Borås: Dämpat men väntat
På Ericssons anläggning i Borås har 460 varslats i dag, däribland 170 som är medlemmar i IF Metall.
Industriarbetarnas tidning
[UPPDATERAD]
Ericsson har planer på att skära ned uppemot 3000 arbetstillfällen inom affärsområdet nätverksprodukter, skriver Svenska Dagbladet. Planerna skulle innebära att företagets sista fabriker i Sverige stängs.
Därmed skulle en 140-årig tillverkningsepok gå i graven. Dagens Arbete har tidigare visat hur Ericsson övergivit produktionen på ort efter ort. På mindre än tjugo år har mer än 16 000 industrijobb försvunnit i Sverige. Företagets expansion har i stället skett utomlands.
Enligt SvD framgår det av den läckta rapporten att Ericsson ska spara dubbelt så mycket inom den största affärsenheten, Nätverksprodukter, som tillverkar och servar mobilsystem, som i fjol, när 1500 tjänster togs bort.
Det handlar alltså om ett dubbelt så stort varsel denna gång– och att de två kvarvarande fabrikerna, Kumla och Borås, läggs ned. På dessa två orter jobbar 400 respektive 800 anställda. Företaget har i dag totalt cirka 116 000 anställda, varav drygt 16 000 i Sverige.
Ericsson meddelade i somras att man kommer att göra sig av med tusentals anställda för att förbättra sin lönsamhet och upprätthålla konkurrensen, men gav då inga siffror. Den rapport som SvD nu citerar handlar alltså bara om affärsområdet Nätverksprodukter. Ett kommande sparpaket kan alltså handla om fler uppsägningar. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade av vare sig företag eller fack
Enligt SvD sitter Ericssons ledning för närvarande i förhandlingar med koncernfacket. DA söker representanter för IF Metall, centralt samt i Kumla och Borås.
Ericsson vill inte kommentera rapporten:
– Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först. Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen, säger Karin Hallstan på företagets informationsavdelning till Svenska Dagbladet.
IF Metalls ordförande Anders Ferbe säger till TT att det är upprörande att bolaget planerar att göra slut på en industriepok i Sverige. Han fortsätter:
– Om uppgifterna stämmer är det ett fruktansvärt slag mot de trotjänare inom Ericsson som nu riskerar att få betala priset för ett företag som de sista åren faktiskt har stått utan ordentlig styrning och strategi.
På direkt fråga från TT väljer dock Anders Ferbe att avstå från att svara på om han fått signaler från IF Metalls avdelningar om att de väntade nedskärningarna blir så stora som SvD rapporterar.
Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Katarina Hansson (S), säger till Dagens Arbete att kommunen i dag ska kontakta Ericsson för att få reda på om uppgifterna stämmer.
– Nu är det ännu inte bekräftat, men vi har ju följt rapporteringen vad gäller deras (Ericssons) utveckling sedan tidigare, och det är klart att man då känt en viss oro och föraning om att något sådant här skulle kunna hända.
– Och om uppgifterna skulle stämma är jag förstås orolig för de anställda och deras familjer, även om Kumla kommun varit bra på att ställa om tidigare.
Inte heller Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, vet om uppgifterna stämmer. Till Borås Tidning säger han att det i så fall skulle innebära ett hårt slag för kommunen. På torsdagen beslutade näringsminister Mikael Damberg aktivera regeringens krisgrupp för att kunna hantera ett stort varsel.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.