Industriarbetarnas tidning

120 personer är dömda för grova brott

18 mars, 2019

Skrivet av Frida Sundkvist/Expressen

Våldtäkter, mordförsök, rån. Djurplågeri, grov kvinnofridskränkning och misshandel med fängelse som straff.
Expressen kan i dag avslöja att fler än 120 personer som är dömda för allvarliga brott därefter har fått jobb för vaktbolag.

Därför granskar vi säkerhetsbranschen

Dagens Arbete och Expressen har under några dagar granskat den svenska säkerhetsbranschen. Tidigare har vi skrivit om hur personer med kopplingar till nazistiska och högerextrema organisationer jobbar på vaktbolag och att chefredaktör Helle Kleins livvakt spred hat på nätet.

DA gör alltså denna gång en granskning där vi själva är inblandade. Det brukar redaktioner undvika. Men vi bestämde oss för att göra ett undantag eftersom den växande bevakningsbranschen är en viktig samhällsfråga.

Vaktbolagen patrullerar i städer, på tunnelbanor och i köpcentrum. De anlitas av kommuner när polisbristen blivit för akut. De vaktar på fotbollsmatcher och evenemang för barn.

Deras uppdrag är trygghet och säkerhet.

Men Expressens omfattande granskning av vaktbolagens personallistor visar att fler än 120 personer dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv. Domarna är från 1999 till 2018.

Flera vaktbolag hävdar att de inte anställer personer som har dömts för brott. Men det stämmer inte.

Bland brotten finns våldtäkt, hemfridsbrott, rån, sexuellt utnyttjande av minderårig, koppleri, grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn, försök till mord, försök till dråp, rån, olaga hot, sexköp, grov stöld, djurplågeri, våld och hot mot tjänsteman, falsk tillvitelse, mordbrand.

Dessutom sexuellt ofredande, olaga intrång, grovt narkotikabrott, smuggling, grov rattfylla, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mened och mycket mer. Utöver dessa domar finns flera fall av utfärdade kontaktförbud.

Sex män som har dömts för rån har därefter godkänts för att jobba för vaktbolag.

Samma sak gäller för fem dömda våldtäktsmän. En av dem gick till ett vaktbolag som anlitas av Polismyndigheten i Stockholm, en annan till ett vaktbolag som anlitas av Stockholms kommun.

En man som dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig godkändes för jobb på två olika vaktbolag, varav det ena har arbetat med säkerhet på Melodifestivalen.

Efter fängelset: skyddade partiledardebatten

Flera av de brottsdömda arbetar på evenemang med höga säkerhetskrav. En person som avtjänat ett långt fängelsestraff för ett grovt våldsbrott arbetade i höstas som ordningsvakt med säkerheten på en av partiledardebatterna inför riksdagsvalet.

– Med min bakgrund skulle man kanske tro att jag är den som vevar med batongen. Men så är det inte, säger han.

Expressen har flera exempel på att personer som har dömts för brott som skadat någon annan har fått jobb på stora välkända bolag.

Kristina: Han slog mig i ansiktet

Flera dömda kvinnomisshandlare har fått jobb för vaktbolag.

En man slog och sparkade sin dåvarande flickvän på en fest så allvarligt att hon förlorade medvetandet. Hon kördes till sjukhus där hon blev inlagd med svullet ansikte och blåmärken på kroppen.

Han dömdes till över två års fängelse, men trots det fick han därefter jobb för ett av Sveriges mest kända vaktbolag.

En annan som drabbats är Kristina, som för några år sedan blev misshandlad av sin dåvarande pojkvän. Han dömdes i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst.

Hon beskriver honom som kontrollerande och efter tre månader ville hon lämna honom.

– Han bevakade mig vart jag än gick. Stod utanför mitt hus så jag inte skulle kunna gå ut, och jag drömde mardrömmar att han bankade på dörren.

Han anklagade henne för att vara otrogen och krävde ofta att få veta var hon var, berättar hon. Han ville alltid se hennes telefon och blev rasande om den var avstängd. En dag när hon var med sin tjejkompis letade han upp henne.

– Han ville prata med mig om varför min telefon var avstängd. Jag ville inte, men till slut gick jag med på att gå ut och prata. Då slog han mig i ansiktet, säger hon.

Dömdes i hovrätt– fick jobb på vaktbolag

Hon lämnade honom, men ett tag senare träffades de på samma fest. När Kristina sen lämnade festen följde han efter henne. Hon berättar att han då kallade henne hora och ville se hennes telefon.

– Allting sker väldigt snabbt, helt plötsligt ligger jag på marken. Han slog mig först när jag stod upp och när jag ramlade så fortsatte han slå mig i ansiktet.

Morgonen därpå gjorde hon en polisanmälan.

Mannen erkände att han vid första tillfället gett henne en örfil, men nekade i övrigt brott. Men vittnen och teknisk bevisning gjorde att han dömdes både i tingsrätt och hovrätt.

Nu har Kristina inte sett honom på flera år, men hon blir besviken när hon får höra att han arbetar för ett vaktbolag.

– Jag vet hur han är och jag vet vad han har gjort mot mig. Han är inte lämplig för ett sådant jobb, säger hon.

