Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna vill ha lördagsarbete

21 december, 2015

Skrivet av

Avtal 16 Arbetsgivarna vill kunna variera arbetstiderna mer utan att behöva komma överens med det lokala facket. De vill också kunna förlägga arbetstid till lördagar.

– Tidigare ville arbetsgivarna ha mer flexibilitet, nu vill de ha mer makt, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

Teknikföretagen förhandlingschef Anders Weihe kontrar:

– Det måste bli enklare och billigare för företagen.

I dag kan arbetsgivarna inom verkstadsindustrin variera veckoarbetstiden med 40 minuter per arbetspass – om man inte kommer överens med det lokala facket. Den ”korridoren” vill nu Teknikföretagen förlänga till 5 timmar i veckan. Även lördagsarbete kan bli aktuellt.

– Korridoren skulle därmed förvandlas till en bredfilig motorväg, säger Anders Ferbe och varnar för konsekvenserna för den enskilde.

– Arbetsgivarnas rätt att förskjuta arbetstiden med kort varsel skulle få oerhörda konsekvenser för människors möjlighet att planera sitt vardagsliv.

Han tycker att arbetsgivarnas krav vittnar om ett omodernt sätt att resonera om arbetstiderna.

– Moderna arbetsgivare försöker hitta samförståndslösningar. Att öka arbetsgivarnas makt över arbetstidens förläggning är en omodern tanke.

Men den sprider sig. Även en annan av IF Metalls större motparter, Innovations- och kemiindustrierna Ikem, vill nu ha en arbetstidskorridor – om 2 timmar om dagen.

– Jag trodde först att det var en felskrivning, säger Anders Ferbe.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe försvarar kravet på en förlängd arbetstidskorridor.

– Den ger ett utrymme för att variera arbetstiden. Vår fasta övertygelse är att man ändå kommer att träffa avtal på arbetsplatserna i de allra flesta fall.

Då brukar facket säga: ju mer tid det finns i korridoren desto mer frestande blir det för företagen att strunta i att göra upp med det lokala facket. I stället använder de arbetidskorridoren?

– Ju stelare ett avtal är desto svårare är det att få ett flexibelt avtal. Desto bättre ett centralt avtal är när det gäller flexibilitet så blir det lättare att få ett lokalt avtal med tillräcklig flexibilitet i.

Anders Weihe tycker ändå att kravet på fem timmar i veckan ändå är blygsamt i förhållande till behoven.

– En flexibilitet på fem timmar är inte tillräcklig för de flesta företag. Man behöver mer.

Att  förlänga arbetstidskorridoren från 40 minuter per pass till 5 timmar i veckan är väl en signal från er att ni vill göra det lättare för företagen att strunta i det lokala facket?

– Nej, vi vill göra det lättare för företagen att träffa lokala överenskommelser till rimliga kostnader.

Men med mer tid i korridoren så behöver ju inte arbetsgivarna teckna lokala avtal.

– De flesta företag behöver mer än de krav som vi har fört fram. Precis som IF Metall vill förhandla fram regleringar som gör det dyrt för företagen så är det vår ambition att träffa avtal som gör att det blir enklare och mindre dyrt att träffa lokala överenskommelser.

Idag finns det ju hur många exempel som helst på att man faktiskt gör upp om flexibla arbetstider lokalt. Vad är egentligen problemet?

– Vi vill göra det enklare och billigare.

6 kommentarer till “Arbetsgivarna vill ha lördagsarbete

  • Jag tycker fortfarande att man kan skita i löneökningen för att få fri bestämmande rätt vid övertid. Arbetsgivare verkar tro att vi lever för att jobba. Jag är även rädd för att facket börjar spåra in på den idén bara för att få maximal höjning på lönen.

  • Jag jobbar på ett företag där vi har beordrats in varannan helg sedan augusti. Utöver det har vi en arbetstid mellan 15.36-23.30 som vid behov kan förlängas till 00.30 (kvällsskiftet). Detta för att ha flexibilitet i systemet så företaget kan ta igen det de tappar i produktion vid haverier eller liknade. När det inte går som företaget planerar utnyttjar de naturligtvis de möjligheter de har istället för att göra hållbara kalkyler. Ingen i personalen har under hösten kunnat vara säkra på att de är lediga under helgen eftersom företaget kan beordra in personalen vid sista rasten på fredagen. I avtalet är beordrad övertid tvingande och man måste ha särskilda skäl att vara ledig. Under hösten har vi jobbat till 00.30 som standard + helgövertid. Företagen kommer utnyttja en korridor till max om de får möjlighet. Jag förstår inte vad som hände med rätten till sin egen fritid? Anställ fler skift och få fler i arbete i stället!!!

  • Nu är det väl på tiden att vi visar att vi kan sätta ner foten på riktigt,får detta fortgå att arbetsgivaren tar och tar och fackförbunden köper det, så är vi snart tillbaka på mössan i hand-tiden.
    Nää, slut med flatheten från förbunden!

  • Vilken värld lever lever arbetsgivarnai? Vill de ha fler sjukskrivna arbetare, på sitt samvete? Deras förslag leder bara till minskad produktivitet. Skrattretande krav, och får mig att fundera på varifrån de får sitt museala tänkesätt!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS vill värna LO-samordningen

GS vill värna LO-samordningen

Makten över sin egen tid kommer högt upp på GS-medlemmarnas önskelista inför avtalsrörelsen. På avtalssekreterare Madelene Engmans lista finns bland annat en LO-samordning.

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Strejkvarslet avblåst – avtal klart

Tvätteriarbetarna har fått ett nytt avtal. IF Metall fick igenom kravet på garanterad löneökning efter två anställningsår.

”Kampviljan är jättehög”

”Kampviljan är jättehög”

Det är en påtaglig risk för konflikt i tvätteriindustrin, enligt både fack och arbetsgivare. Och hos fackets medlemmar finns en tydlig vilja att visa sitt missnöje, enligt Mikael Herrgård klubbordförande på Textilia i Rimbo.

Stor konfliktrisk i tvätteri­industrin

Den sista juni löper avtalet i tvätteriindustrin ut. Nu varnar både IF Metall och arbetsgivarsidan för konflikt. Stötestenen är att facket kräver en garanterad löneutveckling.

Klart med nytt tidningsavtal

Strejken på tidningsavtalet är avblåst. Både fack och arbetsgivare sade ja till medlarnas bud.

Helgmangling för att undvika strejk

Det blir medling hela helgen mellan GS och Almega för att nå ett nytt avtal och därmed undvika en strejk från onsdag i nästa vecka. GS säger samtidigt att det kan bli utökat varsel om tryckerierna rundar konflikten genom att flytta produktionen.

Parterna förbereder sig för tidningsstrejk

300 grafiker kan tas ut i strejk om en dryg vecka, vilket slår mot Expressen och andra stora tidningar. Tryckeriet Pressgrannar svarar med att flytta produktion till andra ställen. Nu ska tre medlare försöka lösa konflikten.

GS varslar om strejk

GS varslar om strejk för grafiker på tre tidningstryckerier. En kärnfråga är rätten till delpension.

Tidningsförhandlingar strandade i dag

Förhandlingarna för de grafiker som jobbar på tidningstryckerier strandade i dag. En av de stora knäckfrågorna är delpensionen.

GS håller fast vid deltidspension

GS-facket har inte släppt frågan om deltidspension för sina medlemmar på tidningsavtalet, medan motparten Almega säger nej. Avtalet går ut på lördag, det blir fortsatta förhandlingar nästa vecka.

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”