”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Sluta snusa

”Så blir du fri från snuset”

Läsarbrev”Intala dig själv att det inte finns någon återvändo till ditt gamla liv. Ta fram din hand och knyt den framför dig och se din styrka av järn.” Björn på Volvo PV i Skövde har hörsammat efterlysningen om hjälp att hålla sina nyårslöften.

Hej Anna Tiberg!

Jag heter Björn och jobbar på Volvo PV i Skövde. Jag har läst din artikel om sluta snusa och dina tre nyårslöften i tidningen. Dagens arbete Nr 10 2014.

Jag tänkte att det vore kul att svara på dina frågor. Eftersom jag har lyckats sluta snusa och tränar ganska regelbundet. Det var ingen dans på rosor direkt att sluta snusa. Jag hade jättesvårt att sluta. Ibland när jag var ner i en svacka så rotade jag i soporna efter gamla prillor som jag stoppade upp under läppen. Humöret svängde som en bergodalbana. Men det är mitt bästa beslut någonsin, att ha slutat snusa. Det finns massor av bieffekter och gift i snus och företagen tjänar massor pengar på dig. Alla som snusar och rökar är värda ett bättre liv än att ha ett dåligt beroende.

Jag började snusa 2003 och snusade regelbundet. Fram till 2011-06-20. Då jag slutade helt med snus och är snusfri fram till idag. Kommer aldrig mer börja.

För att betrakta sig som helt snusfri ska alla årstider, höst, vinter, vår och sommar passerat innan man kan säja att man har slutat snus, helt och hållet. Alltså ett helt år ska passera. Spelar ingen roll när du slutar, på våren hösten eller så. Eftersom rutiner och situationer förknippas med snuset.

Exempel på en tanke eller vana: Efter en kopp kaffe tar jag en snus. Mmm va gott, tänker man då. Vilket är en dålig tanke och vana som ska brytas. Vanor och tankemönster är inte lätt att bryta men det går och är lättare än vad man tror.

Jag fick mitt ”Diplom, Snusfri i ett år” från Företagshälsovården som jag fått mycket hjälp av (Stödgruppen, Sluta snusa och röka). Det mesta av jobbet har jag såklart gjort själv. På företagsvården satt vi i grupp eller enskilda med sköterskan som ledde samtalen. Men det går säkert bra att sluta på egen hand också.

Här är mina tips som jag fått från företagsvården och en del som jag kommit på själv. 

  • Sätt ett datum när du ska sluta snusa. Håll det datumet och ta ingen snus mer.
  • Man får återfall ibland. Sätt ett nytt datum.
  • När du slutar får du abstinensbesvär. Ingen fara det går över.
  • Ibland kan känslorna svalla. Gråt när du måste. Var förbannad när du är förbannad, osv.

Om du har lätt för att sluta så är det inga problem. Men om du har svårt för att sluta så krävs det en hel del av dig själv att lyckas. Då måste du ha en vilja av järn och inte falla för beroendet.

Intala dig själv att det inte finns någon återvändo till ditt gamla liv. Ta fram din hand och knyt den framför dig och se din styrka av järn. Den viljan kan försätta ett helt berg i gungning. Du har viljan och makten att sluta. Den kan ingen bryta. Knyt handen i fickan när du är bland folk när beroendet gör sig påmind.

Om du vill kan du säga till folk att du har slutat snusa. Det är psykologiskt. Ber du om hjälp så får du den. Ta minut för minut. Var i nuet. Stressa inte. Lyssna på din kropp och tankar. Lyssna även på avslappningsmusik. Minska kraven på dig själv. Du är bra som du är.

Lycka till med ett sundare liv och livsstil!

Mvh Björn

Läs mer: När jobbet skadar själen

Läs mer på samma tema:

Hur kan det vara så svårt att sluta? ”Efter ett år som tobaksfri så kommer du tänka, vad lätt det var, egentligen. Det handlar ju faktiskt bara om att inte ta en snus”, säger Björn Melin på Volvo PV i Skövde. Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

”Gå ihop i en grupp och hjälp varandra”

HälsaÄr ni flera på jobbet som vill spola nikotinet? Ett råd är att ta hjälp av varandra. 33-årige Björn Melin på Volvo i Skövde firar två år som snusfri. Här är hans bästa tips.

3
 

”Här sitter jag och tuggar tuggummi”

KrönikaI fjol bad reportern Anna Tiberg DA:s läsare om hjälp att sluta snusa. Hon kom i kontakt med Björn i Skövde - men det tog ett år av kval och undanflykter innan hon verkligen gjorde som han sa.

1
  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tre löften – och ett rop på hjälp

NyårslöftetSluta snusa! Träna! Lära sig något nytt! Har ni sagt det förut? Det har vår reporter Anna Tiberg också. Därför har hon nu ett nytt sätt att närma sig nyårslöftet.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

Så hittar du ditt inre lugn

FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Tacka f-n för att vi är olönsamma

DEBATT”Vi ställs mot maskinerna och förväntas att vara lika effektiva, lönsamma och till samma låga kostnad. Robotarna måste betala skatt som alla andra på de jobb som utförs. Det finns säkert redan färdiga algoritmer för detta”, skriver DA-läsaren Kjell Dahlén.

1,4 miljoner mår dåligt av jobbet

ARBETSMILJÖDe som är mellan 30 och 49 år drabbas hårdast av jobbstress. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning av besvär till följd av arbetet.

Stress växande orsak till arbetsskador

ArbetsmiljöAllt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

ArbetsmiljöFrån stress till arbetsglädje – labbet på Stora Enso Hylte har lyckats vända trenden. Till hjälp tog de en whiteboardtavla, egentillverkade girlanger och en modig före detta polis.

Strandhäll: Finns ingen quick fix för lägre sjuktal

SjukskrivningarPlanerna på ett nytt kunskapscentrum om arbetsmiljö börjar ta form. Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har regering och parterna på arbetsmarknaden snart kommit så långt att ett förslag kan läggas fram.

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

Workers Memorial Day

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

1

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

ANALYSMed den nya arbetsmiljöstrategin ska färre skadas eller dö av sina jobb. Första steget är fler utredningar. "Återstår att se hur strategin förbättrar svensk arbetsmiljö", skriver DA:s Elinor Torp.

1

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.