Industriarbetarnas tidning

Franska fack splittrade om Macrons nya lag

8 september, 2017

Skrivet av Anna Trenning-Himmelsbach

Frankrike ska införa en ny, enklare arbetslag för att råda bot mot den höga arbetslösheten. Det militanta facket CTG har utlyst generalstrejk på tisdag, men andra fackföreningar är betydligt mildare i sin kritik.

Mest omstritt i arbetslagen
  • Lokala fack och arbetsgivare kan förhandla om vissa försämringar av kollektivavtalen och lagstadgade rättigheter.
  • Flera obligatoriska fackliga instanser ska slås ihop.
  • En arbetsgivare ska kunna besluta att personalen får rösta om en förändring, utan att ha stöd av facken.
  • En arbetsgivare på ett litet företag utan fackförening ska kunna förhandla med en personalrepresentant som inte är med i ett av de officiella facken.
  • Ett företag som har ekonomiska problem i Frankrike ska kunna göra ekonomiska uppsägningar, även om det ingår i en multinationell koncern som har goda resultat.
  • Det ska bli tak på de skadeståndsersättningar som arbetsdomstolarna kan tilldöma arbetsgivare som har gjort oskäliga uppsägningar.
  • En ny form av projektanställningar tillåts.

Splittrat fransk fackrörelse:

Franska fabriksarbetare kan organisera sig i en rad olika fack, med olika ideologisk inriktning.

Fem centralorganisationer har en officiell förhandlingsstatus:CFDT, CGT, FO, CFTC och CFE-CGC.

CFDT är det största och är mer reformistiskt än det näst största och mer oppositionella CGT. Det är CGT och ett mindre fack, SUD, som har varslat om protester nu på tisdag.

Den nya arbetslagen drivs hårt av president Emmanuel Macron, vars parti En Marche! dessutom har majoritet i parlamentet.

Tanken är att arbetsmarknaden ska bli mer flexibel för att arbetslösheten ska minska. Sedan lång tid tillbaka ligger den runt 10 procent. Regeringen har haft möten med facken under hela sommaren, och har nu talat om hur förändringarna ska se ut ( se faktaruta).

I Frankrike finns flera konkurrerande fack (se faktaruta) med olika uppfattningar om den nya lagen. Ett av de största, CGT, hävdar att den är en katastrof för löntagarna, och har utlyst en generalstrejk på tisdag i nästa vecka.

– Macrons idéer är en katastrof för oss. Den nya lagen innehåller ingenting som är bra, och kommer inte att öka sysselsättningen, säger Jérôme Boussard, fackombud för CGT och underhållsarbetare på Peugeots fabrik i Sochaux i östra Frankrike.

– Jag är allra mest orolig för att det blir lättare för arbetsgivarna att köra över löntagarna, säger han.

Men situationen kompliceras alltså av att facken inte är överens.

Benoît Vernier är tekniker hos Peugeot, och ombud för Frankrikes största fack, CFDT. Han strejkar inte på tisdag.

– Det finns saker i lagen som oroar mig, bland annat att fackens inflytande ute på arbetsplatserna kan minska, när man slår ihop flera fackliga instanser.

Men han håller inte med om att allting är dåligt, och tycker att det är för tidigt att gå ut i konflikt. Han tillägger att presidenten har  lovat att förbättra trygghetssystemet. Avgångsvederlagen ska till exempel bli högre vid uppsägningar.

– Det är svårt att ta ställning till konsekvenserna. Jag funderar mycket över om vi som har fasta jobb måste vara beredda att offra vissa förmåner för att stötta de som står utanför, säger Benoît Vernier.

Han är också tveksam till om så många av hans kollegor är beredda att strejka, oavsett vad de anser om lagen.

– Just nu har vi mycket jobb på fabriken, och därför kan det kännas som om det inte är läge att protestera, säger han.

Jérôme Boussard från CGT håller med om att stämningen bland kollegorna är kluven, och att det är svårt att förutsäga hur uppslutningen blir på tisdag.

– Många är dessutom inhyrda, och vågar inte strejka, säger han.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

Franska gruv­arbetare kan få skadestånd

I Frankrike kan de som har jobbat med farliga ämnen få skadestånd för att de är oroliga för att bli sjuka. 731 franska gruvarbetare har fått stöd för sina krav i Högsta Domstolen.

Franska facket tar strid mot GE

Franska facket tar strid mot GE

General Electric lovade att skapa 1000 nya jobb i Frankrike. I stället blir det tvärtom. Facken är ursinniga.
”Företaget drivs av rent finansiella intressen”, säger ombudet Philippe Petitcolin.

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Peugeot bantar personalen med ny arbetslag

Bilföretaget Peugeot blir först med att använda den omdiskuterade nya arbetslagen för att göra sig av med tusentals anställda. En ny paragraf gör det möjligt med ”avtalsenligt avtalsbrott” utan att visa att det behövs av lönsamhetsskäl. De franska facken är splittrade i frågan.

Franska arbetare minerar sin fabrik

Franska arbetare minerar sin fabrik

Arbetarna på en fransk underleverantör till Renault och Peugeot har förstört maskiner och hotar att spränga sin fabrik. Aktionen är en protest mot att de franska biljättarna lagt ut produktion utomlands. Nu vädjar de till den nye presidenten om hjälp.

Franska bil­arbetare pressas hårdare

Franska bil­arbetare pressas hårdare

De franska bilföretagen går bra men kräver högre produktivitet. Nu går de anställda med på tuffare arbetsförhållanden för att behålla jobben.

Därför går det så vilt till i Frankrike

Därför går det så vilt till i Frankrike

De hotar att spränga fabriken eller håller sina direktörer fångna. Franska industrihistorien är full av vilda konflikter. Dagen­s Arbete listar några från 2000-talet och söker svaret på frågan: varför?

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud. 

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Granskningen i korthet: Indiska Aditya Birla köpte svenska Domsjö. Men när massan som produceras där blir till viskos i Indien görs det med kemikalier som är farliga för både människa och miljö.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.