbilda om vapen

DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn har stora kunder som Riksdagen och Riksbanken. Företaget har dock fått sitt tillstånd att vapenutbilda personalen indraget.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Livvakten: ”Det är min rätt att få uttrycka mina åsikter”

Helle Kleins tidigare livvakt säger att han har grundlagsskyddad rätt att uttrycka åsikter i dialog med andra, och att hans kommentarer är tagna ur sitt sammanhang.

”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn, hänvisar till sekretess runt fallet med Helle Klein. Han säger dock att det som livvakten skrivit på Facebook strider mot företagets värdegrund.

1

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Bevakningsbranschen drar ifrån polisen

Den svenska bevakningsbranschen omsätter 17 miljarder kronor årligen, och växer. Och antalet väktare och ordningsvakter är nu större än antalet poliser.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA granskar skuggsamhället

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

6

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Knarket i industrin

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Bonus i industrin

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

Industri på högvarv

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Vad är ett vanligt jobb?

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

15

DA granskar vuxenutbildningen

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

7

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

Det nya Samhall

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

Facket för unga

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

Rätt livränta

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

3

”Livet har blivit begränsat”

Sjuk av jobbetDagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Färre dör men många skadas

Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.

1

Visselblåsaren som gjorde skillnad

DA GRANSKARDe Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

2

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.