Industriarbetarnas tidning

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

2 december, 2020 - 09:51

Skrivet av

Coronakrisen Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
– Det var inte helt oväntat, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Att coronaviruset har spridit sig och tagit ett fast grepp om landet märks även bland de anställda inom massa- och pappersindustrin. Det visar en rundringning som DA gjort i samarbete med fackförbundet Pappers.

Om de anställda har smittats på jobbet eller på fritiden är oklart. Det står dock helt klart att det på de allra flesta arbetsplatser – från Stora Enso i Nymölla i söder till Billerud Korsnäs i Kalix i norr – finns långt över 200 anställda som har insjuknat i covid-19. Såväl arbetare som tjänstemän som har drabbats. (Se kartan)

Pappers medlemmar är organiserade i 54 olika och geografiskt spridda avdelningar, där i princip varje enskild avdelning motsvarar en arbetsplats. DA har frågat alla dessa avdelningar om hur många anställda som har konstaterats med den fruktade sjukdomen sedan i våras. Endast sex av dem uppger att de inte haft några konstaterade fall alls.

Men resten, de övriga 48 avdelningarna, har alltså drabbats i varierad grad.  

Alla vi talat med påtalar dock att arbetsgivarna gör – och har gjort – sitt bästa för att hålla smittan på avstånd. Till exempel spärrat av vissa enheter, infört hygienstationer, uppmanat de anställda att hålla avstånd, god handhygien, stanna hemma vid minsta symptom, och så vidare.

Någon produktion har heller inte blivit lidande på grund av sjukdom, utan maskiner och annan verksamhet har rullat på ungefär som vanligt.

Sjukdomen har alltså drabbat såväl kollektivanställda som tjänstemän. Men medan tjänstemännen har blivit ombedda och haft möjlighet att arbeta hemifrån för att undgå smitta, har arbetarna varit tvungna att vara på jobbet. Vilket på ett sätt är positivt, menar Pontus Georgsson.

– Ja, någonstans tycker jag att det är bra. Om tjänstemännen stannar hemma, så minskar ju det risken för att våra medlemmar ska smittas, säger han. 

För drygt en månad sedan insjuknade Pontus Georgsson själv i covid-19. I början, innan han tog ett test som bekräftade den saken, kände han sig mest trött, berättar han.

– Väldigt trött. Allting kändes så diffust då, men sedan efter två dygn blev jag sjuk. Med ont i kroppen och väldigt hög feber. Men som tur var blev det aldrig värre än så.

I dag känner han sig fullt frisk igen, fortsätter han.

– Om det finns något tips som jag kan ge, så är det väl det här att man måste vara extra observant på symptom, kroppens signaler. Själv tänkte jag inte så mycket på det dagarna innan, när jag var så trött som jag var. Det borde jag ha gjort.

När, var och av vem som Pontus Georgsson blev smittad, vet han inte. Han är dock inte den enda i Pappers förbundsledning som har konstaterats med covid-19. I avtalsrörelsens slutskede insjuknade nästan hela Pappers avtalsdelegation – 13 av 15 ledamöter. Därför fick de slutliga förhandlingarna äga rum digitalt.

Pappers har cirka 13 500 medlemmar.

En kommentar till “Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

  • Hej ! Undrar bara hur en löneökning kunde sluta med en lönesänkning . Från 4.5 % per år till att få det på 3 år minus retro. Hade fått mer utan ert såkallade avtal . Avtal ska vara gynnsamt inte dra ner på lönerna som inte ökat sedan 2006. Mvh tjänsteman som ej jobbar på låtsas hemifrån.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Tack alla kämpar – vi behöver er

Tack alla kämpar – vi behöver er

Kraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Att kommunicera digitalt har sina fördelar. Men i en förhandling vill man helst träffas face-to-face, inte via skärm, tycker Pappers förhandlare.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Noga planerat inför säkert stopp

Noga planerat inför säkert stopp

Underhållsstopp och coronapandemi betyder smittrisk. På Smurfit Kappa i Piteå planerades stoppet därför in i minsta detalj.

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

Pandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

På Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk.
– Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Tio bruk över drömgränsen

Tio bruk över drömgränsen

Massabruket i Mönsterås betalar återigen de högsta lönerna i landet. Det visar Dagens Arbetes lönekartläggning för 2018.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.