Industriarbetarnas tidning

”Så blir du fri från snuset”

26 januari, 2015

Läsarbrev”Intala dig själv att det inte finns någon återvändo till ditt gamla liv. Ta fram din hand och knyt den framför dig och se din styrka av järn.” Björn på Volvo PV i Skövde har hörsammat efterlysningen om hjälp att hålla sina nyårslöften.

Hej Anna Tiberg!

Jag heter Björn och jobbar på Volvo PV i Skövde. Jag har läst din artikel om sluta snusa och dina tre nyårslöften i tidningen. Dagens arbete Nr 10 2014.

Jag tänkte att det vore kul att svara på dina frågor. Eftersom jag har lyckats sluta snusa och tränar ganska regelbundet. Det var ingen dans på rosor direkt att sluta snusa. Jag hade jättesvårt att sluta. Ibland när jag var ner i en svacka så rotade jag i soporna efter gamla prillor som jag stoppade upp under läppen. Humöret svängde som en bergodalbana. Men det är mitt bästa beslut någonsin, att ha slutat snusa. Det finns massor av bieffekter och gift i snus och företagen tjänar massor pengar på dig. Alla som snusar och rökar är värda ett bättre liv än att ha ett dåligt beroende.

Jag började snusa 2003 och snusade regelbundet. Fram till 2011-06-20. Då jag slutade helt med snus och är snusfri fram till idag. Kommer aldrig mer börja.

För att betrakta sig som helt snusfri ska alla årstider, höst, vinter, vår och sommar passerat innan man kan säja att man har slutat snus, helt och hållet. Alltså ett helt år ska passera. Spelar ingen roll när du slutar, på våren hösten eller så. Eftersom rutiner och situationer förknippas med snuset.

Exempel på en tanke eller vana: Efter en kopp kaffe tar jag en snus. Mmm va gott, tänker man då. Vilket är en dålig tanke och vana som ska brytas. Vanor och tankemönster är inte lätt att bryta men det går och är lättare än vad man tror.

Jag fick mitt ”Diplom, Snusfri i ett år” från Företagshälsovården som jag fått mycket hjälp av (Stödgruppen, Sluta snusa och röka). Det mesta av jobbet har jag såklart gjort själv. På företagsvården satt vi i grupp eller enskilda med sköterskan som ledde samtalen. Men det går säkert bra att sluta på egen hand också.

Här är mina tips som jag fått från företagsvården och en del som jag kommit på själv. 

  • Sätt ett datum när du ska sluta snusa. Håll det datumet och ta ingen snus mer.
  • Man får återfall ibland. Sätt ett nytt datum.
  • När du slutar får du abstinensbesvär. Ingen fara det går över.
  • Ibland kan känslorna svalla. Gråt när du måste. Var förbannad när du är förbannad, osv.

Om du har lätt för att sluta så är det inga problem. Men om du har svårt för att sluta så krävs det en hel del av dig själv att lyckas. Då måste du ha en vilja av järn och inte falla för beroendet.

Intala dig själv att det inte finns någon återvändo till ditt gamla liv. Ta fram din hand och knyt den framför dig och se din styrka av järn. Den viljan kan försätta ett helt berg i gungning. Du har viljan och makten att sluta. Den kan ingen bryta. Knyt handen i fickan när du är bland folk när beroendet gör sig påmind.

Om du vill kan du säga till folk att du har slutat snusa. Det är psykologiskt. Ber du om hjälp så får du den. Ta minut för minut. Var i nuet. Stressa inte. Lyssna på din kropp och tankar. Lyssna även på avslappningsmusik. Minska kraven på dig själv. Du är bra som du är.

Lycka till med ett sundare liv och livsstil!

Mvh Björn

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

”Här sitter jag och tuggar tuggummi”

”Här sitter jag och tuggar tuggummi”

I fjol bad reportern Anna Tiberg DA:s läsare om hjälp att sluta snusa. Hon kom i kontakt med Björn i Skövde – men det tog ett år av kval och undanflykter innan hon verkligen gjorde som han sa.

”Gå ihop i en grupp och hjälp varandra”

”Gå ihop i en grupp och hjälp varandra”

Är ni flera på jobbet som vill spola nikotinet? Ett råd är att ta hjälp av varandra. 33-årige Björn Melin på Volvo i Skövde firar två år som snusfri. Här är hans bästa tips.

Gunnel: ”Det var popcorn i huvudet”

Läsarberättelse. Gunnel var den duktiga flickan som till slut omedvetet ledde sig själv till företagshälsan och fick hjälp. Nu mår hon bättre, men vet inte riktigt hur hon ska komma vidare till ett helt liv. Läsarna berättelser om när hjärnan tar stryk av jobbet Efter reportaget Förr eller senare brister det samlar vi nu läsarnas berättelser […]

Tre löften – och ett rop på hjälp

Tre löften – och ett rop på hjälp

Sluta snusa! Träna! Lära sig något nytt! Har ni sagt det förut? Det har vår reporter Anna Tiberg också. Därför har hon nu ett nytt sätt att närma sig nyårslöftet.

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Får chefen berätta om min hälsa?

Får chefen berätta om min hälsa?

Får min gamla arbetsgivare tala om att jag varit sjukskriven och inte mått bra?, undrar en läsare som söker nytt jobb. Jurist Henric Ask svarar.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

Han ska sova ute i 100 nätter

Han ska sova ute i 100 nätter

Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhalls vittnen: Det är fruktansvärt

Samhalls vittnen: Det är fruktansvärt

Anställda från hela landet har under granskningens första två veckor hört av sig, både medarbetare och chefer. Här vittnar några av dem om sina upplevelser.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.