Industriarbetarnas tidning

Första glädjebeskedet för Kubal

20 december, 2018

Fabriken var nära att stängas

6 april – USA inför nya sanktioner mot sju ryska oligarker och deras företag. Däribland Oleg Deripaska. Sanktionerna ska träda i kraft den 5 juni

18 april – Kubal stängs av från att köpa el till marknadspriser. I efterhand har vd Javier Navia sagt till Sundsvalls Tidning  att man var en eller två dagar ifrån att stänga ner fabriken omgående.

23 april – Nytt datum för när sanktionerna träder i kraft. Rusal får tills den 23 oktober att avrunda pågående affärer.

24 maj – Rusals vd och de styrelseledamöter som tillsats av Oleg Deripaska väljer att självmant avgå i ett försök att lätta på sanktionerna.

21 september – 7 december: Sanktionerna skjuts upp varje månad. Det senaste beskedet hade slutdatum 21 januari 2019.

19 december – USA:s finansdepartement meddelar att man nu föreslår att lätta på sanktionerna. Rusal tar bort från sanktionslistan men Oleg Deripaska fortsätter att vara under sanktion.

I 228 dagar har arbetarna på Kubal levt i ovisshet om framtiden. Nu kommer det första positiva beskedet.

Deras öde har varit bortom all deras kontroll när USA och Ryssland utväxlat slag på den världspolitiska arenan. Det är cirka 500 jobb på fabriken som har varit hotade sen i våras då USA beslutade att införa sanktioner mot Kubals ryska storägare Oleg Deripaska. Sen dess har fabriken levt på lånad tid.

Men i går kväll kom det positiva beskedet om att USA:s finansdepartementet nu föreslår att man ska lätta på sanktionerna. Stefan Hultman är ordförande i avdelningsstyrelsen för IF Metall i mellersta Norrland, och arbetar själv på Kubal. På morgonen har han träffat det utgående nattskiftet.

– I natt var det skönt att jobba, mycket av den oron vi gått runt och burit på ute på golvet har börjat släppa, säger Stefan Hultman.

Fabriken har redan varit nära på stänga ner ett flertal gånger. Och hade man inte fått ett besked innan julledigheten fanns det en risk att man varit tvungen att varsla all personal.

Läs också: Fortsatt oro vid Kubal

– Nu fortsätter vi hålla ugnarna igång tills vidare, men Kubals utmaningar kvarstår fram tills dess att beslutet godkänns av kongressen, säger en talesperson för företaget.

Det hela började med när USA i april utlyste en ny våg av sanktioner mot ryska oligarker och företag efter att amerikansk underrättelsetjänst anklagat landet för att ha påverkat 2016 års presidentval. Oleg Deripaska som var storägare av EN+, den koncern som Kubals ägare Rusal ingår i, är en av de ryska oligarkerna som drabbades av sanktionerna.

För att undkomma sanktionerna har Oleg Deripaska under året sålt av en väsentlig del av sina ägarandelar i företaget. Han och de styrelseledamöter han tillsatt har också självmant valt att lämna sina positioner.

Och nu får man för första gången ett besked som kan säkra Kubals framtid. Men först måste den amerikanska kongressen ta ställning till finansdepartementets förslag om lättade sanktioner. Under 30 dagar ska det diskuteras innan de kommer fram till ett beslut. Stefan Hultman är försiktigt positiv.

– Nu har ju faktiskt den relevanta myndigheten gett klartecken om att allt ser bra ut och att man ska lyfta sanktionerna mot Rusal. Men vad som händer i politikens värld går inte alltid att förutse, säger Stefan Hultman.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Fortsatt oro vid Kubal

För femte gången har den amerikanska regeringen givit uppskov med sanktionerna mot de ryska ägarna av Kubal i Sundsvall. Kommer inget nytt besked nästa fredag får de anställda börja släcka ner sin fabrik lagom till jul.

Hoppet lever för de anställda på Kubal

De närmare 500 anställda på aluminiumverket Kubal i Sundsvall kan producera ännu en månad. USA har återigen skjutit upp sanktionerna mot en av företagets ryska ägare.

Trumps kamp i Sundsvall

Trumps kamp i Sundsvall

USA:s sanktioner mot ryska oligarker gjorde att 500 anställda på Kubal fick gå nio månader under hot om arbetslöshet.

”I slutändan ligger våra öden i USA:s händer”

USA och Ryssland fortsätter att ryka ihop på den världspolitiska arenan. En kamp som nu kan få ödesdigra konsekvenser för ett aluminiumverk i Sundsvall.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Demokratin står på spel

Demokratin står på spel

Det är oerhört allvarligt när en sittande president utropar sig som vinnare trots att oppositionens kandidat leder och valet inte på något sätt är avgjort, skriver Helle Klein.

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

DA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

Farligt förakt för demokratin

Demokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Se upp för falska frälsare

Se upp för falska frälsare

När politiken samlas i mitten och det som upplevs som vallöften bryts kommer längtan efter politiska frälsare. Det är en farlig längtan.

Mardrömmen måste bekämpas med jämlikhet

Mardrömmen måste bekämpas med jämlikhet

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein jämför presidentvalet med morgonens snöfall i Stockholm: ”snöstorm, isvindar och ingen sikt framåt. Det känns tungt och osäkert. Men ett är säkert: kampen för människovärdet får aldrig upphöra.”

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.