”Är du dummer så blir du blå”

Kristina är ett av många brottsoffer som riskerar att få se sin förövare iklädd vaktuniform.

Tio månaders fängelse blev straffet för en man som 2005 dömdes av hovrätten för misshandel på en krog. Mannen, som i dag är i 30-årsåldern, slog en flaska i huvudet på en annan man som satt vänd från honom.

För snart ett år sedan skrev den misshandelsdömde mannen följande på Facebook: ”En ordningsväktare, han går i staden. Han vaktar blommor, han vaktar saker. Och är du snäller så får du gå, men är du dummer så blir du blå.”

I dag är han godkänd för arbete vid tre olika vaktbolag i Stockholm. När Expressen når honom hänvisar han till sin arbetsgivare: ”Ska jag vara ärlig har jag inte direkt lust att uttala mig om detta.”

Vad menade du med ”är du dummer så blir du blå?”

”Att du får åka inuti en polisbil som är blå. Då det inte rimmade så förkortade jag det.”

Han svarar vidare att han inte sökt sig till yrket ”för att kunna utöva övervåld eller för att jag har en önskan att vara lagligt aggressiv”.

Läs också intervju med Mikael Damberg i Expressen: ”Regelverket kan vara föråldrat”

Länsstyrelsen följer inte polisens råd

Enligt reglerna ska vaktbolagen anmäla samtliga anställda, även administrativ personal samt till exempel lokalvårdare och fastighetsskötare till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

Länsstyrelsen prövar därefter laglydnad, medborgerlig pålitlighet och lämplighet i övrigt. Det innebär att det görs en sökning i misstankeregistret, belastningsregistret och en remiss skickas till Säpo med frågan om de har något att tillägga.

Huvudregeln är att länsstyrelsen ska granska brott från de senaste fem åren. Men enligt polisens föreskrifter och allmänna råd som gällt sedan 2007 kan femårsregeln förlängas vid allvarliga brott.

– Huvudregeln är att man ska vara ostraffad senaste fem åren. Är det en väldigt ung person så tittar man på tre år på grund av ungdomligt oförstånd. Men vi kan också i vissa fall förlänga till över fem år om det begåtts grova brott längre bak, säger Elisabeth Åkesson, jurist på länsstyrelsen i Stockholm.

Vad är ett grovt brott?

– Exempel jag kommer på nu är rån, upprepade narkotikabrott och sådana saker.

Hur ser ni på misshandel?

– Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd. Huruvida vi går längre tillbaka rörande misshandel beror på hur långt tillbaka det är och vilka arbetsuppgifter en person ska ha.

Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd.

Hur ser ni på våldtäkt?

– Jag kan inte komma ihåg om vi haft ett ärende för bedömning där någon dömts för en våldtäkt som begåtts för mer än fem år sedan. Det blir alltid en bedömning i det individuella fallet.

Expressens granskning visar dock att länsstyrelserna har godkänt sex personer som dömts för rån. Två av dem har avtjänat fängelsestraff, de andra ungdomstjänst och ungdomsvård.

Polismyndigheten, som beslutat om de allmänna råden som länsstyrelsen ska förhålla sig till, är tydlig med att femårsregeln kan förlängas.

– Om det blir uppenbart för länsstyrelsen att det är ett väldigt allvarligt brott kan man avslå, säger Lars Sjöberg, processledare inom bevakning på polisens rättsavdelning.

Är fängelse för misshandel något som ska godkännas?

– Som regel, nej.

Våldtäkt?

– Nej, det är samma sak där.

Expressen har sökt samtliga personer vars brottslighet omnämns i artikeln för en kommentar. De har fått möjlighet att kommentera, men har avstått.

Fotnot: Kristina heter egentligen något annat.

Granskningen av vaktbolagsbranschen är ett samarbete mellan Expressen och Dagens Arbete. 

Läs mer på expressen.se

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 2 av 9 på temat Vakter som hatar

Hennes livvakt var en näthatare

18 mars, 2019

Skrivet av

Klockan 06.30 blir DA:s chefredaktör Helle Klein hämtad i bostaden av sin livvakt.

Hon – med en stark hotbild sedan flera år tillbaka.

Han – en välmeriterad och skicklig livvakt. Och en av dem som på nätet hatar allt hon står för.

Därför granskar vi säkerhetsbranschen

Dagens Arbete och Expressen granskar under några dagar den svenska säkerhetsbranschen. Tidigare har vi skrivit om hur personer med kopplingar till nazistiska och högerextrema organisationer jobbar på vaktbolag. I dag avslöjar vi att den livvakt som skulle skydda DA:s chefredaktör Helle Klein spred hat på nätet.

DA gör alltså denna gång en granskning där vi själva är inblandade. Det brukar redaktioner undvika. Men vi bestämde oss för att göra ett undantag eftersom den växande bevakningsbranschen är en viktig samhällsfråga.

Redaktionen på Dagens Arbete är van vid att deras chefredaktör behöver livvakt vid offentliga framträdanden. Så har det varit i flera år, men hotbilden har förvärrats. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade i Göteborg under Bokmässan 2017. Nazisterna bar plakat med bilder på bland andra Helle Klein. ”Förbrytare” stod det med stora svarta bokstäver.

