Industriarbetarnas tidning

Konkurser vi minns

17 mars, 2014

Skrivet av Negra Efendic

Det är inte bara anställda och fordringsägare som drabbas hårt av konkurser. Ibland kan ett företag dra med sig en hel bransch i fallet. Läs om konkurser vi minns.

1990 Nyckeln
Finansbolaget Nyckelns fall blev startskottet till 1990-talets fastighetskris. När bolaget ställde in betalningarna drogs andra finansbolag och banker också in i fallet.

Nyckeln, som bland annat ägdes av Munksjö och Bonnierkoncernen stängdes av från börsen i oktober 1990. Bolaget hade investerat hårt i kommersiella fastigheter vars värde föll med upp till 79-80 procent i storstäderna fram till 1994. Nyckelns kreditförluster uppgick till 3 miljarder kronor.

1992 Gota Bank
Gota Bank var en av de svenska bankerna som i början av 1990-talet drabbades av mycket stora problem i sin utlåning. I september 1992 stod det klart att Gota Bank inte skulle kunna uppfylla det lagstadgade kravet på kapitaltäckningsgrad vid årsskiftet 1992/93 och man bedömde att risken var stod för att banken skulle hamna 

på obestånd. Gota-koncernens huvudägare Trygg-Hansa SPP Holding AB ansåg sig inte kunna skjuta till mer kapital. Av omsorg om betalningssystemet meddelade regeringen 9 september 1992 att staten tog ansvar för att Gota Banks förpliktelser gentemot insättare och andra fordringsägare skulle infrias.

Banken gick i konkurs och staten tog över samtliga aktier. Nordbanken tilläts förvärva Gota Bank i december 1993, efter en fusionsprocess införlivades den i Nordbanken i oktober 1994.


1993 Rederi AB Slite
Rederi AB Slite var en del av Viking Line när det försattes i konkurs 1993. Bolaget hade beställt ett nytt fartyg som blev mycket dyrare än man planerat. Det ledde till en akut likviditetskris och man ansökte om nya lån hos sin bank Nordbanken, nuvarande Nordea.

Ansökan avslogs och konkurs var ett faktum. 

Rolf Åbjörnsson utsågs till konkursförvaltare och han berättar för SvD Näringsliv idag att banken krävde att han skulle se till att bolagets fartyg såldes på exekutiv auktion så att banken skulle få fullt betalt.

– Men då skulle ingen annan få några pengar så jag gick inte med på det. Verksamheten var fruktansvärt lönsamt så jag beslutade att driva det vidare vilket ledde till att alla borgenärer fick fullt betalt, säger han.

Det har spekulerats i att Nordbanken inte beviljat extralånet eftersom man hade intressen i det konkurrerande bolaget Silja Line.

Konkursen blev mycket utdragen och avslutades först tio år efter att den påbörjats. Fler än 1000 personer förlorade sina jobb. Journalisten Hans-Göran Björk har granskat konkursen och skrivit en bok om den, ”Den ena den var vit… om konsten att sänka skepp”. 

2011 Onoff/Expert Sverige
Strax före konkursansökan hade elektronikkedjan Onoff 67 butiker runtom i Sverige och ytterligare sju i Estland och Finland. 2011 var kedjan nummer tre i storleksordning på den svenska hemelektronikmarknaden.

När bolaget begärdes i konkurs meddelade konkurrenten Expert Sverige att man tänker köpa 30 butiker samt centrallagret från Onoffs konkursbo. De nya butikerna skulle stärka Experts ställning på marknaden och man skulle få en ledande position. I september året därpå ansökte även Expert Sverige om konkurs och 73 butiker lades ner. 

2012 Panaxia
Värdetransportföretaget Panaxia försattes i konkurs i september 2012. Konkursförvaltaren bedömde att Panaxia använt kundernas dagskassor för att täcka hålen i den egna verksamheten. Omkring 650 miljoner kronor av kundernas pengar saknades. En del av pengarna har kunnat återvinnas, men omkring en halv miljard kronor har gått förlorade, enligt den förvaltarberättelse som har lämnats in till tingsrätten.

Två före detta chefer i bolaget åtalades och fälldes för grov trolöshet mot huvudman. De har fört över fem miljoner kronor från ett konto tillhörande dotterbolaget Panaxia Kontantservice AB till ett bolag utanför koncernen. Åklagaren John Keränen anser att de åtalade använt bolaget som sin ”privata plånbok”. För att dölja ”lånen” togs pengar från nya kunder eller nästa dagskassa och skulden accelererade.

