Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras
Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.
Industriarbetarnas tidning
27 maj, 2016
Skrivet av Elinor Torp
Världens säkraste stålföretag. Så står det i SSAB:s policy. Ändå har fem dött i Luleå på fem år.
– Helt oacceptabelt, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg.
SSAB i Borlänge har lyckats bättre. Här har ingen mist livet de senaste fem åren.
I mitten av maj i år föll en kvinna genom en gallergång på SSAB i Luleå och hamnade på Sunderby sjukhus. Hon överlevde. Men veckorna före det miste en 55-åring livet när han besiktigade en travers. Mannen klämdes ihjäl.
Det är den femte dödsolyckan på lika många år innanför grindarna på stålverket i Luleå. Två entreprenörer drunknade i tjära. En annan entreprenörsanställd körde truck och krockade med SSAB:s tåg. Han kom från Slovakien och dog hos ståljätten i Luleå. Och så kalkugnsolyckan hösten 2011 då entreprenörsanställde Johan Löfroth, 23, dog av invändiga frätskador och arbetskamraten Gustaf Seppelin Solli, 19, brännskadades svårt i Nordkalks anläggning mitt inne på stålverkets område.
Kalkugnarna drevs fram till 2002 av SSAB, men lades sedan ut på andra företag.
– Vi kan inte bara prata om att vi ska vara världens säkraste stålföretag. Vi måste bli mycket bättre på att följa regler och komma överens. Utifrån allt som nu hänt på SSAB måste vi sätta in mer resurser till att bevaka och följa upp. Och se till så att alla förstår vikten av att inte ta genvägar. Vi kan inte bara säga att vi haft otur, säger Roger Forsberg, IF Metalls huvudskyddsombud på SSAB i Luleå.
Statistiken ser annorlunda ut i Borlänge. Här jobbar 1250 kollektivanställda – fler än på SSAB i Luleå – och därtill en mängd entreprenörer. Ändå har SSAB i Borlänge flera olycksfria år bakom sig. Förändringen kom efter att två entreprenörsanställda fick het ånga över sig. Facket organiserade om arbetsmiljöarbetet och det blev ordning och reda på företaget.
– Vi såg att det hände en massa saker med SSAB:s entreprenörer, men vi fick inte reda på allt. De rapporterade inte. Det fanns en attityd innan att inte rapportera för att man visade upp sig som en bra firma då. Entreprenörerna trodde att det var negativt om SSAB såg att de hade råkat ut för tillbud, berättar IF Metalls huvudskyddsombud i Borlänge Kennet Arnberg.
Men det är precis tvärtom, menar han. Om SSAB får reda på riskerna så kan stålföretaget förbättra förutsättningarna för entreprenörerna att arbeta säkert.
– De upptäcker ju brister som vi kanske inte ser själva eftersom de gör jobb som inte vi gör. SSAB gör nu mer för att åtgärda de problem som är och där vi ser att det ligger inom vårt ansvarsområde, fortsätter Kennet Arnberg.
Besökare på SSAB i Borlänge slås av att det är ordning och reda på fabriksgolvet. Gröna gångar anger var det är säkert att gå.
– Ja, det är en sån grej. Det kom upp i samband med att vi hade besökare. Våra guider tyckte att det var dåligt uppmärkt. Då tillsatte vi via vår centrala arbetsmiljökommitté en grupp som tittade på gångvägarna, hur de skulle markeras.
Totalt har nio arbetsmiljökommittéer inrättats, som fokuserar på olika saker: Travers, elsäkerhet, gasskydd, kemikalier, entreprenörer …
– Vi plockar ut skyddsombud och folk i företaget som är experter på de här olika områdena. Det är partssammansatta kommittéer, så vi gör det här i samverkan med arbetsgivaren, förklarar Kennet Arnberg.
Varför Borlänge har varit mer förskonade från dödsolyckor än Luleå vill han inte uttala sig om.
– Vi har ju lite annorlunda verksamhet än i Luleå, ingen råstål, men vi har väldigt tunga rullar och andra farliga moment. Det är en farlig arbetsplats och jag törs inte slå mig för bröstet och säga att vi har lyckats här för då inträffar det väl en olycka i morgon, säger Kennet Arnberg.
När Dagens Arbete ringer råkar han ha Roger Forsberg från Luleå på besök. De samtalar om den senaste dödsolyckan på SSAB i Luleå. Polisundersökning pågår och det råder förundersökningssekretess.
I höstas kom åtalet i olyckan med de två entreprenörer som hösten 2013 drunknade i tjära. Och i april 2016 kom till sist åtalet i den uppmärksammade kalkugnsolyckan som inträffade för snart fem år sedan. Rättegångar väntar.