I telefonen fortsatte hoten. Morgon och kväll kom meddelanden. Hon polisanmälde, men inget hände. Tidningens säkerhetsbolag bedömde att hon behövde ökat skydd.
Någon månad före Bokmässan 2018 blev en livvakt hennes ständige följeslagare, vardag som helg.

Han var med överallt, om hon så bara skulle gå ett par hundra meter till ett lunchmöte. Han satt i tidningens fikarum i timtal. Tystlåten, höll på med sin mobil, drack kaffe.
Medarbetarna blev mer och mer oroliga. Hur såg hoten ut egentligen? Varför hade Helle plötsligt lika mycket livvaktsskydd som ministrar? Och vem var den här mannen som följde henne hela tiden?

Tidningens grävande reportrar kollade upp honom. Några hade precis varit i Riga på kurs och lärt sig av de bästa i världen.

Helle Klein hade börjat packa för att åka till Bokmässan i Göteborg i höstas. Bra skor, flera ombyten, vattenflaska. Det brukar bli gräsligt varmt och syrefattigt i mässhallarna. Hon, som är både chefredaktör, präst och opinionsbildare, skulle delta i flera seminarier och paneldebatter.

Se Helle Klein i en tv-intervju i tidningen Expressen här.

Dagen före resan fick hon reda på vad livvakten lagt ut på sin Facebook.
En bild med muskulös bar överkropp, ett svärd, en svensk flagga.

Hon och andra på redaktionen fick ­associationer till svärdattacken på skolan i Trollhättan då två människor dödades.

Det han skrivit osade förakt för invandrare, för arbetarrörelsen: ”LO är en skam för Sverige”, för Svenska kyrkan, som ”anslutit sig till djävulens verk”. Han hade lajkat högerextrema sidor och skrivit inlägg som gjorde Helle, den person han skulle skydda, orolig och rädd:

”Sverige är infekterat och infiltrerat, snart måste folket agera.”

”Vi flyttar inte, vi är duktiga krigare, kommer aldrig låta Sverige förändras till något vi inte känner igen.”

”Vi är redo för återtagandet.”

Sälj inte ut vår säkerhet

Säkerhetsbolaget Avarn fick skärmdumpar och uppmanades att byta ut livvakten.
Det hade varit lätt för bolaget att hitta svepskäl som inte gjorde honom misstänksam. Han hade jobbat många övertidstimmar under fem veckor, var svårt förkyld och tappade ibland rösten.

Men bolaget ville avvakta och göra en utredning.

Helle Klein och hennes make samtalar hela kvällen. Ska hon åka eller inte åka? Det blir inte mycket sömn den natten. Hon vill inte ställa in sina åtaganden.

In i det sista hoppas hon att en ny livvakt ska åka med henne. Men på torsdagsmorgonen får hon ett sms: ”jag är här nu”. Det är samma livvakt. Han som skrivit inlägg med hat mot allt av det Helle Klein står för. Hon går ner och kliver in i den mörka bilen och åker till Centralen. Hon och livvakten sitter tillsammans i tre timmar på tåget.

Seminarierna avlöser varandra. Hon pratar journalistik, folkbildning och existensiella frågor. En av kvällarna i Göteborg sitter hon i en fullsatt salong och ser filmen om succéförfattaren och Expo-grundaren Stieg Larsson. Han bekämpade högerextremism och nazism, levde under hot och dog i en hjärtattack 50 år gammal.

Livvakten sitter strax bakom henne i biomörkret. Han är mycket tyst efteråt på väg till hotellet.

Läs också: Livvakten: ”Kommentarer ryckta ur sitt sammanhang”

Efter fyra dagar på helspänn, äntligen på väg hem. Men då stannar tåget, signalfel i Laxå. Minuterna blir en timme, som blir två. Livvakten sitter mittemot. Helle skriver ett mejl till en kollega på tidningen:

”Inombords brottas jag med starka motstridiga känslor – alltifrån djupaste förtvivlan, då all tillit till omvärlden rasat, till helig vrede. Att vara sida vid sida, skratta och samtala med en som i själva verket hatar allt det som är jag och använder samma rasistiska smörja som dem han skyddar mig emot.”

När hon kommer hem släpper allt och förtvivlan sköljer över henne. Helle avsäger sig allt livvaktsskydd och åker till okänd ort.  Hon orkar varken läsa eller skriva. Förmår knappt att gå på promenader. Hon mejlar sin kollega:

”Ärligt talat är jag oerhört pressad av hoten från NMR och känner att polisen inte är att lita på. Personskyddet har varit min tröst och trygghet och nu kan jag inte längre förlita mig på dem heller. Vem i hela världen kan man lita på?”

Läs också: Avarn: ”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

Fotnot: Kostnaden för livvaktsskyddet i fem veckor var 200 000 kronor.
DA har i dag ett annat ­säkerhetsbolag. ­Livvakten jobbar inte kvar på Avarn.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 3 av 9 på temat Vakter som hatar

Nazister och våldsdyrkare jobbar som vakter

17 mars, 2019

Skrivet av David Baas/Expressen

Organiserade nazister och högerextrema våldsdyrkare.
Expressen har – i en unik kartläggning – hittat över 170 anställda på vaktbolag med koppling till högerextremism.

