"Dags att byta medicin, Ericsson"
”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Industriarbetarnas tidning
(UPPDATERAD) Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre förserieproduktion blir kvar i Sverige.
Av de 3 000 jobben finns 1000 inom produktion, cirka 800 inom forskning- och utveckling samt cirka 1 200 inom andra verksamheter.
Borås och Kumla tar de stora smällarna. Men även andra orter berörs: Göteborg, Karlskrona, Linköping och Stockholm. Verksamheterna i Lund, Luleå och Kalmar påverkas inte av dagens besked, enligt företaget.
Nerdragningarna görs enligt företaget för att möta teknikskiften, nya kundgrupper och en fortsatt ökande andel mjukvaruutveckling. Det pågår förhandlingarna med de inblandade fackförbunden, dessa samtal fortsätter nu.
I pressmeddelandet säger Jan Frykhammar, Ericssons VD och koncernchef: ”Ericsson genomgår en stor förändring. Vi har ett stort fokus på forskning och utveckling, och sedan många år tillbaka ägnar sig de flesta av Ericssons anställda åt mjukvaruutveckling eller tjänsteleverans, snarare än hårdvarutillverkning.”
”Det är ett tufft besked vi ger medarbetare i Sverige idag och vi har stor respekt för den oro detta skapar. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap. Vårt fokus är nu att på bästa sätt ta hand om våra medarbetare i denna omställning och stötta de som tyvärr kan komma att behöva lämna Ericsson att snabbt hitta nytt jobb.”
I en intervju med Sveriges Radio säger Jan Frykhammar att det är för tidigt att säga om Borås och Kumla kommer att stängas helt.
– Vi kommer att ha kvar en avancerad förserieproduktion kopplad till 5G.
Planen är att den tillverkningen förläggs till Kumla, sa Jan Frykhammar på en presskonferens på tisdagsförmiddagen. Men inget är ännu klart hur många den förväntas sysselsätta. I dag jobbar totalt 1 200 personer i produktionen i Borås och Kumla. Om tusen tas bort återstår alltså 200.
Till Borås Tidning säger Ericssons produktionschef, Jan Ygeby, att koncernen överväger att flytta hela produktionen av mikrovågssystemet mini-link – vilket man tillverkar i Borås – till Ungern.
– Vår inriktning och vår intention är att produktionen flyttas till Ungern och att vi tillverkar där med hjälp av vår produktionspartner, Jabil. De tillverkar redan mini-link åt oss där, säger Jan Ygeby till Borås Tidning.
För att undvika total nedläggning kan företagets vd Jan Frykhammar tänka sig att outsourca eller sälja en del av verksamheten i de bägge fabrikerna.
– Vi fortsätter dialogen med de fackliga organisationerna, säger han.
Någon masstillverkning i stora serier – ”skaltillverkning” – är däremot inte aktuell.
– Det har vi inte haft i Sverige sedan 2009 i Gävle.
Masstillverkningen sker i stället i ett par fabriker i Kina. Före dagens besked stod de svenska fabrikerna för 4-5 procent av koncernens globala tillverkning, enligt Jan Frykhammar.
Hur många som kommer att sägas upp är oklart. Personalminskningen kommer att göras som ”en kombination av frivillig avgång, nerdragningar och andra alternativ såsom outsourcing”. Åtgärderna ska ses som en del av koncernens pågående kostnads- och effektivitetsprogram.
Samtidigt som 3000 personer får lämna företaget aviserar Ericsson att cirka 1 000 personer kommer att nyanställas i forskning- och utveckling under de kommande tre åren. Ericsson har idag 16 000 anställda i Sverige.
Jan Frykhammar säger i pressmeddelandet: ”Det är ett tufft besked vi ger medarbetare i Sverige idag och vi har stor respekt för den oro detta skapar. Dessa åtgärder är nödvändiga för att säkra Ericssons långsiktiga konkurrenskraft och teknik- och tjänsteledarskap. Vårt fokus är nu att på bästa sätt ta hand om våra medarbetare i denna omställning och stötta de som tyvärr kan komma att behöva lämna Ericsson att snabbt hitta nytt jobb.”
Näringsminister Mikael Damberg drog redan i förra veckan igång den krisgrupp som regeringen har för att möta stora varsel. I dag klockan 13.30 håller han en presskonferens som DA bevakar. I ett mejl till TT skriver näringsministern:
”Det är en svår stund för de många anställda och de orter som drabbas. Ericsson är ett viktigt företag för Sverige.”.
Ulf Olsson (S), kommunalråd i Borås, säger till TT att han utgår från att Ericson tar sitt ansvar för de omkring 800 som är anställda på fabriken i Borås. Nedskärningen drabbar även underleverantörer, och totalt befarar Ulf Olsson att minst 1 000 arbetstillfällen försvinner.
Ulf Olsson liknar beskedet med teko-industrins kris och nedläggningar, vilket drabbade orten hårt på 1970- och 1980-talen. I morgon onsdag ska han träffa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Katarina Hansson (S), beklagar Ericssons besked.
– Mina tankar går framför allt till alla inom Ericsson-sfären i Sverige som har fått det här beskedet idag, och framför allt de här i Kumla, säger hon till Sveriges Radio P4 Örebro.
Exakt hur många tjänster som försvinner från Kumla är ännu oklart. Sedan september, då ryktena om nedskärningar började, har kommunstyrelsen varit i kontakt med bland annat Näringsdepartementet.