
Ministern: Företag ska inte leka med människors liv
10 december, 2020
Skrivet av Mikael Färnbo
Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.
Eva Nordmark
Ålder: 49 år.
Aktuell: Arbetsmarknadsminister.
Tidigare uppdrag: Riksdagsledamot för Socialdemokraterna, ordförande för TCO och SKTF (nuvarande Vision).
Personligt: Född i Luleå i en ”typisk arbetarklassfamilj”. Gick med i SSU som 16-åring. Gift och har två barn.
Varför minskar inte dödsolyckorna trots att ni haft en nollvision i snart fem år?
– Det är för djävligt att människor dör på jobbet. Vi kan inte ha något annat än en nollvision. Jag kommer presentera en ny arbetsmiljöstrategi i vår och då kommer den här noll-visionen ha en prioriterad roll. Ingen ska behöva dö på jobbet eller av jobbet.
Vad är det som gör att dödstalen inte går ner?
– Den enskilt viktigaste åtgärden är att vi har en fungerande samverkan om arbetsmiljön lokalt. Var tredje dödsolycka i byggbranschen sker på arbetsplatser där det inte finns lokala skyddsombud, eller där de regionala skyddsombuden inte har tillträde. Det här är för mig en väldigt viktig fråga.
Ni fick inte gehör i riksdagen för utökat tillträde för de regionala skyddsombuden. Hur går ni vidare med den frågan?
– Det är en fråga som jag tror blir en viktig fajt i valrörelsen. Många fackförbund jobbar hårt med att säkerställa skyddsombudens rätt att verka effektivt. Det är ett arbete som måste fortsätta.
Vilka konkreta åtgärder har ni vidtagit för att minska dödsolyckorna?
– Från årsskiftet höjde vi till exempel maxbeloppet på företagsboten från tio miljoner till en halv miljard kronor. De företag som medvetet försummar de anställdas rätt till en trygg och säker arbetsmiljö måste straffas. Vi ska inte ha några oseriösa företag som leker med människors liv och hälsa.
– Det kan vara så att vi behöver vidta fler åtgärder framöver, men det här är centralt: Säkerställa samverkan lokalt, se till så att skyddsombuden har rätt förutsättningar och att vara väldigt tydliga mot de företag som inte följer spelreglerna.
Över 80 procent av förundersökningarna läggs ner, trots att brottsmisstanke kvarstår i var tredje av dem. Vad tycker ni om det?
– Det är en sådan där fråga som jag som minister inte har synpunkter på. Det är upp till ansvariga myndigheter att avgöra om det ska väckas åtal. Det är en viktig princip.
Vår granskning visar att det i snitt tar tusen dagar innan åtal väcks. Varför tar det så lång tid?
– Arbetsmiljöbrott är väldigt komplexa och svåra att utreda. Men vi ser att handläggningstiderna börjar minska eftersom förundersökningen numera inleds direkt. Myndigheterna samarbetar bättre och driver undersökningar parallellt. En viktig förutsättning är också att polis och åklagare har tillräckliga resurser. Just nu genomför vi en historisk satsning på polisen.