Därför granskar vi säkerhetsbranschen

Den starkt växande säkerhetsbranschen är en viktig samhällsfråga, som Dagens Arbete och Expressen kommer att granska. Första avsnittet handlar om hur personer med kopplingar till nazistiska och högerextrema organisationer jobbar på vaktbolagen.

Den senaste tiden har flera ingripanden från ordningsvakter fått kritik. I slutet av januari blev en gravid kvinna nedtryckt på en bänk i Hötorgets tunnelbanestation. Tidigare under januari spreds rörliga bilder på hur en 12-årig pojke blev fasthållen i Kista galleria i Stockholm.

Uppmärksamheten har lett till kraftiga protester och för drygt två veckor sedan hölls en demonstration i centrala Stockholm mot ”polisens och ordningsvakters övervåld”.

Expressen har nu i en unik och omfattande granskning tittat närmare på de personallistor som vaktbolagen lämnat in för godkännande hos tillsynsmyndigheten, alltså länsstyrelserna runtom i landet. På listorna finns allt från väktare och ordningsvakter till chefer, direktörer och annan slags personal på bolagen. Listorna innehåller direktanställda men också personer som utför jobb åt bolagen.

Granskningen visar att mer än 170 personer som är eller nyligen har varit kopplade till vaktbolag har dokumenterad bakgrund inom högerextremism. Flera av dem har varit medlemmar i högerextrema organisationer och ett tiotal i rena nazistorganisationer.

En drygt 40-årig man i Stockholm, som presenterar sig som väktare på ett av de största vaktbolagen, har på hatsajten Fria Tider propagerat för att det bör införas paramilitära nazistiska kampgrupper, ”Sturmabteilung”. Han skriver också:

”judar hit och muslimer dit.. bla bla bla,. båda är slav folk som borde styras med järnhand av jordens rättmätiga härskare Germanerna.”

När Expressen ringer honom brusar han upp:

– Vad fan är du ute efter ditt äckliga kräk? Vet du vad, dra åt helvete!

Han hör sedan av sig igen för att be om ursäkt och berätta varför han skrivit som han gjort:

– Jag var väl arg över nånting säkert. Det är skämmigt. Det erkänner jag.

Så när du är arg då är det judar och muslimer du tar ut det på?

– Lägg av, lägg av. Det där är överspelat.

– Jag tar avstånd från det i dag. Det är det enda jag kan säga.

En ordningsvakt i Västsverige har en lång historik inom vit makt-världen. Redan i mitten av 90-talet dömdes han för skadegörelse och brott mot knivlagen. I tingsrättsdomen går att läsa hur han ”gick i täten för en stor grupp skinnhuvuden” och att ett bollträ stack upp ur hans ryggsäck. Ordningsvakten har sedan rört sig i nationalistiska kretsar och 2012 syntes han på nazistiska Svenskarnas partis förstamajdemonstration och nationaldagsfirande.

När Expressen pratar med honom säger han att han bara var fotograf på nazisternas sammankomster 2012.

– Jag har lämnat politiken bakom mig, säger han.

På personallistorna från vaktbolagen finns också en tidigare vit makt-musiker med starka kopplingar till 90-talsnazismen. 1994 dömdes han till två års fängelse för att ha misshandlat en somalisk medborgare i Trollhättan. Mannen ingick då i vit makt-bandet Brigad Wotan, som efter misshandeln gav ut musik – bland annat låten ”Blattesvin” – under bandnamnet Somalia Kickers.

När Expressen pratar med honom på telefon vill han först inte låtsas om sin roll inom vit makt-musikscenen – eller vilken betydelse Somalia Kickers har än i dag i den nazistiska rörelsen:

– Jag har inget mer att prata med dig om. Det här låter väldigt suspekt tycker jag.

Mannen hör sedan av sig på sms och skriver att ”den tiden hör till det förgångna av dåliga beslut och tänkande.”

Flera personer på vaktbolagen har varit medlemmar i nazistiska organisationer som Nationalsocialistisk front, NSF. En av dem är en drygt 40-årig väktare i Stockholmsområdet. Hon säger att hon gick med i NSF eftersom det inte fanns något ”annat alternativ” eftersom hennes ”erfarenhet på invandrarfronten är inte den bästa”.

Du var med i NSF, har du samma åsikter i dag som du hade då?

Ja, det har jag ju. Jag anser fortfarande att vi inte ska ta emot dessa lyxmigranter som suger ut välfärden, säger hon.

Flera andra har stöttat nazister genom pengadonationer eller genom att beställa nazistpropaganda. En av dem uppger på nätet att han jobbar som flygplatskontrollant. I februari 2015 skrev han på NMR:s sajt Nordfront:

”sedan slutet på förra året betraktar jag mig som Nationalsocialist.”

I en annan kommentar på Nordfront går han till angrepp mot Säpo – och Säpoanställdas barn:

”Till s(kr)äpo: När eran skitstat o skitsamhälle brakar i hop var lugna det kommer den att göra tids nog, det kommer inte vara bara svenskar som ser er som fiender många andra grupper kommer strida för sina intressen. Var ska ni ta vägen med era familjer tänk på era barn som kommer leva i total social misär.”

