Industriarbetarnas tidning

Fördubbling av sprängdåden 2023

12 april, 2023

Skrivet av

Karta Under hela 2022 skedde 88 grova sprängningar på olika platser i Sverige. Tre månader in i 2023 har det redan skett 50 stycken.

Efter två lite lugnare år har sprängdåden tagit ordentlig fart under 2023. Takten har mer än fördubblats jämfört med samma period förra året. I den här filmen visar vi spridningen av sprängdåden 2022 och hur många sprängningar som skett varje månad det dryga senaste året.

Källa: Polisen. Fotnot: Sprängningarna är placerade på kartan utifrån i vilket lokalpolisområde (LPO) de skedde, samt i ett par fall i vilket polisområde. Placeringen är alltså inte exakt, utan syftar till att ge en överblick över mängden, samt vilka områden som drabbats mest. Två sprängningar saknas då polisen inte går ut med var de skett.

Från bilar till bostäder

Måltavlorna för sprängdåden har förändrats. År 2017 riktades 24 procent av dem mot privatbostäder. År 2021, det senaste året det redovisas statistik för, är andelen 52 procent.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.