Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Stå upp för skydds­ombuden

20 maj, 2021

Skrivet av

Krönika Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

I bland låter det som om alla arbetar hemifrån i pandemin. Så är det inte. Sveriges industriarbetare går till jobbet som vanligt, för att hålla produktionen och välfärden i gång. Fortsätter att tillverka stål, plast, cement och andra varor och tjänster. Levererar respiratorer, visir, handsprit och kylcontainrar för vaccin. Ser till att sjukvården har rena textilier.

Det är en hjälteinsats, som kräver att vi har extra bra koll på arbetsmiljön. För i pandemin är smittspridning ännu en hälso- och säkerhetsrisk. I produktionen och omklädningsrummet kan det vara svårt att hålla två meters avstånd. Nästan var fjärde industriarbetare är orolig för att smittas på jobbet, visar IF Metalls medlemsundersökning.

De regionala skyddsombuden är viktiga på små arbetsplatser som saknar egen skyddskommitté. De går skyddsronder tillsammans med arbetsgivare och anställda för att upptäcka brister i arbetsmiljön.

I pandemin har de regionala skyddsombuden svårare att komma in på arbetsplatserna, på grund av smittrisken. Därför har vi ställt om till digitala skyddsronder – och satsar på att utbilda lokala skyddsombud och arbetsgivare. Så lagar vi efter läge, för att hålla i gång det livsviktiga arbetsmiljöarbetet.

Trots det befinner sig de regionala skyddsombuden under attack, från krafter som vill minska fackets makt. Svenskt Näringsliv, Sverigedemokraterna och borgerliga partier sprider myter om att fackets regionala skyddsombud är socialdemokratiska agitatorer. De vill ersätta de regionala skyddsombuden med statliga rådgivare.

Statliga rådgivare kan ju låta betryggande. Men hur ska de klara av arbetsmängden, och hur ska de klara av att vara tillgängliga dygnets alla timmar? För det är så det fackliga skyddsarbetet ser ut. Våra skyddsombud kan sina branscher och har själva lång erfarenhet inom just de arbetsområden och arbetsprocesser som de granskar. De vet var farorna finns. En sådan levd erfarenhet och kunskap kan knappast en statlig rådgivare ha.

Vi behöver inte en telefonsvarare eller en chattbot i form av en liten ruta på Arbetsmiljöverkets hemsida. Vi behöver en seriös debatt om hur vi kan stärka arbetsmiljöarbetet – inte försvaga det. Vi behöver fler skyddsombud – inte färre.

Därför står IF Metall upp för skyddsombuden. Vi accepterar inte att de smutskastas, utan kräver att de respekteras. Ytterst handlar det om industriarbetarnas hälsa, säkerhet och liv. Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet!

En kommentar till “Stå upp för skydds­ombuden

  • Hur kommer det sig att IF metall vill att en arbetsgivare ska kunna köpa ut ett skyddsombud och andra anställda för 135000 samtidigt som ni kräver högre respekt för skyddsombud, vem kommer att vilja engagera sig om man kan bli uppsagd för man är ”besvärlig”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

”Skyddsom­budens roll måste moderniseras”

De som arbetar på arbetsplatser utan lägsta löner och kollektivavtal har oftast inget skyddsombud att vända sig till, skriver Saila Quicklund (M).

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Så här ser våra dagar ut när vi ser till att arbetsplatserna är säkra. Vi räddar liv, skriver regionala skyddsombudet Linda Forså.

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.