När Expressen pratar med honom bekräftar han direkt att han skrivit kommentarer på Nordfront och beställt Förintelseförnekande böcker från nazisterna. Han säger sig ha lämnat nazismen:

– Det slutade jag väl med för flera år sen. Det var en kort period i mitt liv, då jag inte mådde speciellt bra om man säger så. Då blir det att man gick irrfärder.

Hur kommer det sig att irrfärden gick till nationalsocialismen?

– Det började väl med att jag kanske började läsa på Avpixlat eller nåt sånt där. Det gör jag väl inte heller längre. Jag är en opolitisk person.

Flera i vaktbolagsbranschen har också spridit rasism och annat slags hat på nätforumet Flashback och i kommentarsfälten på hatsajter som Fria Tider och Avpixlat.

En person som fram till nyligen var mellanchef på ett vaktbolag och också fungerade som säkerhetssamordnare på en kommun, spekulerar på Flashback om vilka som ligger bakom vissa brott:

”Jag sätter mina pengar på kusinknullande mustiga män från mellersta östern.”

I Stockholm är en man i 35-årsåldern kopplad till två vaktbolag. På nätet skriver han att ”det är starkt rotat i zigenarnas kultur” att stjäla.

– Det kan du bara lägga ned, det snacket! Ha en bra dag, säger han till Expressen och lägger på luren.

En man i 40-årsåldern som är kopplad till ett bolag med parkeringsvakter går på Flashback till angrepp mot ”negrer” och muslimer:

”Jag hatar muslimer för att ni är skenheliga, dumma, skäggiga, äckliga, pedofiler, kamelknullare samt jordens avskum deluxe”.

Parkeringsvaktsbolagsmannen, som också använder en nazistisk symbol på Flashback, skriver i ett mejl till Expressen att han inte är nazist. Han tillägger:

”Nej jag har inga problem med svarta eller gula eller övriga människor. Jag har däremot haft problem med ett destruktivt leverne och hat. Muslimer i sig har jag inga problem med bortsett från terrorister som kallar sig det.”

I Stockholm jobbar en man för ett av de större vaktbolagen. På NMR:s sajt Nordfront förnekar han Förintelsen och hyllar Adolf Hitler:

”Vi är stolta över Adolf, då, reste landet från misär till ett av de ledande länderna i världen med sin vision om ett ´enat folk´. Det blir inte alls jobbigt att erkänna att ´förintelsen´, dvs att 6 milj judar dödades, INTE ägt rum. Att du besökt en turistattraktion för Israeler säger ingenting om hur det var för 70 år sedan.”

Du jobbar för ett stort vaktbolag, kan folk som stöter på dig i din tjänsteutövning vara trygga med att du behandlar alla människor likvärdigt?

– Jag tycker att det är väldigt oetiskt av dig att ringa på det här sättet. Jag jobbar inte för bolaget på det sättet. Jag är extern entreprenör, säger mannen som hyllat Hitler.

I Göteborg finns en person som jobbat för ett vaktbolag och som på Flashback gång på gång går till angrepp mot främst somalier som han kallar ”apor” och ”khat tuggande apfränder”, och vidare:

”Somaliena på jobbet däremot är totalt värdelösa, lata sköter inte jobbet och har en neandertalares intelligens.”

Han skriver i mejl till Expressen:

”Herregud människa, hetsa inte upp dig över idiotkommentarer gjorda i retsyfte för årtal sedan”.

Läs mer på expressen.se

En kommentar till “Nazister och våldsdyrkare jobbar som vakter

 • Rätt ointressant granskning…
  Visa istället om det går att visa något samband med deras handlingar i tjänst och deras privata åsikter och handlingar.

  Folk förstår sig på hur mycket våld väktare och polis får använda, det är ett vanliga problem….

  Det är bara att titta på alla dessa uppmärksammade fall som media skrivit om. Gripande av barn i tunnelbana, gripande av bussförare i Göteborg osv. Alla dessa blev utredda och ingen dömdes…

  Ska man gnäll så får man skylla på lagstiftningen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 4 av 9 på temat Vakter som hatar

Livvakten: ”Det är min rätt att få uttrycka mina åsikter”

18 mars, 2019

Helle Kleins tidigare livvakt säger att hans kommentarer på Facebook är tagna ”ur sitt sammanhang”.

I ett mejl till Expressen beskriver han sig själv som en ”hederlig och laglydig medborgare som inte ens fått en fortkörningsböter” och utan ”spekulativt umgänge”.

”Det är min grundlagsskyddade rätt att få uttrycka mina åsikter i dialog med andra. Sen att själva formuleringen kan uppfattas som olämplig, det är inget jag avfärdar. Det är tråkigt om skyddspersonen blivit illa berörd.”

Han menar att de kommentarer som DA återger är tagna ur sitt sammanhang, de är skrivna under en artikel i ett gruppsamtal, och kanske han själv inte skrivit alla:

”Min Facebook har haft autoinlogg hemma och jag har ibland vänner på besök som dricker alkohol och sitter vid datorn.”

” Vi har nog alla någon gång med säkerhet sagt eller skrivit en groda på Facebook.”

Så här kommenterar livvakten bilden på sig själv med svärd och svensk flagga:

”En tio år gammal bild, tagen för ett skivomslag. Det var ett teatersvärd vi lånade.”

