Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Konkurser vi minns

Det är inte bara anställda och fordringsägare som drabbas hårt av konkurser. Ibland kan ett företag dra med sig en hel bransch i fallet. Läs om konkurser vi minns.

1990 Nyckeln
Finansbolaget Nyckelns fall blev startskottet till 1990-talets fastighetskris. När bolaget ställde in betalningarna drogs andra finansbolag och banker också in i fallet.

Nyckeln, som bland annat ägdes av Munksjö och Bonnierkoncernen stängdes av från börsen i oktober 1990. Bolaget hade investerat hårt i kommersiella fastigheter vars värde föll med upp till 79-80 procent i storstäderna fram till 1994. Nyckelns kreditförluster uppgick till 3 miljarder kronor.

1992 Gota Bank
Gota Bank var en av de svenska bankerna som i början av 1990-talet drabbades av mycket stora problem i sin utlåning. I september 1992 stod det klart att Gota Bank inte skulle kunna uppfylla det lagstadgade kravet på kapitaltäckningsgrad vid årsskiftet 1992/93 och man bedömde att risken var stod för att banken skulle hamna 

på obestånd. Gota-koncernens huvudägare Trygg-Hansa SPP Holding AB ansåg sig inte kunna skjuta till mer kapital. Av omsorg om betalningssystemet meddelade regeringen 9 september 1992 att staten tog ansvar för att Gota Banks förpliktelser gentemot insättare och andra fordringsägare skulle infrias.

Banken gick i konkurs och staten tog över samtliga aktier. Nordbanken tilläts förvärva Gota Bank i december 1993, efter en fusionsprocess införlivades den i Nordbanken i oktober 1994.


1993 Rederi AB Slite
Rederi AB Slite var en del av Viking Line när det försattes i konkurs 1993. Bolaget hade beställt ett nytt fartyg som blev mycket dyrare än man planerat. Det ledde till en akut likviditetskris och man ansökte om nya lån hos sin bank Nordbanken, nuvarande Nordea.

Ansökan avslogs och konkurs var ett faktum. 

Rolf Åbjörnsson utsågs till konkursförvaltare och han berättar för SvD Näringsliv idag att banken krävde att han skulle se till att bolagets fartyg såldes på exekutiv auktion så att banken skulle få fullt betalt.

– Men då skulle ingen annan få några pengar så jag gick inte med på det. Verksamheten var fruktansvärt lönsamt så jag beslutade att driva det vidare vilket ledde till att alla borgenärer fick fullt betalt, säger han.

Det har spekulerats i att Nordbanken inte beviljat extralånet eftersom man hade intressen i det konkurrerande bolaget Silja Line.

Konkursen blev mycket utdragen och avslutades först tio år efter att den påbörjats. Fler än 1000 personer förlorade sina jobb. Journalisten Hans-Göran Björk har granskat konkursen och skrivit en bok om den, ”Den ena den var vit… om konsten att sänka skepp”. 

2011 Onoff/Expert Sverige
Strax före konkursansökan hade elektronikkedjan Onoff 67 butiker runtom i Sverige och ytterligare sju i Estland och Finland. 2011 var kedjan nummer tre i storleksordning på den svenska hemelektronikmarknaden.

När bolaget begärdes i konkurs meddelade konkurrenten Expert Sverige att man tänker köpa 30 butiker samt centrallagret från Onoffs konkursbo. De nya butikerna skulle stärka Experts ställning på marknaden och man skulle få en ledande position. I september året därpå ansökte även Expert Sverige om konkurs och 73 butiker lades ner. 

2012 Panaxia
Värdetransportföretaget Panaxia försattes i konkurs i september 2012. Konkursförvaltaren bedömde att Panaxia använt kundernas dagskassor för att täcka hålen i den egna verksamheten. Omkring 650 miljoner kronor av kundernas pengar saknades. En del av pengarna har kunnat återvinnas, men omkring en halv miljard kronor har gått förlorade, enligt den förvaltarberättelse som har lämnats in till tingsrätten.

Två före detta chefer i bolaget åtalades och fälldes för grov trolöshet mot huvudman. De har fört över fem miljoner kronor från ett konto tillhörande dotterbolaget Panaxia Kontantservice AB till ett bolag utanför koncernen. Åklagaren John Keränen anser att de åtalade använt bolaget som sin ”privata plånbok”. För att dölja ”lånen” togs pengar från nya kunder eller nästa dagskassa och skulden accelererade.

