Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Rätt av Kommunal och IF Metall

4 december, 2020

Skrivet av

Ledare Centern och Liberalerna måste nu en gång för alla slänga Toijerutredningen i papperskorgen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Las-frågan tog en ny vändning denna gråmulna decemberfredag. LO:s två största fackförbund, IF Metall och Kommunal, ansluter sig till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv vad gäller trygghet, omställning och anställningsskydd.

De har förhandlat till sig vissa justeringar som gör att avtalet passar också deras medlemmar. Samtidigt går de med på att turordningsreglerna ändras och att begreppet saklig grund byts ut till ”sakliga skäl”.

På ett sätt var det väntat. IF Metall har i åratal drivit behovet av att reformera las och lägga större tyngd vid möjligheten till omställning och kompetensutveckling. De har, precis som Kommunal, sett hur anställningstryggheten luckrats upp genom inhyrning och visstider. Här innebär avtalet rejäla förbättringar.

För Kommunals del kommer man också delvis tillrätta med hyvlingsproblematiken som är en hjärtefråga för dem. Att arbetare inom industrin får möjlighet till utbildning och kompetensutveckling när teknikutvecklingen tar nya språng innebär en avgörande förstärkning av anställningstryggheten.

Är nu detta dödsstöten för LO som en samlad facklig kraft för arbetarna? Nej inte nödvändigtvis. När LO:s styrelse och representantskap sa nej till det framförhandlade förslaget tidigare i höstas innebar det att samordningen i denna fråga avslutades. Flera förbund deklarerade direkt att de tänkte ta frågorna med sig in i sina respektive avtalsrörelser.

Så fungerar LO-samarbetet. Där man inte har någon samordning, där driver varje förbund sina frågor enskilt. Möjligen kan man tycka att det var konstigt att IF Metall lät det bli ett enigt LO-styrelsebeslut att säga nej till överenskommelsen.

Men visst, det kan ses som en försvagning av LO att man inte är med vid förhandlingsbordet när staten nu ska utforma den nya lagen om anställningstrygghet. Att det var PTK som skakade hand med Svenskt Näringsliv tidigare i höstas blev nästan en övertydlig bild av att tjänstemännen flyttat fram sina positioner på svensk arbetsmarknad.

Svenskt Näringslivs representant var vid dagens presskonferens mycket tydlig med att nu är det IF Metall, Kommunal, PTK och Svenskt Näringsliv som bär avtalet och som ska vara representerade vid förhandlingsbordet med staten. Däremot finns såklart en möjlighet för andra fackförbund att ansluta sig till denna överenskommelse. Förhoppningsvis är det fler LO-förbund som också gör det.

En annan avgörande fråga för IF Metall är den om en kollektivavtalad a-kassa. Om parterna på arbetsmarknaden tar över ansvaret förstärks den svenska modellen och ryckigheten i ersättningsnivåer och utformning kan minska då det politiska inflytandet minskar. I det framförhandlade avtalet med ”de fyras gäng” finns att denna fråga ska utredas vidare. Där måste staten lyssna.

Motståndet mot den politiska klåfingrigheten är en gemensam nämnare bland de fyra på podiet i dag. Detta är en signal till januaripartierna.

Centern och Liberalerna måste nu en gång för alla slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

5 kommentarer till “Rätt av Kommunal och IF Metall

  • Ska bli intressant att se hur ett oenigt Lo ska kunna samla förbunden efter detta.
    Min åsikt är att det byråkratiska Lo gjort sitt och förhoppningsvis går i graven och att förbunden blir mer självständiga och fria, känns som facket mer idag handlar om försäkringar än en medlemsnära organisation.

    • Oenighet inom LO är inget nytt. Inte ens då Saltsjöbadsavtalet undertecknades 1938 var LO enigt. Att LO nu skulle vara så oerhört försvagat är en överdrift men visst det allra bästa hade såklart varit enighet. Däremot var det tydligt att efter att LO:s styrelse sade nej till överenskommelsen tidigare i höstas så stod det fritt för varje enskilt fackförbund att gå vidare i frågan. Att IF Metall skulle göra allt för att få till en bra omställnings- och kompetensutvecklingslösning för sina medlemmar i industrin var ganska förväntat- en fråga de drivit i flera år.

  • Det är klart att C och L bör vara nöjda med den här principöverenskommelsen. Den tillgodoser ju alla deras krav. Om den här överenskommelsen håller så blir nya las bara den senaste kompromissen till löntagarnas nackdel. Kompromiss har blivit lika med reträtt i alla IF Metall avtal sen tidigt 2000-tal, inte ens retroaktiv lön för dom månader vi väntade innan nya kollektivavtalet blev klart blev det. Det känns som att förbundet nu har sålt ut medlemmarna för att rädda Löfven och S ur knipan och således tagit politisk hänsyn över medlemmarnas intressen. Owe.Eriksson.

  • Hej Helle!
    Tycker du att det var rätt att skriva på utan att informera LO förbunden, och därmed riskera att LO spricker. De är nu fällda för brott mot LO stadgar. Min åsikt är så länge LO makt begränsas av förbunden kommer vi att tappa. Stärk LO förhandlingsrätt. Så att vi slipper upprepade av LAS farsen!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Årets debatt handlar om anställnings­tryggheten

Anställningstryggheten hör nog till årets hetaste debatt, både politiskt och bland parterna på arbetsmarknaden. Du som läser Dagens Arbete har sett de senaste turerna då IF Metall och Kommunal hängde på uppgörelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv och lyckades förhandla till sig förbättringar för sina medlemmar. Något som upprört flera andra LO-förbund, däribland GS och […]

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Nytt Saltsjöbadsavtal har tecknats

Parterna har skrivit under det nya huvudavtalet. ”Äntligen i mål”, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.