Vad menar du med att ” Sverige är infekterat och infiltrerat, snart måste folket agera”?

”Att man ska våga stå upp och verbalt framföra sina åsikter och sin oro.”

”Det kan bli krig”?

”Ja det har blivit krig tidigare i historien så det är inte precis någon omöjlighet.”

”LO är en skam för Sverige”?

”Jag var upprörd och tyckte att de särbehandlade medlemmar i en artikel jag läste.”

Asylsökare som ”lyxsökare”?

”Det finns människor med olika uppsåt som tar sig till vårat land, många flyr men många söker även ett bättre liv/tillvaro (indirekt lyxsökare).  Kanske lite klumpigt uttryckt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 5 av 9 på temat Vakter som hatar

”Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet”

18 mars, 2019

Marcus Uggeldahl, säkerhetschef på DA:s tidigare säkerhetsbolag Avarn, är sparsam med kommentarer runt fallet med Helle Klein:
– Vi pratar i regel inte om kunder som vi har haft eller kommer att ha, säger han till Expressen.

Har du förståelse för att Helle Klein kände ett obehag i den här situationen?
– Som jag precis sa så kommenterar vi inte frågor rörande tidigare kund eller kunder som vi kommer att ha, eller har.

Du har varit vän med livvakten på Facebook. Där har han bland annat lagt upp en bild på sig själv i bar överkropp där han håller i ett svärd, han skriver att ”Sverige är infekterat och infiltrerat, att det kan bli krig, att ”vi är duktiga krigare”?

– Det du beskriver är direkt olämpligt att skriva och inget som går i linje med vår värdegrund men det finns många anledningar till att man kan ha kontakt i sociala medier. Det innebär absolut inte att man sympatiserar med dessa, vill jag understryka.

Har du som chef och Facebookvän agerat mot din kollega med tanke på vad han skrivit och lagt upp?

– Detta är kopplat till personalärende så det kan jag tyvärr inte kommentera. Men det jag kan säga är att vi har en policy som beskriver hur vi ska agera på sociala medier.

Är den här händelsen en enskild företeelse eller har ni problem med anställda på Avarn som uttrycker sig på det här sättet?

– Det vill jag tyvärr inte kommentera. Vi har en policy som säger hur vi ska agera på sociala medier som jag uppgav för dig. Vi har även en etisk kod som säger att vi ska agera med hänsyn, ärlighet och respekt.

En kommentar till “Det du beskriver är direkt olämpligt skrivet

 • Sedan när får en arbetsgivare agera mot sina anställda för vad som skrivs på sin fritid? Såvida man inte pratar om sin arbetsgivare såklart.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 6 av 9 på temat Vakter som hatar

Bevaknings­branschen drar ifrån polisen

17 mars, 2019

Skrivet av

Poliserna blir färre och vakterna fler. För ett par år sedan var det ungefär lika många i båda branscherna. Nu har vaktbolagen dragit ifrån rejält.

34 000 är godkända

Länsstyrelserna har godkänt 34 000 personer för jobb på bevakningsföretag – då ingår all personal, inte bara ordningsvakter/väktare.

17 700 personer jobbar som ordningsvakter och väktare, enligt SCB:s yrkesregister 2017.

I valrörelsen tävlade partierna om att vilja satsa mer på polisen, men i själva verket har antalet minskat. Nya siffror från SCB visar att 15 850 personer arbetade som poliser 2017. Det är en minskning med närmare 550 poliser sedan 2014.

Sverige lägger 0,6 procent av BNP på polisen, snittet i EU är 0,9 procent.

Däremot växer bevakningsbranschen. Under 2017 jobbade 17 700  personer jobbade som väktare och ordningsvakter, en ökning med drygt 1 300 på tre år.

Bevakningsbranschen omsätter 17 miljarder kronor årligen.

Enligt säkerhetsföretagens rapport utförde väktare och ordningsvakter 2,6 miljoner insatser under 2017. Det är 7 100 per dag.

De vaktar riksdag, regering, hotade personer och andra skyddsobjekt, som kärnkraftverk. De finns också i kollektivtrafiken, sportarenor och utanför krogar.

Väktare, ordningsvakter och skyddsvakter utbildas av branschen. Grundutbildningarna är mellan 8 och 14 dagar. Fortbildning sker var fjärde år.

Väktare har rätt att bära batong och handfängsel.

Ordningsvakter har också batong och handfängsel. De får omhänderta berusade personer och kan även avvisa och avlägsna personer som utgör omedelbar fara för allmän ordning.

Skyddsvakter kan ha expanderbar batong, pepparspray, handfängsel och i vissa fall skjutvapen och hund. De bevakar samhällsanläggningar och skyddsobjekt.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 7 av 9 på temat Vakter som hatar

Sälj inte ut vår säkerhet

18 mars, 2019

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

LEDAREVaktbolagen måste granskas. Kopplingarna till högerextremism är en fara för demokratin.

Staten ger bort vår säkerhet till privata aktörer. Vaktbolagen växer snabbt och har nu fler anställda än polisen.

