Industriarbetarnas tidning

Otryggheten efter sprängdåden

18 april, 2023

Skrivet av Johanna Edström, David Lundmark

Sprängmedel transporteras i personbilar och i kollektivtrafiken. Pojken som placerade en bomb vid Operakällaren tog pendeltåget från Västerhaninge till Stockholm city. Henry Morba åker tåg samma sträcka varje dag.

En 15-årig kille hoppar på pendeltåget i Västerhaninge. Med sig bär han en väska och i den ligger en bomb med ett halvt kilo dynamit.

Samma sträcka med pendeltåget åker Henry Morba varje dag till och från jobbet. Ibland följer hans fyraåriga dotter med. För honom har något förändrats.

– Nu blir jag orolig när folk kommer för nära, särskilt om de bär med sig en väska. Så var det inte förut.

15-åringen och bomben färdades längs sträckans tio hållplatser. Många personer klev av och på. Inne i Stockholm city pågick Kulturfestivalen som lockade tusentals personer. 15-åringen klev av vid T-centralen och åkte vidare med en elsparkcykel till restaurang Operakällaren. Där utanför lämnade han bomben.

Vid entrén till Operakällaren placerades en väska med 455 gram dynamitsprängämne tillsammans med en sprängkapsel samt en mobiltelefon. Foto: Polisens förundersökning

Henry Morba tänker oftare på sprängdåden och skjutningarna nu.

– Min flickvän är livrädd, hon vill lämna Sverige. Vi har köpt biljetter till Finland och andra länder för att se om det går att bo där.

– Om det fortsätter så här kommer Sverige så som vi känner det inte att finnas kvar om tio år.

Han har bott i Sverige i tio år och han tror att det enda sättet att vända den negativa utvecklingen med sprängdåd och skjutningar är hårdare lagar, även för yngre, och att unga får lära sig mer om moral och respekt i skolorna.

– Ofta är det ju unga killar som blir coachade av äldre personer. De äldre vet att de yngre knappt får något straff. Många gånger tror jag inte att de unga killarna vet vad de gör.

– Jag känner mig orolig för min dotter som växer upp här. Man måste vara väldigt försiktig nu.

15-åringen som placerade sprängladdningen utanför Operakällaren i augusti förra året dömdes tillsammans med två andra pojkar till ungdomsvård för att de på olika sätt varit delaktiga i att ha placerat ut sprängladdningen.

Risker med sprängkapslar

För att tillverka en fungerande bomb av dynamit krävs ett batteri och en sprängkapsel samt en eller flera dynamitstavar, beroende på vilken skada man vill åstadkomma.

I flera av förundersökningarna och domarna som Dagens Arbete gått igenom har sprängmedel påträffats tillsammans med sprängkapslar. I vissa fall har sprängkapslarna varit avklippta, saknat transportsäkring eller varit skadade. Enligt Polisen kan det då räcka med ett kraftigt magnetfält eller statisk elektricitet för att sprängladdningen ska explodera.

I flera av domarna har sprängmedlet tillsammans med avklippta sprängkapslar transporterats i lokaltrafiken och i tätbebyggt område. Bland annat i Stockholms innerstad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.