Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Fortsätt förhandla

1 oktober, 2020

Skrivet av

Ledare ”Alla är besvikna. Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad. Kanske finns det trots allt en vilja att fortsätta förhandla. Det borde i så fall politikerna stödja”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Alltmedan presidentkandidater i USA tar heder och ära av varandra i ovärdiga politiska debatter och kampanjer har parterna på svensk arbetsmarknad suttit i intensiva förhandlingar i viljan att komma överens. Kontrasten mellan polarisering och samförståndskultur kunde inte vara större.

Tyvärr kom parterna inte ända fram. Las-förhandlingarna kraschade i natt och något nytt historiskt ”Saltsjöbadsavtal” klarade parterna inte att få fram denna gång. Det är oerhört trist.

Men samtidigt har inte något ”blame game” brutit ut och att döma av kommentarerna från både Svenskt Näringsliv, PTK och LO så värnar man förhandlingskulturen och alla verkar i grunden tycka att man föll på målsnöret.

Alla är besvikna. Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad. Kanske finns det trots allt en vilja att fortsätta förhandla. Det borde i så fall politikerna stödja.

Vill de verkligen både riskera en regeringskris med nyval som följd och att för lång tid framöver förstöra den svenska modellen?

Frågan är vad som händer i regering och riksdag nu? Den utredning som har lagts fram har sönderkritiserats från hela fackföreningsrörelsen alltifrån tjänstemannafacken till LO. Både statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har tydligt sagt att utredningen inte håller sig till januariavtalets krav på att bevara maktbalansen mellan parterna. Centern och Liberalerna har visserligen kaxigt sagt att utredningens förslag ska bli lag om inte parterna kommer överens.

Men vill de verkligen både riskera en regeringskris med nyval som följd och att för lång tid framöver förstöra den svenska modellen som trots alla skapat en av världens mest fredliga arbetsmarknader – allt detta mitt i en pandemi som hör till de värsta i modern tid? Det vore verkligen att spela hasard med både människors hälsa och samhällsekonomin.

Om det nu stämmer att parterna trots allt kommit väldigt långt i sin förhandling verkar det mycket dumt att inte låta dem fortsätta. Att deadline sattes nu till natten mellan 30 september och 1 oktober har med att avtalsrörelsen sköts upp från vårens coronakris till nu i oktober. Samtidigt pågår ju pandemin för fullt så varför inte prolongera avtalsrörelsen ännu lite till och sätta sig igen vid förhandlingsbordet för att lösa arbetsrätten och omställningen? Eller varför inte nu deklarera att parterna gärna återupptar förhandlingarna efter avtalsrörelsen? Det vore djupt oansvarigt om Centern och Liberalerna inte skulle lyssna på det kravet.

3 kommentarer till “Fortsätt förhandla

  • 2,5 10-Tar det slut?
    .
    2 tidigare- 5 nu. MP gick med på att förändra turordningsreglerna under 90 talet. Nu flyttar dom konservativa bakåtsträvarna fram positioner till 5. Möjligheten till att dom som representerar arbetarna får gå först ökar. Vilket är naturligt ur konservativ synpunkt.
    .
    Komp-utveckling skall och existerar idag om det är ett seriöst företag. Så förståelsen varför denna befängda brasklapp förordas är ingen gåta. – Att blidka beslutsfattare på politisk nivå.
    .
    Anställda på företag mindre än 15 anställda är oviktiga och skall inte ha några rättigheter i form av ”Godtycket”. Det betyder att dom är mindre värda än personal med en anställningskvot på 16 personer. Här har Toijer ”grovt” frångått gällande (Krav) från Centern men Centern ”lismar” med och tycker det rimligt i vanlig arbetarfientlig ordning.
    .
    Vid exakt anställningstid har arbetsköparen rätt att välja vem som skall bort. Oroligt för den som har valt att representera arbetare i skydd, lokala löneförhandlingar och övriga arbetsmarknadsmässiga rättigheter och frågor. Detta medför direkt att rädslan för ökad kunskap och trygghet på arbetsplatsen som inkluderar alla hämmas.
    .
    Jag är inte alls förvånad att medmänniskor tolkar ordet ”Modernisering” som trygghet. Vill du ha MINDRE trygghet så rösta på dom igen. Nästa gång är det 10–15 personer i turordningsreglerna som undantas samt att anställningstryggheten för över 15 personer hotas av ”Godtycklig” uppsägning.
    .
    Kunskap är som intelligentast när den faller på trygghetsfaktorn.
    .
    Trygghetssocialist.

  • Helle jag tror inte att fortsatta förhandlingar har någon utsikt att lyckas. Såvida inte facken går med på kraftiga försämringar i LAS. Politikerna har fördärvat möjligheten att få ett anständigt avtal. Medlemmarna har ingen förståelse för att LO och PTK skulle sälja ut tryggheten på våra arbetsplatser. Att en gammal facklig ledare som Stefan Löfven går med en sådan uppgörelse, gör mej bara sorgsen.
    I den här frågan har man vänt facken ryggen. Nu får socialdemokraterna ta ansvar för sitt handlande.

  • Varför skulle facken återuppta förhandlingarna när de tydligt signalerat att det sprack på arbetsgivarnas alltför långtgående krav i fråga om uppluckring av anställningsskyddet? Krav som av allt att döma kommer att utgöra Svenskt Näringslivs absoluta krav även om förhandlingen återupptas, åtminstone så länge LAS-utredningen fortsätter att ligga på bordet?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Facket måste våga förändring

De unga lär sig att facket inte är för dem. Det om något hotar den svenska modellen, skriver Helle Klein.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Det krävs mer än bara flex för företagen

Det finns saker som behöver diskuteras i lagen om anställningsskydd, Las. Men det måste ske utan att maktbalansen rubbas mellan fack och arbetsgivare”, skriver GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.