Vi lever i en tid av ökad extremism och polarisering. Hat och hot mot folkvalda och journalister ökar. Jag vet av egen erfarenhet. Kvinnliga opinionsbildare hör till de mest utsatta. Trots att både polisen och politikerna anser att detta hat är att betrakta som hot mot demokratin och därför ska tas på stort allvar döms hatarna alltför sällan. Låga straff och en juridik som inte är anpassad för nätet gör att anmälningar nästan aldrig leder någon vart. Ideella organisationer som Näthatsgranskarna och Juridikfronten gör det som polisen egentligen borde göra.

För att kunna göra vårt jobb som journalister blir vi hänvisade till privata vaktbolag. Kostnaderna för tryggheten stiger i höjden. Den journalistiska friheten blir en fråga om säkerhetsbudget.

Självklart kan väktare vara ett bra komplement till polisen. Säkerhetskonsulter kan bidra med värdefulla riskanalyser. Men Expressens och Dagens Arbetes avslöjande visar att det är en bransch med stora problem. Det är hög tid att den granskas.

Jag har vid återkommande tillfällen behövt livvaktsskydd på grund av nazisters hot. När jag i höstas blev varse att den livvakt vaktbolaget hade tilldelat mig var just en av de där hatarna som spyr galla över demokratin och det mångkulturella samhället blev det uppenbart hur sjuk situationen är.

Under Almedalsveckan går vi där i Visbys gränder, mediechefer, fackförbundsledare, företagsledare, ja till och med biskopar med livvakter i släptåg. Hatet piskas upp av högerextrema krafter och nu visar det sig att dessa dessutom arbetar på de bolag som ska skydda oss. De som hatar tjänar pengar på sitt hat.

Det är en ond spiral. Medan högerextremismen växer på nätet och nazister tillåts härja fritt på gator och torg och utmåla oss opinionsbildare som ”förbrytare” ökar säkerhetsbranschens vinster.

Staten och kommunerna köper allt mer väktartjänster. Larmtjänster erbjuds gemene man. Trots att vi alla betalar skatt för att polis och försvar ska garantera vår trygghet blir vi – medborgare, folkrörelser och företag – hänvisade till privata bolag. Regeringen vill till och med införa rutavdrag för tryggheten. Kan det bli mer absurt?

Den pågående privatiseringen av säkerheten är djupt problematisk. Branschens kopplingar till högerextremism är en fara för demokratin. Så här kan vi inte ha det.

En kommentar till “Sälj inte ut vår säkerhet

 • Håller med dig helt, Helle!
  Tryggheten är på väg att försvinna och våra folkvalda gör ingenting för att vända trenden.
  Aldrig mer en röst på Socialdemokraterna från mig!
  De håller på att förstöra landet totalt och tänker bara på makten och sina egna löner.
  Må Socialdemokraterna förlora i nästa val, annars går välfärden och tryggheten förlorade
  Som sagt, håller med dig helt, Helle!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 8 av 9 på temat Vakter som hatar

Nu ska branschen kollas

18 mars, 2019

Skrivet av

Personer med kriminell bakgrund får inte jobba på bevakningsföretag. Men branschen har dålig koll. Därför har länsstyrelserna sjösatt en nationell granskning.

 – Det händer att företag har personal som inte är godkänd vilket innebär att de anställda kan förekomma i belastningsregistret säger Elisabeth Åkesson, jurist på enheten för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm.

Alla som jobbar på bevakningsföretag, från sekreterare till väktare och personer i ledande ställning, måste godkännas av länsstyrelsen, en så kallad laglydnads- och lämplighetskontroll. Totalt rör det sig om cirka 34 000 personer i hela Sverige, varav runt 14 000 i Stockholm och angränsande län.

– De senaste tre åren har branschen växt med 500-600 personer varje år bara i de fem län Länsstyrelsen i Stockholm har ansvar för, säger Elisabeth Åkesson.

Personer som anställs i bevakningsföretag ska i huvudsak vara helt ostraffade fem år före anställningstillfället.

– Om det finns särskilda anledningar, som grov brottslighet kan vi gå längre bakåt i tiden, säger Elisabeth Åkesson.

Varför väljer ni nu att fokusera på om bolagen har personer anställda som inte är godkända?

– Det är en brist vi kommit fram till att vi vill titta närmare på. Hela syftet med prövningen av laglydnad och lämplighet går förlorad om företagen inte söker godkännande för sin personal. Det är viktigt att företag som anlitar bevakningsföretag ska kunna känna sig säkra, säger Elisabeth Åkesson.

Om det visar sig att företag i bevakningsbranschen har personal som inte är godkänd kan de bli av med sin auktorisation.

Länsstyrelsen nationella tillsyn om personal som inte är godkänd startade 2018 och pågår under hela 2019. Ännu finns inte någon sammanställning av vad som hittills kommit fram i granskningen.

Förfalskat intyg gav indraget tillstånd 

De senaste tre åren har fem bevakningsföretag i Mälarregionen fått behörigheter indragna från länsstyrelsen.

Förra året blev ett företag i Stockholm med 15 anställda av med sin auktorisation sedan länsstyrelsen funnit att bolagets väktare saknade väktarlegitimationer. Bevakningsföretaget hade också marknadsfört tjänster de inte hade auktorisation för. Det framkom vidare att ordningsvakternas uniformer saknade företagsemblem och bolaget kunde inte vid en inspektion visa att vakterna hade giltiga förordnanden från polisen.

