Industriarbetarnas tidning

Samhall byter fot om granaterna

11 december, 2017

Skrivet av

Samhalls vd hävdar att man gjort en noggrann granskning innan jobbet med militära övningsgranater togs in. Företagets distriktschef säger däremot att jobbet aldrig utförts och skyller på personalen.

Vad är det för granater?

En 40 millimeters övningsgranat som skjuts från en tillsats som monteras under pipan på en automatkarbin.

Övningsgranaten är fylld med ett dammande färgpulver som markerar var den träffat vid nedslag.

Granaten drivs av en krutladdning. På de granater som Samhalls anställda plockade
isär var krutladdningen redan bortplockad.

Berätta din historia!

Vill du berätta om hur det är att  jobba på Samhall?  Hör av dig till oss! Marcus Derland, md@da.se, 08-786 03 19 Jonas Löfvenberg, jl@da.se, 08-786 03 12. Eller använd vår tjänst tipsa.da.se Ring eller mejla inte från jobbet!  Då kan din arbetsgivare få reda på att du har kontaktat oss.

Samhall förmedlar flera olika versioner efter Dagens Arbetes granskning av granatdemonteringen i Nyköping och elektronikåtervinningen i Oxelösund.

När Dagens Arbete konfronterade distriktschefen Yvonne Westman i en intervju på plats i Nyköping i höstas sa hon att Samhall inte haft något uppdrag där de plockat isär granater.

– Det var några medarbetare som öppnade några granater, emot instruktionen, sa Yvonne Westman.

Varje låda innehöll flera tusen granater, runt 15 olika Samhallarbetare jobbade med demonteringen i maj. Dagens Arbete har bilder som visar den halva låda med granater som tagits isär. Efter någon vecka stoppades arbetet.

I helgen intervjuades Samhalls vd Monica Lingegård i SVT:s Rapport. Då meddelade bolaget att granatarbete utförts och att personalen varit nöjd.

När det gäller elektronikåtervinningen har Samhalls vd Monica Lingegård sagt till Dagens Arbete att bolaget inte längre sysslar med den typen av återvinningsjobb längre.

I SVT:s Rapport i helgen sa Monica Lingegård:

– Det ser ju skrämmande ut men jag vågar påstå att om det här inte är ett bra jobb, då kommer vi att avsluta det.

I en skriftlig kommentar meddelande bolaget också:

”Efter att ha tittat närmare på dessa arbetsplatser så ser vi att en grundlig uppdragsgranskning utan anmärkningar har gjorts tillsammans med både kunden och facklig organisation. Medarbetarna är också nöjda med arbetsuppgifterna. Därför ser vi ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder.”

Igår kväll skickades ett pressmeddelande ut från Samhall där bolaget skriver:

”Arbetet med att demontera granaterna är ett helt ofarligt arbete. Enheterna är självklart desarmerade och det handlar om enkel hantering av metallskrot.”

Senare ändrade Samhall i sitt pressmeddelande. De kallar nu övningsgranaterna för  ”ofarliga färgmarkörer.” De skriver också att de ”vid den initiala analysen av om Samhall skulle ta sig an arbetet med demontering av dessa färgmarkörer utsöndrades ett pulver. Då valde Samhall att inte arbeta vidare med enheterna samt skicka tillbaka dem till kunden. Pulvret var helt ofarligt enligt både kemisk expertis och företagshälsovård.”

Enligt DA:s granskning gjordes dock inga mätningar i rummet där granaterna togs isär.Först den 13 juni, efter att jobbet avslutats, skickades färgpulver från granaterna till ett laboratorium för analys. Den 29 september kom svaret som visade att pulvret innehölls stora mängder zink som inte bedömdes som hälsofarligt. Men personalen som fått hälsoproblem som hosta och utslag gick och oroade sig i flera månader.

– Personligen skulle jag ha en mask på mig om jag tog isär de där. Jag skulle inte rekommendera någon att andas in pulvret eftersom det dammar så mycket är lättflyktigt, säger Per Arvidsson på Försvarets materielverk, en av världens främsta experter på eldhandvapen och ammunition.

6 kommentarer till “Samhall byter fot om granaterna

  • SAMHALL! Det är otroligt vad det går snabbt att tappa fotfästet och verklighetsförankringen och framförallt samvete om man är chef på Samhall, att man bara skall producera vinster utan (att som det verkar,) bry sig det minsta om hur man når vinsterna.

  • Min förhoppning vore att Samhall går i ledet för bättre arbetsmiljö, man blir besviken att dom aldrig lär sig. Har själv varit anställd på Samhall, och även som huvudskyddsombud.

  • Jag vet precis hur detta gick till och att höga chefer har olika versioner om detta jobb är inte konstigt alls, det kallas moral! Jag lossade granaterna, jag jobbade med dom och jag fick utslag av pulvret, arbetet stoppades, trots protester från affärschefen, granaterna lastades och dammet städades bort från tvättstugan! Så gick det till, allt annat är ljug och vi är många vittnen till hela denna soppa!

  • Arbetsmiljöfrågan är jätteviktig för hälsans skull, framförallt för säkerheten. Superviktigt för en sig själv och alla kollegor i hela huset✌️

  • Det är faktiskt regeringen som i slutändan har ansvaret för Samhall, men ändå låter man företaget med Lingegård i spetsen leka med människors hälsa och funktionshinder! Skrämmande! Detta är ju inget nytt. Det behövs kontroll före och inte när det larmas i media vad jobben innebär för hälsan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.