Panaxia var Sveriges tredje största värdetransportföretag. Bolaget hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Företagets konkurs orsakade stora störningar i handelns kontanthantering.

Saab. En långdragen och komplicerad historia. Många av frågetecknen är ännu inte utredda. 3 400 personer förlorade sina jobb när Saab försattes i konkurs 2011. Kinesiska Nevs har köpt konkursboet och vill bygga elbilar i Trollhättan. 
Läs vårt reportage om några Saab-arbetare som drömmer om att få komma tillbaka.

Källa TT, NE, SvD

 

Läs mer: Krisen i Nevs

Negra Efendic

Läs mer från Dagens Arbete:

Nevs rekonstruktion förlängs

Tingsrätten i Vänersborg beslutade i dag att billtillverkaren Nevs ska få fortsätta att försöka få företaget på fötter igen. Sammanlagt är företaget skyldigt 400 miljoner kronor till olika fordringsägare.

155 får gå från Nevs

Sammanlagt är det 155 personer som får lämna Nevs. 131 arbetare och 24 tjänstemän.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Besked lämnas till var och en

Tidigt i morse fick de första Nevsanställda besked om de hör till dem som sägs upp. Under dagen kommer var och en att få information. Det har inte ens gått en vecka sedan varslet på 200 personer lades.

Förhandlingar på Nevs klara

Förhandlingarna efter förra veckans varsel vid Nevs är nu klara. Först i morgon får de anställda information om hur många som sägs upp.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Två av tre arbetare kan få gå på Nevs

Den nya krisen på Nevs i Trollhättan kan göra att 150 arbetare, två tredjedelar av IF Metalls medlemmar, blir av med jobbet. Företaget vill att uppsägningarna ska vara klara redan på måndag.

Bilanalytikern: Brist på pengar, modern teknik och förtroende

En utbredd skepsis bland bilköparna. En bil som upplevs som omodern. Och brist på pengar. Fordonsanalytikern Martin Sköld ser tre orsaker till krisen för Nevs.

Facket: "Inte bra för omstarten"

– Varslet äventyrar omstarten, säger Stefan Larsson, verkstadsklubbens ordförande på Nevs i Trollhättan.

Bilder inifrån Saab-fabriken i Trollhättan, numera Nevs, som nu begärs i konkurs. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Nevs varslar 200 i Trollhättan

Det krisande bilföretaget Nevs varslar uppemot 200 personer i Trollhättan. Orsaken är att det kommer att dröja längre än planerat att återuppta produktionen som stoppades i maj.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Tingsrätten säger ja till Nevs

Igår fick Nevs nej. Men i dag sa tingsrätten i Vänersborg ja till rekonstruktion av företaget.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Nevs mister rätten till Saab

Försvarskoncernen Saab har dragit tillbaka biltillverkaren Nevs rätt att använda varumärket Saab i sin försäljning.

Tingsrätten säger nej till Nevs

Det blir ingen rekonstruktion av biltillverkaren Nevs. Tingsrätten i Vänersborg anser att Nevs underlag är alltför vagt.

Inga löner till de anställda, inga pengar till leverantörerna. Till slut blev situationen ohållbar för Nevs som så sent som förra veckan presenterade sin första elbil, tillverkad i Trollhättan. Nu vill ägaren att företaget rekonstrueras i väntan på nya delägare. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Så ville Nevs rädda bilfabriken

Friska pengar från nya delägare. Delar av bolaget förs över till ett nybildat dotterbolag. Så ville Nevs betala sina skulder och rädda biltillverkningen i Trollhättan.

Nevs drar i nödbromsen

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan ansöker om rekonstruktion. Jag är inte alls förvånad, kommenterar Stefan Larsson, IF Metalls verkstadsklubb.

Lönerna dröjer på Nevs

Lönerna till över 500 anställda vid Nevs i Trollhättan dröjer. Senast den 5 september ska de få sina löner, lovar företaget.

"Loppet är inte kört"

Underleverantörerna tonar ner dramatiken kring att Nevs begärts i konkurs. – Trista rubriker, men det är absolut inte kört, säger Fredrik Sidahl, vd på Fordonkomponentgruppen.