Samma år förlorade ett annat bevakningsföretag i Stockholm sin auktorisation sedan det i en polisutredning kommit fram att en av bolagets ordningsvakter bland annat haft ett förfalskat förordnande. Länsstyrelsen slog också fast att verksamheten inte bedrivits sakkunnigt och omdömesgillt.

2017 blev ett företag i Västerås av med sin auktorisation efter att länsstyrelsen kommit fram till att föreståndaren inte var lämplig.

Samma år fick ett Stockholmsföretag sin auktorisation indragen. Företaget hade bland annat avlönat personer som inte var godkända för anställning i bevakningsföretag.

2016 förlorade ett bevakningsföretag i Stockholm sin auktorisation eftersom man inte skickat in någon redogörelse för bolagets verksamhet.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 9 av 9 på temat Vakter som hatar

Riksdagens väktare får inte utbilda om vapen

18 mars, 2019

Skrivet av

Sveriges riksdag vaktas av ett bolag som inte längre får vapenutbilda sina väktare och skyddsvakter. Avarns behörighet har dragits in eftersom de slarvat med sin vapenutbildning och struntat i att anmäla ett vådaskott.

Ett av Sveriges största bevakningsföretag, Avarn Security, har tillstånd för en lång rad olika bevakningstyper  – allt från väktare och hundförarutbildning till butiksbevakning till livvaktsskydd. Men man får vända sig till sina konkurrenter för att få vapenutbildning. Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för Sveriges bevakningsföretag har slagit fast att ”bristerna är allvarliga och kan innebära betydande risker för allmän säkerhet”.

– Det är väldigt besvärande för ett företag att få en auktorisation återkallad. Det är ett mått på att man inte nått upp till de krav som ställs, säger Lars Sjöberg, processledare på Polismyndighetens enhet för förvaltningsrätt.

Avarn har skickat ut beväpnad personal som inte fått sin årliga fortbildning i ”handhavande av skjutvapen.” Personal som saknat utbildning har alltså utfört beväpnad bevakning på flera olika objekt. Exakt var är sekretesskyddat men väktare och skyddsvakter med skjutvapen finns ofta på civila och militära skyddsobjekt. Men känt är att Avarn vaktar Sveriges riksdag och Riksbanken.

Redan 2014 upptäcktes brister i vapenutbildningsmaterialet. Trots flera chanser att omarbeta materialet har bolaget inte nått upp till länsstyrelsen krav. Den senaste uppdateringen gjordes i mars 2018 men där fanns ändå felaktigheter i hur patron ur ska göras, brister i hur taktisk omladdning av vapnen utförs och där fanns också information från Rikspolisstyrelsens föreskrifter som inte länge gäller.

– Vi gjorde en sammanvägd bedömning av flera brister. Men upprepade brister, som de som fanns i Avarns utbildningsmaterial, kan i sig vara tillräckliga skäl för att återkalla en auktorisation,  säger Elisabeth Åkesson, jurist på enheten för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholm.

Strax efter att länsstyrelsen inlett sin inspektion på Avarn så anmälde bolaget ett vådaskott som inträffade sju månader tidigare, och bevakningsföretag ska rapportera vådaskott skyndsamt. Det rörde sig om en incident där ett skott gått igenom i en vägg i en vaktlokal.

Polismyndigheten står bakom länsstyrelsens beslut att dra in auktorisationen för vapenutbildning.

– Grundkravet för auktorisation är att man ska agera sakkunnigt och omdömesgillt enligt de regler som gäller. Här har länsstyrelsen gjort ett bra jobb eftersom man fångat upp bristerna, säger Lars Sjöberg.

Länsstyrelsen var också på gång att granska om den person på Avarn som var föreståndare för vapenutbildningen var lämplig på positionen. Men sedan Avarn meddelat att den personen avslutat anställningen på företaget valde länsstyrelsen att inte gå vidare.

– Företaget har in nuläget ingen auktorisation för att utbilda sin personal i handhavande av skjutvapen. De får vända sig till andra företag för att utbilda sin personal, säger Elisabeth Åkesson.

”En lösning som passar oss väl”

Avarns säkerhetsschef Marcus Uggeldahl kommenterar det indragna tillståndet för vapenutbildning.

– Länsstyrelsen satt begränsning i vår auktorisation specifikt för utbildning av skjutvapen den 3 april 2018 – och vi tycker det är bra med en aktiv tillsynsmyndighet – så vi har förståelse för deras beslut.

Ni har haft brister i ert vapenutbildningsmaterial sedan 2014, varför löste ni inte problemen?

– 2014 hanterades inte frågan på ett optimalt sätt.

Varför väntade ni sju månader med att anmäla ett vådaskott?

– Som vi har redogjort i vår anmälan till länsstyrelsen juli 2017 har dröjsmålet berott på ett missförstånd mellan huvudvapenredogörare och säkerhetschef och att roll och ansvarsbeskrivningen för huvudvapenredogörare har förtydligats efter denna händelse.

Hur löser ni er vapenutbildning när ni inte själva får utbilda?

– Vi har samarbete med ett utbildningsföretag – vilket är en lösning som passar oss väl.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.