Panaxia var Sveriges tredje största värdetransportföretag. Bolaget hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Företagets konkurs orsakade stora störningar i handelns kontanthantering.

Saab. En långdragen och komplicerad historia. Många av frågetecknen är ännu inte utredda. 3 400 personer förlorade sina jobb när Saab försattes i konkurs 2011. Kinesiska Nevs har köpt konkursboet och vill bygga elbilar i Trollhättan. 
Läs vårt reportage om några Saab-arbetare som drömmer om att få komma tillbaka.

Källa TT, NE, SvD

 

Du kanske också vill läsa…

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Konkurs för hårt prövad golvfabrik

Turerna kring golvfabriken Berg & Berg i Kallinge är inte över. Nu har företaget gått i konkurs. Facket hoppas att de ska klara även denna smäll.

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Saab-kvinnorna lade i en ny växel

Dagens Arbete firar 20 år med ett fullmatat jubileumsnummer. Möt bland andra Pia, Pia och Sylvia som med flera tusen andra förlorade jobben vid Saabs jättekonkurs. Sen dess har det gått sex år.

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

Zakrisdalsverken i Falun startar igen

Ska konstgjord andning rädda Zakrisdalsverken i Falun? Trots beslut om avveckling ger inte konkursförvaltaren Anders Olsson upp hoppet att rädda kvar produktionen. Det har varit många turer kring Zakrisdalsverken i Falun. Den tidigare Scania-leverantören blev rejält tilltufsad när lastbilsjätten för ett par år sedan flyttade monteringen av bakaxlar till Södertälje. Jobben som var kvar närapå […]

ABL i Sävsjö i konkurs

AB Licenssvetsningar i Sävsjö har begärt sig själv i konkurs.– Men det finns förhoppningar om att verksamheten fortsätter i reducerad omfattning, säger Stefan Furst, i IF Metallklubben. För ett år sedan hade ABL tillverkning i både Arvika och Sävsjö. Totalt cirka 70 anställda. Finanskris och lågkonjunktur förra hösten minskade efterfrågan på företagets produkter, redskap till entreprenadmaskiner. […]

Sparade timmar försvann i konkurs

Var försiktig med att spara intjänad arbetstid i ditt företag. Du kan förlora tusentals kronor vid en konkurs. Vid Plastal i Simrishamn går de anställda miste om totalt en halv miljon kronor. De flesta industrifack har någon form av arbetstidsförkortning i sina kollektivavtal. Timmarna samlas på ett arbetstidskonto och tas ut vartefter. – Man ska […]

Anställda tar över gamla JMS

Koncernen JMS gick i konkurs och framtiden såg mörk ut för de knappt hundra anställda på tryckeriet i Helsingborg. Då föddes en vågad idé. Nu tar de över en del av sin gamla arbetsplats.

SCA och Södra drar ner produktionen

Samtidigt som ännu ett mindre sågverk går i konkurs drar både SCA och Södra ner takten vid sina sågverk. Utbudet är större än efterfrågan. JK Trä i Småländska Herråkra är senast i raden av sågverk som tvingas lägga ner. Företaget med cirka 20 anställda begärde sig i konkurs under onsdagen, skriver Smålandsposten. Konkursförvaltaren undersöker nu […]

Ny ödesvecka för Saab

Saab står inför avgörandets vecka – igen. På fredag kan tingsrätten upphäva rekonstruktionen som öppnar dörren för konkurs. Och kanske nya, kinesiska ägare. Uppsagda avtal, rykten om en ny finansiär och en begäran om att rekonstruktionen ska stoppas. Det har stormat rejält kring Saab Automobile de senaste dagarna. Dramat har ett antal aktörer: 1. De […]

Saabs öde kan avgöras på tisdag

Om det inte blir rekonstruktion för Saab lämnar IF Metall in konkursansökan på tisdag nästa vecka. Senast tisdag 20 september måste hovrättens beslut om rekonstruktion för Saab lämnas in. Annars lämnar IF Metall in en konkursansökan på tisdag eftermiddag, meddelar IF Metall i ett pressmeddelande. Skälet är att säkerställa att reglerna om lönegaranti för de […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.