Industriarbetarnas tidning

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

21 september, 2016

Skrivet av Pontus Ohlin, Hans Strandberg

[UPPDATERAD]

Ericsson har planer på att skära ned uppemot 3000 arbetstillfällen inom affärsområdet nätverksprodukter, skriver Svenska Dagbladet. Planerna skulle innebära att företagets sista fabriker i Sverige stängs.

Därmed skulle en 140-årig tillverkningsepok gå i graven. Dagens Arbete har tidigare visat hur Ericsson övergivit produktionen på ort efter ort. På mindre än tjugo år har mer än 16 000 industrijobb försvunnit i Sverige. Företagets expansion har i stället skett utomlands.

Enligt SvD framgår det av den läckta rapporten att Ericsson ska spara dubbelt så mycket inom den största affärsenheten, Nätverksprodukter, som tillverkar och servar mobilsystem, som i fjol, när 1500 tjänster togs bort.

Det handlar alltså om ett dubbelt så stort varsel denna gång– och att de två kvarvarande fabrikerna, Kumla och Borås, läggs ned. På dessa två orter jobbar 400 respektive 800 anställda. Företaget har i dag totalt cirka 116 000 anställda, varav drygt 16 000 i Sverige.

Ericsson meddelade i somras att man kommer att göra sig av med tusentals anställda för att förbättra sin lönsamhet och upprätthålla konkurrensen, men gav då inga siffror. Den rapport som SvD nu citerar handlar alltså bara om affärsområdet Nätverksprodukter. Ett kommande sparpaket kan alltså handla om fler uppsägningar. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade av vare sig företag eller fack

Enligt SvD sitter Ericssons ledning för närvarande i förhandlingar med koncernfacket. DA söker representanter för IF Metall, centralt samt i Kumla och Borås.

Ericsson vill inte kommentera rapporten:

– Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först. Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen, säger Karin Hallstan på företagets informationsavdelning till Svenska Dagbladet.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger till TT att det är upprörande att bolaget planerar att göra slut på en industriepok i Sverige. Han fortsätter:

– Om uppgifterna stämmer är det ett fruktansvärt slag mot de trotjänare inom Ericsson som nu riskerar att få betala priset för ett företag som de sista åren faktiskt har stått utan ordentlig styrning och strategi.

På direkt fråga från TT väljer dock Anders Ferbe att avstå från att svara på om han fått signaler från IF Metalls avdelningar om att de väntade nedskärningarna blir så stora som SvD rapporterar.

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Katarina Hansson (S), säger till Dagens Arbete att kommunen i dag ska kontakta Ericsson för att få reda på om uppgifterna stämmer.

– Nu är det ännu inte bekräftat, men vi har ju följt rapporteringen vad gäller deras (Ericssons) utveckling sedan tidigare, och det är klart att man då känt en viss oro och föraning om att något sådant här skulle kunna hända.

– Och om uppgifterna skulle stämma är jag förstås orolig för de anställda och deras familjer, även om Kumla kommun varit bra på att ställa om tidigare.

Inte heller Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, vet om uppgifterna stämmer. Till Borås Tidning säger han att det i så fall skulle innebära ett hårt slag för kommunen. På torsdagen beslutade näringsminister Mikael Damberg aktivera regeringens krisgrupp för att kunna hantera ett stort varsel.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Borås: Dämpat men väntat

På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.

820 får gå i Kumla och Borås

820 får gå i Kumla och Borås

Nu står det klart att 820 anställda sägs upp från Ericsson i Borås och Kumla. Alla anställda erbjuds betald arbetsfri uppsägningstid på som mest 21 månader.

Byt medicin, Ericsson

Byt medicin, Ericsson

”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Gör om och gör rätt”

”Gör om och gör rätt”

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe kallar beslutet oacceptabelt. ”De har tittat för mycket på Excelark och för lite på produktionen”.

3 000 jobb bort från Ericsson

Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

Ericsson lägger ned i Katrineholm

400 anställda berörs när telekomkombolaget Ericsson lägger ner fabriken i Katrineholm.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.