Industriarbetarnas tidning

15 miljoner i företagsbot yrkas för dödsolyckan

16 juni, 2014

LKABFem företag åtalas för dödsolyckan 2010 då far och son omkom i Vitåforsgruvan i Gällivare. För varje företag yrkas minst tre miljoner kronor i företagsbot.

– Sammanlagt blir det femton miljoner kronor vilket är rekord för en arbetsolycka, konstaterar chefsåklagare Mats Palm vid Riksenheten för arbets- och miljömål (REMA).

– Inte vid något tidigare tillfälle har ett så stort belopp yrkats sammanlagt.

Dödsolyckan inträffade de 18 april 2010 i ett schakt. Kenneth Oskarsson Rantavaara, 52, och hans son Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21,skulle hissas ned i det 140 meter djupa schaktet i en personkorg som var monterad på en mobilkran.

Plötsligt lossade linan från sin infästning till hisskorgen som föll ner till botten. Far och son omkom omedelbart.

I åtalet pekar arbetsmiljöåklagare Stig Andersson på olika brister som orsakat olyckan: Hisskorgen och mobilkranen var inte tillverkad eller konstruerad för personlyft, utrustningen var inte tillräckligt kontrollerad, tillräckliga analyser och riskbedömningar saknades – med mera.

Att flera företag var inblandade och att samordningen mellan dem inte var tillräcklig framstår som ett av skälen till olyckan. Här finns också föreklaringen till det stora bötesbelopp som yrkas.

– Det är ju ett komplicerat mål, med många inblandade företag. Vart och ett har sitt ansvar. Man måste se på varje företag för sig, understryker Mats Palm.

Denna gång åtals ingen enskild person. När det sker – och personen fälls – blir straffen väldigt låga.

– Ja, när det gäller vållande till kroppskada blir det väldigt sällan mer än böter. Vid dödsfall kan det också bli tal om fängelse – men då som villkorlig dom. Det är så av tradition i Sverige, man ser inte lika allvarligt på oaktsamhetsbrott i miljö- och arbestmiljöfrågor.

Detta har ju kritiserats?

– Den kritiken har jag full förståelse för. Men straffskalorna ser ut som de gör. De krävs lagändring om man vill se en förändring.

– Det märker man ju här på företagsboten. Där har nivåerna höjts kraftigt. Det skedde i samband med att reglera för att utdöma företagsbot ändrades, då går det lättare med andra ändringar också.

Du kanske också vill läsa…

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åtal för dödsolycka vid SSAB

SSAB riskerar fyra miljoner i företagsbot för dödsolyckan i Luleå 2013 då två arbetare dränktes i stenkolstjära. Dessutom åtalas en ansvarig chef för vållande till annans död.

Två döda i gruvolycka

Två personer omkom på tisdagen när en arbetskorg störtade i LKAB:s gruva i Malmberget. De omkomna i LKAB:s Vitåforsgruva var byggnadsarbetare som inspekterade bergförstärkningar och bultningar av berget. Av hittills okända skäl störtade arbetskorgen. Inga fler fanns i korgen, som först uppgavs. Dödsolyckan i Vitåforsgruvan i Malmberget inträffade vid inspektionsarbete 1040 meter ner i gruvan. […]

Inget åtal för dödsolycka i gruva

Den arbetsledare som misstänktes för arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Kirunagruvan 2006 undgår åtal. Åklagarens beslut från i våras att lägga ned förundersökningen står fast. 27-årige gruvarbetaren Teemu Saarensilta omkom i maj 2006 i LKAB:s Kirunagruva. Teemu Saarensilta arbetade som laddare 907 meter under jord. Plötsligt rasade cirka en kubikmeter sten ner på bommen […]

Chef misstänks för dödsolycka

En arbetsledare har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott för dödsolyckan i LKAB:s gruva i Kiruna i maj förra året. Då omkom 27-årige gruvarbetaren Teemu Saarensilta. Olyckan inträffade när Teemu Saarensilta tillsammans med en arbetskamrat arbetade med att ladda en tunnelsalva på 907 meters djup. Saarensilta stod i en lyftkorg när det plötsligt rasade ned sten på […]

Anställd fick sparken efter bråk på krogen

En LKAB-anställd påstås ha hotat en arbetskamrat på en pub på fritiden. Mannen förnekar att han hotat arbetskompisen. Men det spelade ingen roll: LKAB sparkade honom. Ärendet ska nu avgöras i Arbetsdomstolen. 

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Flera personer utsattes för giftig gas vid en ammoniakolycka på Northvolt Ett. Ingen räddningstjänst tillkallades och batteriföretaget rapporterade inte olyckan när den inträffade.

”Det kommer att bli en omställning”

”Det kommer att bli en omställning”

När DA berättade om klubbordföranden Elin som var med i ”Ensam mamma söker” 2019 väntade hon sitt första barn med kärleken Marcus. Nu har barnaskaran utökats – rejält.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.