Franska gruvarbetare får 100 000 i skadestånd
100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.
Industriarbetarnas tidning
Frankrike ska införa en ny, enklare arbetslag för att råda bot mot den höga arbetslösheten. Det militanta facket CTG har utlyst generalstrejk på tisdag, men andra fackföreningar är betydligt mildare i sin kritik.
Splittrat fransk fackrörelse:
Franska fabriksarbetare kan organisera sig i en rad olika fack, med olika ideologisk inriktning.
Fem centralorganisationer har en officiell förhandlingsstatus:CFDT, CGT, FO, CFTC och CFE-CGC.
CFDT är det största och är mer reformistiskt än det näst största och mer oppositionella CGT. Det är CGT och ett mindre fack, SUD, som har varslat om protester nu på tisdag.
Den nya arbetslagen drivs hårt av president Emmanuel Macron, vars parti En Marche! dessutom har majoritet i parlamentet.
Tanken är att arbetsmarknaden ska bli mer flexibel för att arbetslösheten ska minska. Sedan lång tid tillbaka ligger den runt 10 procent. Regeringen har haft möten med facken under hela sommaren, och har nu talat om hur förändringarna ska se ut ( se faktaruta).
I Frankrike finns flera konkurrerande fack (se faktaruta) med olika uppfattningar om den nya lagen. Ett av de största, CGT, hävdar att den är en katastrof för löntagarna, och har utlyst en generalstrejk på tisdag i nästa vecka.
– Macrons idéer är en katastrof för oss. Den nya lagen innehåller ingenting som är bra, och kommer inte att öka sysselsättningen, säger Jérôme Boussard, fackombud för CGT och underhållsarbetare på Peugeots fabrik i Sochaux i östra Frankrike.
– Jag är allra mest orolig för att det blir lättare för arbetsgivarna att köra över löntagarna, säger han.
Men situationen kompliceras alltså av att facken inte är överens.
Benoît Vernier är tekniker hos Peugeot, och ombud för Frankrikes största fack, CFDT. Han strejkar inte på tisdag.
– Det finns saker i lagen som oroar mig, bland annat att fackens inflytande ute på arbetsplatserna kan minska, när man slår ihop flera fackliga instanser.
Men han håller inte med om att allting är dåligt, och tycker att det är för tidigt att gå ut i konflikt. Han tillägger att presidenten har lovat att förbättra trygghetssystemet. Avgångsvederlagen ska till exempel bli högre vid uppsägningar.
– Det är svårt att ta ställning till konsekvenserna. Jag funderar mycket över om vi som har fasta jobb måste vara beredda att offra vissa förmåner för att stötta de som står utanför, säger Benoît Vernier.
Han är också tveksam till om så många av hans kollegor är beredda att strejka, oavsett vad de anser om lagen.
– Just nu har vi mycket jobb på fabriken, och därför kan det kännas som om det inte är läge att protestera, säger han.
Jérôme Boussard från CGT håller med om att stämningen bland kollegorna är kluven, och att det är svårt att förutsäga hur uppslutningen blir på tisdag.
– Många är dessutom inhyrda, och vågar inte strejka, säger han.