Industriarbetarnas tidning

Efter Ferrita: policy läggs fast

16 juni, 1999

Stridsåtgärder måste vara väl förankrade hos medlemmarna i företaget innan facket varslar.Vill inte de anställda ha ett kollektivavtal kan facket, i vissa lägen, avstå från att driva frågan. Det skriver Metall i en handbok som ska hjälpa ombudsmännen att undvika nya konflikter i stil med striden på Ferrita för några år sedan.

I boken, som också är ett policydokument, anges två förutsättningar som måste gälla för att en metallavdelning ska driva frågan om kollektivavtal på ett företag. För det första ska företagets verksamhet ligga inom något av Metalls avtalsområden. För det andra ska någon av de anställda vara medlem i Metall.

Förbundet skriver att uppdraget att teckna kollektivavtal ska ges mycket hög prioritet i verksamheten ute på avdelningarna. Men det finns situtationer då avdelningen kan avstå från att ställa krav på avtal. Det kan till exempel vara en medlem som är provanställd och som tror att han/hon inte blir fast anställd om facket kräver kollektivavtal. Vid sådana tillfällen kan avdelningen avvakta och komma igen senare när den fasta anställningen är klar.

Det kan röra sig om en arbetsplats där medlemmarna inte vill ha ett avtal av andra skäl. De kanske anser att de har det bättre utan kollektivavtal, som de anställda på Ferrita. Lyckas inte facket övertyga dem om fördelarna med ett avtal, kan facket avstå från att driva frågan.

Metall skriver i boken att det är olämpligt att hota med konflikt, när stridsåtgärderna inte är förankrade bland medlemmarna. Det kan i värsta fall leda till att medlemmarna går ur facket, vilket också hände på Ferrita.

Konflikten på Ferrita började hösten 1997. De anställda på metallföretaget i Köping ville inte strida för ett kollektivavtal, trots detta varslade Metall om blockad mot företaget. Det hela slutade med att Metalls medlemmar på företaget (fem av de 19 anställda var medlemmar) gick ur facket. Och Metall fick dra tillbaka sitt varsel utan att ha fått ett kollektivavtal.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.