Industriarbetarnas tidning

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

1 mars, 2021

Skrivet av

Samhalls bilar får inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.
”Är inte ett människoliv mer värt än en ratt?” frågar sig medarbetarna.

I början av pandemin finns ingen gräns för hur många som får åka i Samhallbilarna. Chaufförerna som forslar städmaterial, smutsiga moppar och tvätt, till de olika uppdragen, och skjutsar medarbetare mellan kunderna hamnar därför i riskzonen.

Redan under våren larmar regionala skyddsombud i tidningen Fastighetsfolket om att tre Samhallanställda har avlidit i covid-19. Samhall begränsar antalet människor i bilarna till tre.

Samtidigt går en arbetsinstruktion om avtorkning i bilar ut till samtliga medarbetare. I dokumentet som Dagens Arbete tar del av står det:

Engångshandskar ska inte användas vid framförande av fordon med tanke på trafiksäkerhet. Handsprit och ytdesinfektion får inte användas inne i bilen.

Samhalls anställda får informationen muntligen också:

”Ni ska städa ur bilarna, men bara med en fuktad mikrotrasa. Inga medel”, vittnar flera medarbetare om. ”När vi frågar varför vi inte ska använda medel får vi till svar: Interiören spricker. Ratten torkar ut.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.