Industriarbetarnas tidning

120 personer är dömda för grova brott

18 mars, 2019

Skrivet av Frida Sundkvist/Expressen

Våldtäkter, mordförsök, rån. Djurplågeri, grov kvinnofridskränkning och misshandel med fängelse som straff.
Expressen kan i dag avslöja att fler än 120 personer som är dömda för allvarliga brott därefter har fått jobb för vaktbolag.

Därför granskar vi säkerhetsbranschen

Dagens Arbete och Expressen har under några dagar granskat den svenska säkerhetsbranschen. Tidigare har vi skrivit om hur personer med kopplingar till nazistiska och högerextrema organisationer jobbar på vaktbolag och att chefredaktör Helle Kleins livvakt spred hat på nätet.

DA gör alltså denna gång en granskning där vi själva är inblandade. Det brukar redaktioner undvika. Men vi bestämde oss för att göra ett undantag eftersom den växande bevakningsbranschen är en viktig samhällsfråga.

Vaktbolagen patrullerar i städer, på tunnelbanor och i köpcentrum. De anlitas av kommuner när polisbristen blivit för akut. De vaktar på fotbollsmatcher och evenemang för barn.

Deras uppdrag är trygghet och säkerhet.

Men Expressens omfattande granskning av vaktbolagens personallistor visar att fler än 120 personer dömts för allvarliga brott som kränkt, skadat eller till och med förstört en annan människas liv. Domarna är från 1999 till 2018.

Flera vaktbolag hävdar att de inte anställer personer som har dömts för brott. Men det stämmer inte.

Bland brotten finns våldtäkt, hemfridsbrott, rån, sexuellt utnyttjande av minderårig, koppleri, grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt mot barn, försök till mord, försök till dråp, rån, olaga hot, sexköp, grov stöld, djurplågeri, våld och hot mot tjänsteman, falsk tillvitelse, mordbrand.

Dessutom sexuellt ofredande, olaga intrång, grovt narkotikabrott, smuggling, grov rattfylla, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mened och mycket mer. Utöver dessa domar finns flera fall av utfärdade kontaktförbud.

Sex män som har dömts för rån har därefter godkänts för att jobba för vaktbolag.

Samma sak gäller för fem dömda våldtäktsmän. En av dem gick till ett vaktbolag som anlitas av Polismyndigheten i Stockholm, en annan till ett vaktbolag som anlitas av Stockholms kommun.

En man som dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig godkändes för jobb på två olika vaktbolag, varav det ena har arbetat med säkerhet på Melodifestivalen.

Efter fängelset: skyddade partiledardebatten

Flera av de brottsdömda arbetar på evenemang med höga säkerhetskrav. En person som avtjänat ett långt fängelsestraff för ett grovt våldsbrott arbetade i höstas som ordningsvakt med säkerheten på en av partiledardebatterna inför riksdagsvalet.

– Med min bakgrund skulle man kanske tro att jag är den som vevar med batongen. Men så är det inte, säger han.

Expressen har flera exempel på att personer som har dömts för brott som skadat någon annan har fått jobb på stora välkända bolag.

Kristina: Han slog mig i ansiktet

Flera dömda kvinnomisshandlare har fått jobb för vaktbolag.

En man slog och sparkade sin dåvarande flickvän på en fest så allvarligt att hon förlorade medvetandet. Hon kördes till sjukhus där hon blev inlagd med svullet ansikte och blåmärken på kroppen.

Han dömdes till över två års fängelse, men trots det fick han därefter jobb för ett av Sveriges mest kända vaktbolag.

En annan som drabbats är Kristina, som för några år sedan blev misshandlad av sin dåvarande pojkvän. Han dömdes i hovrätten till villkorlig dom och samhällstjänst.

Hon beskriver honom som kontrollerande och efter tre månader ville hon lämna honom.

– Han bevakade mig vart jag än gick. Stod utanför mitt hus så jag inte skulle kunna gå ut, och jag drömde mardrömmar att han bankade på dörren.

Han anklagade henne för att vara otrogen och krävde ofta att få veta var hon var, berättar hon. Han ville alltid se hennes telefon och blev rasande om den var avstängd. En dag när hon var med sin tjejkompis letade han upp henne.

– Han ville prata med mig om varför min telefon var avstängd. Jag ville inte, men till slut gick jag med på att gå ut och prata. Då slog han mig i ansiktet, säger hon.

Dömdes i hovrätt– fick jobb på vaktbolag

Hon lämnade honom, men ett tag senare träffades de på samma fest. När Kristina sen lämnade festen följde han efter henne. Hon berättar att han då kallade henne hora och ville se hennes telefon.

