GS vill värna LO-samordningen
Makten över sin egen tid kommer högt upp på GS-medlemmarnas önskelista inför avtalsrörelsen. På avtalssekreterare Madelene Engmans lista finns bland annat en LO-samordning.
Industriarbetarnas tidning
21 december, 2015
Skrivet av Harald Gatu
Avtal 16 Arbetsgivarna vill kunna variera arbetstiderna mer utan att behöva komma överens med det lokala facket. De vill också kunna förlägga arbetstid till lördagar.
– Tidigare ville arbetsgivarna ha mer flexibilitet, nu vill de ha mer makt, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.
Teknikföretagen förhandlingschef Anders Weihe kontrar:
– Det måste bli enklare och billigare för företagen.
I dag kan arbetsgivarna inom verkstadsindustrin variera veckoarbetstiden med 40 minuter per arbetspass – om man inte kommer överens med det lokala facket. Den ”korridoren” vill nu Teknikföretagen förlänga till 5 timmar i veckan. Även lördagsarbete kan bli aktuellt.
– Korridoren skulle därmed förvandlas till en bredfilig motorväg, säger Anders Ferbe och varnar för konsekvenserna för den enskilde.
– Arbetsgivarnas rätt att förskjuta arbetstiden med kort varsel skulle få oerhörda konsekvenser för människors möjlighet att planera sitt vardagsliv.
Han tycker att arbetsgivarnas krav vittnar om ett omodernt sätt att resonera om arbetstiderna.
– Moderna arbetsgivare försöker hitta samförståndslösningar. Att öka arbetsgivarnas makt över arbetstidens förläggning är en omodern tanke.
Men den sprider sig. Även en annan av IF Metalls större motparter, Innovations- och kemiindustrierna Ikem, vill nu ha en arbetstidskorridor – om 2 timmar om dagen.
– Jag trodde först att det var en felskrivning, säger Anders Ferbe.
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe försvarar kravet på en förlängd arbetstidskorridor.
– Den ger ett utrymme för att variera arbetstiden. Vår fasta övertygelse är att man ändå kommer att träffa avtal på arbetsplatserna i de allra flesta fall.
Då brukar facket säga: ju mer tid det finns i korridoren desto mer frestande blir det för företagen att strunta i att göra upp med det lokala facket. I stället använder de arbetidskorridoren?
– Ju stelare ett avtal är desto svårare är det att få ett flexibelt avtal. Desto bättre ett centralt avtal är när det gäller flexibilitet så blir det lättare att få ett lokalt avtal med tillräcklig flexibilitet i.
Anders Weihe tycker ändå att kravet på fem timmar i veckan ändå är blygsamt i förhållande till behoven.
– En flexibilitet på fem timmar är inte tillräcklig för de flesta företag. Man behöver mer.
Att förlänga arbetstidskorridoren från 40 minuter per pass till 5 timmar i veckan är väl en signal från er att ni vill göra det lättare för företagen att strunta i det lokala facket?
– Nej, vi vill göra det lättare för företagen att träffa lokala överenskommelser till rimliga kostnader.
Men med mer tid i korridoren så behöver ju inte arbetsgivarna teckna lokala avtal.
– De flesta företag behöver mer än de krav som vi har fört fram. Precis som IF Metall vill förhandla fram regleringar som gör det dyrt för företagen så är det vår ambition att träffa avtal som gör att det blir enklare och mindre dyrt att träffa lokala överenskommelser.
Idag finns det ju hur många exempel som helst på att man faktiskt gör upp om flexibla arbetstider lokalt. Vad är egentligen problemet?
– Vi vill göra det enklare och billigare.
Jag tycker fortfarande att man kan skita i löneökningen för att få fri bestämmande rätt vid övertid. Arbetsgivare verkar tro att vi lever för att jobba. Jag är även rädd för att facket börjar spåra in på den idén bara för att få maximal höjning på lönen.
Vi behöver ingen flerfilig motorväg i avtalet.
Bättre med en vändzon
Jag jobbar på ett företag där vi har beordrats in varannan helg sedan augusti. Utöver det har vi en arbetstid mellan 15.36-23.30 som vid behov kan förlängas till 00.30 (kvällsskiftet). Detta för att ha flexibilitet i systemet så företaget kan ta igen det de tappar i produktion vid haverier eller liknade. När det inte går som företaget planerar utnyttjar de naturligtvis de möjligheter de har istället för att göra hållbara kalkyler. Ingen i personalen har under hösten kunnat vara säkra på att de är lediga under helgen eftersom företaget kan beordra in personalen vid sista rasten på fredagen. I avtalet är beordrad övertid tvingande och man måste ha särskilda skäl att vara ledig. Under hösten har vi jobbat till 00.30 som standard + helgövertid. Företagen kommer utnyttja en korridor till max om de får möjlighet. Jag förstår inte vad som hände med rätten till sin egen fritid? Anställ fler skift och få fler i arbete i stället!!!
Nu är det väl på tiden att vi visar att vi kan sätta ner foten på riktigt,får detta fortgå att arbetsgivaren tar och tar och fackförbunden köper det, så är vi snart tillbaka på mössan i hand-tiden.
Nää, slut med flatheten från förbunden!
Dags att mobilisera arbetarrörelsen och sluta leden!
Nu får det räcka !!!
Vilken värld lever lever arbetsgivarnai? Vill de ha fler sjukskrivna arbetare, på sitt samvete? Deras förslag leder bara till minskad produktivitet. Skrattretande krav, och får mig att fundera på varifrån de får sitt museala tänkesätt!