”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Neddragningarna på Ericsson

Foto: TT

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

[UPPDATERAD]

Ericsson har planer på att skära ned uppemot 3000 arbetstillfällen inom affärsområdet nätverksprodukter, skriver Svenska Dagbladet. Planerna skulle innebära att företagets sista fabriker i Sverige stängs.

Därmed skulle en 140-årig tillverkningsepok gå i graven. Dagens Arbete har tidigare visat hur Ericsson övergivit produktionen på ort efter ort. På mindre än tjugo år har mer än 16 000 industrijobb försvunnit i Sverige. Företagets expansion har i stället skett utomlands.

Enligt SvD framgår det av den läckta rapporten att Ericsson ska spara dubbelt så mycket inom den största affärsenheten, Nätverksprodukter, som tillverkar och servar mobilsystem, som i fjol, när 1500 tjänster togs bort.

Det handlar alltså om ett dubbelt så stort varsel denna gång– och att de två kvarvarande fabrikerna, Kumla och Borås, läggs ned. På dessa två orter jobbar 400 respektive 800 anställda. Företaget har i dag totalt cirka 116 000 anställda, varav drygt 16 000 i Sverige.

Ericsson meddelade i somras att man kommer att göra sig av med tusentals anställda för att förbättra sin lönsamhet och upprätthålla konkurrensen, men gav då inga siffror. Den rapport som SvD nu citerar handlar alltså bara om affärsområdet Nätverksprodukter. Ett kommande sparpaket kan alltså handla om fler uppsägningar. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade av vare sig företag eller fack

Enligt SvD sitter Ericssons ledning för närvarande i förhandlingar med koncernfacket. DA söker representanter för IF Metall, centralt samt i Kumla och Borås.

Ericsson vill inte kommentera rapporten:

– Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först. Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen, säger Karin Hallstan på företagets informationsavdelning till Svenska Dagbladet.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger till TT att det är upprörande att bolaget planerar att göra slut på en industriepok i Sverige. Han fortsätter:

– Om uppgifterna stämmer är det ett fruktansvärt slag mot de trotjänare inom Ericsson som nu riskerar att få betala priset för ett företag som de sista åren faktiskt har stått utan ordentlig styrning och strategi.

På direkt fråga från TT väljer dock Anders Ferbe att avstå från att svara på om han fått signaler från IF Metalls avdelningar om att de väntade nedskärningarna blir så stora som SvD rapporterar.

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Katarina Hansson (S), säger till Dagens Arbete att kommunen i dag ska kontakta Ericsson för att få reda på om uppgifterna stämmer.

– Nu är det ännu inte bekräftat, men vi har ju följt rapporteringen vad gäller deras (Ericssons) utveckling sedan tidigare, och det är klart att man då känt en viss oro och föraning om att något sådant här skulle kunna hända.

– Och om uppgifterna skulle stämma är jag förstås orolig för de anställda och deras familjer, även om Kumla kommun varit bra på att ställa om tidigare.

Inte heller Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, vet om uppgifterna stämmer. Till Borås Tidning säger han att det i så fall skulle innebära ett hårt slag för kommunen. På torsdagen beslutade näringsminister Mikael Damberg aktivera regeringens krisgrupp för att kunna hantera ett stort varsel.

 

Läs mer:

Pontus Ohlin, Hans Strandberg

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

820 får gå i Kumla och Borås

Nu står det klart att 820 anställda sägs upp från Ericsson i Borås och Kumla. Alla anställda erbjuds betald arbetsfri uppsägningstid på som mest 21 månader.

2

Borås: Dämpat men väntat

På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.

”Ett jädra slag mot individerna”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar Ericssons besked för "bedrövligt" och är orolig för att det kommer att leda till att även bolagets forskning försvinner från Sverige.

”Det är Ericsson som fattar besluten”

Statsminister Stefan Löfven vill att Ericsson behåller tillverkning i Sverige, men värjer sig för att staten ska gå in och påverka: "Det är Ericsson som fattar besluten", säger han i en intervju med DA.

Varslade ska få hjälp av samordnare

Näringsminister Mikael Damberg tillsatte i dag två samordnare, som ska hjälpa de drabbade Ericsson-anställda ska få hjälp att hitta nya jobb. Det blir dock inga stödpengar från regeringen, Damberg förväntar sig i stället att Ericsson tar stort ansvar.

1

Bloggrubrik

C, KD och SD röstade emot EU-stöd

1

Byt medicin, Ericsson

Ledare"Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists", skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Gör om och gör rätt”

UPPDATERADIF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kallar beslutet oacceptabelt. "De har tittat för mycket på Excelark och för lite på produktionen".

3 000 jobb bort från Ericsson

UPPDATERADEricsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

16 000 industrijobb bort på 18 år

Katrineholmsfabriken blir en i en allt längre rad av nedläggningar. Kolla in DA:s karta över hur Ericsson hårdbantat sin svenska industriproduktion.

1

”Har Kumla ett tionde liv?”

Analys"Obekräftade uppgifter ska alltid tas med skepsis. Men om avsändaren heter Ericsson finns all anledning att oroas. I tjugo år har företaget steg för steg monterat ner tillverkningen i Sverige", skriver DA:s Harald Gatu.

Bloggrubrik

Bedrövligt, Ericsson

"Bristen på långsiktighet och uthållighet och investeringar i personal och ny teknik är direkt skadlig för Sverige som industrination", skriver chefredaktör Helle Klein.

Nit- eller vinstlott vid uppsägning? Det hänger till stor del på vilket företag som säger upp. Lars-Inge Björlin, Vovlo Bussar, och Eva Svedjerot, före detta Ericssonanställd. Foto: ØYVIND LUND och GUN WIGH

Uppsagda till olika pris

Lars-Inge sägs upp från Volvo Bussar i Säffle. Där får de anställda i snitt 10 000 i extra omställningsstöd. Eva förlorade jobbet när Ericsson stängde Gävlefabriken. Där fick arbetarna i snitt 300 000 kronor var i avgångsvederlag. Inget tvingar företag som lägger ned att betala sina anställda en enda krona extra. Facken kan bara vädja.

Ola Orre, klubbordförande vid IF Metall på Ericsson i Katrineholm. Foto: Pontus Lundahl / TT

”En servicecentral för de uppsagda”

I dag invigs Framtidscentret i Katrineholm, där 400 Ericssonanställda ska kunna få hjälp med utbildning eller nya jobb. En av dem som ska deltaga är IF Metalls klubbordförande Ola Orre.

”Måste nog säga att jag är nöjd”

Facken vid Ericsson i Katrineholm, som ska läggas ned, har landat ett av Sveriges hittills bästa stödpaket.

Ericsson lägger ned i Katrineholm

400 anställda berörs när telekomkombolaget Ericsson lägger ner fabriken i Katrineholm.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.