– Allting sker väldigt snabbt, helt plötsligt ligger jag på marken. Han slog mig först när jag stod upp och när jag ramlade så fortsatte han slå mig i ansiktet.

Morgonen därpå gjorde hon en polisanmälan.

Mannen erkände att han vid första tillfället gett henne en örfil, men nekade i övrigt brott. Men vittnen och teknisk bevisning gjorde att han dömdes både i tingsrätt och hovrätt.

Nu har Kristina inte sett honom på flera år, men hon blir besviken när hon får höra att han arbetar för ett vaktbolag.

– Jag vet hur han är och jag vet vad han har gjort mot mig. Han är inte lämplig för ett sådant jobb, säger hon.

”Är du dummer så blir du blå”

Kristina är ett av många brottsoffer som riskerar att få se sin förövare iklädd vaktuniform.

Tio månaders fängelse blev straffet för en man som 2005 dömdes av hovrätten för misshandel på en krog. Mannen, som i dag är i 30-årsåldern, slog en flaska i huvudet på en annan man som satt vänd från honom.

För snart ett år sedan skrev den misshandelsdömde mannen följande på Facebook: ”En ordningsväktare, han går i staden. Han vaktar blommor, han vaktar saker. Och är du snäller så får du gå, men är du dummer så blir du blå.”

I dag är han godkänd för arbete vid tre olika vaktbolag i Stockholm. När Expressen når honom hänvisar han till sin arbetsgivare: ”Ska jag vara ärlig har jag inte direkt lust att uttala mig om detta.”

Vad menade du med ”är du dummer så blir du blå?”

”Att du får åka inuti en polisbil som är blå. Då det inte rimmade så förkortade jag det.”

Han svarar vidare att han inte sökt sig till yrket ”för att kunna utöva övervåld eller för att jag har en önskan att vara lagligt aggressiv”.

Läs också intervju med Mikael Damberg i Expressen: ”Regelverket kan vara föråldrat”

Länsstyrelsen följer inte polisens råd

Enligt reglerna ska vaktbolagen anmäla samtliga anställda, även administrativ personal samt till exempel lokalvårdare och fastighetsskötare till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet.

Länsstyrelsen prövar därefter laglydnad, medborgerlig pålitlighet och lämplighet i övrigt. Det innebär att det görs en sökning i misstankeregistret, belastningsregistret och en remiss skickas till Säpo med frågan om de har något att tillägga.

Huvudregeln är att länsstyrelsen ska granska brott från de senaste fem åren. Men enligt polisens föreskrifter och allmänna råd som gällt sedan 2007 kan femårsregeln förlängas vid allvarliga brott.

– Huvudregeln är att man ska vara ostraffad senaste fem åren. Är det en väldigt ung person så tittar man på tre år på grund av ungdomligt oförstånd. Men vi kan också i vissa fall förlänga till över fem år om det begåtts grova brott längre bak, säger Elisabeth Åkesson, jurist på länsstyrelsen i Stockholm.

Vad är ett grovt brott?

– Exempel jag kommer på nu är rån, upprepade narkotikabrott och sådana saker.

Hur ser ni på misshandel?

– Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd. Huruvida vi går längre tillbaka rörande misshandel beror på hur långt tillbaka det är och vilka arbetsuppgifter en person ska ha.

Om det har skett inom de senaste fem åren blir man inte godkänd.

Hur ser ni på våldtäkt?

– Jag kan inte komma ihåg om vi haft ett ärende för bedömning där någon dömts för en våldtäkt som begåtts för mer än fem år sedan. Det blir alltid en bedömning i det individuella fallet.

Expressens granskning visar dock att länsstyrelserna har godkänt sex personer som dömts för rån. Två av dem har avtjänat fängelsestraff, de andra ungdomstjänst och ungdomsvård.

Polismyndigheten, som beslutat om de allmänna råden som länsstyrelsen ska förhålla sig till, är tydlig med att femårsregeln kan förlängas.

– Om det blir uppenbart för länsstyrelsen att det är ett väldigt allvarligt brott kan man avslå, säger Lars Sjöberg, processledare inom bevakning på polisens rättsavdelning.

Är fängelse för misshandel något som ska godkännas?

– Som regel, nej.

Våldtäkt?

– Nej, det är samma sak där.

Expressen har sökt samtliga personer vars brottslighet omnämns i artikeln för en kommentar. De har fått möjlighet att kommentera, men har avstått.

Fotnot: Kristina heter egentligen något annat.

Granskningen av vaktbolagsbranschen är ett samarbete mellan Expressen och Dagens Arbete. 

Läs mer på expressen.se

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.