"Det är illavarslande signaler"

Signalerna påminner för mycket om gamla Saabtiden. Det är illavarslande, säger Leif Håkansson, ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Nevs begärs i konkurs

Biltillverkaren Nevs med 600 anställda i Trollhättan begärs i konkurs.

Fördubblad skuld för Nevs

Biltillverkaren Nevs skulder hos kronofogden fortsätter att öka. Bolaget fortsätter att belåna tillgångar och har hittills kunnat betala ut lön till de 600 anställda.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT

Behärskad optimism på Nevs

De anställda på Nevs i Trollhättan får gå på semester idag utan att veta om när i höst bilproduktionen kommer igång igen.  Den nya verkstadsklubben har fått besked om att företagets försök till ny finansiering går bra.

Saabs kamp mot klockan

AnalysEn kamp mot klockan – igen. Inga pengar från delägarna i Kina och Saabfabriken i Trollhättan går en ny kvalfylld sommar till mötes. Nu står hoppet till indiska Mahindra eller möjligen andra kinesiska ägare. Men det är bråttom.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nevs stoppar produktionen

Problemen hopar sig för Nevs, National Electric Vehicle Sweden. Trollhätteföretaget stoppar produktionen under fyra veckor och drar ner på inhyrd personal. Orsaken är likvida problem.

Flygvapenmuseums bevarade B3 år 1976.

Från bombplan till kinesisk elbil

1937 bildades  Svenska Aeroplan Aktiebolaget i Trollhättan för tillverkning av flygplan. Men efter krigsslutet behöver Saab nya uppdrag. Saabo, Sonett och turbomotor – följ med på resan här.

Beata Milewska kom till karossavdelningen på Saab i Trollhättan för trettio år sedan. Var en av de sista som lämnade fabriken och en av de första som anställdes när elbilstillverkaren Nevs flyttade in. ”Spännande att få vara med om en framtidssatsning”, säger hon. Foto: THEO ELIAS

Drömmen om att komma tillbaka

ReportageSaab gick i konkurs och in flyttade Nevs, elbilstillverkaren som vuxit i det tysta. Fabriken lever igen och gamla Saabare längtar tillbaka. Men det bestäms ytterst av kinesisk miljöpolitik.

Lättare, smartare, renare – hård konkurrens om framtidens bil

ANALYS I Detroit samlas världens bilindustri just nu till den årliga mässan. En bilindustri som andas något lättare än under de senaste åren. De amerikanska bilmärkena är tillbaka, Volvo är åter ovanför vattenytan – och i en annan del av världen har Saab-fabriken fått nytt liv.

Saab tillbaka – men Kina är nyckeln

DA-AnalysIdag rullar åter en Saab 9-3 av monteringsbanan i Trollhättan. Nu är det varken Wallenberg, GM eller Muller som sitter vid ratten. Fabrikens framtida öde bestäms av hur den kinesiska miljöpolitiken lyckas. Myndigheterna har satt upp höga mål.

Nya Saab-planer möts av skepsis

Saabs nya ägare Nevs vill återuppta produktionen av gamla 9-3:an i höst och om två år tillverka 120 000 bilar i Trollhättan. Men bilanalytikern Martin Sköld, Handelshögskolan i Stockholm, är skeptisk.

Kinesisk stad ny delägare i Nevs

Den kinesiska staden Qingdao investerar två miljarder kronor och förvärvar 22 procent av aktierna i Nevs – företaget som köpte Saabs konkursbo. Huvudkontor, utveckling och produktion blir kvar i Trollhättan.

Saabägare startar batterifabrik

Den nya Saabelbilen kommer att utrustas med batterier från en av världens modernaste batterifabriker som byggts upp i Kina. Våren 2014 väntas den första elsaaben finnas på marknaden.

Saab får heta Saab

Nu är Nevs köp av Saab Automobile helt i hamn och det är helt klart att det blir elbilsproduktion i Trollhättan framöver. Ett beslut som applåderas från alla håll.

Saabs nya ägare i tvist om märket

Saabs nya ägare får inte använda Gripen-symbolen. Det är även oklart om de ens får använda namnet Saab. "Det kommer såklart kännas märkligt om bilarna inte heter Saab", säger Håkan Skött, IF Metall-klubbens ordförande.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.