Industriarbetarnas tidning

15 miljoner i företagsbot yrkas för dödsolyckan

16 juni, 2014

LKABFem företag åtalas för dödsolyckan 2010 då far och son omkom i Vitåforsgruvan i Gällivare. För varje företag yrkas minst tre miljoner kronor i företagsbot.

– Sammanlagt blir det femton miljoner kronor vilket är rekord för en arbetsolycka, konstaterar chefsåklagare Mats Palm vid Riksenheten för arbets- och miljömål (REMA).

– Inte vid något tidigare tillfälle har ett så stort belopp yrkats sammanlagt.

Dödsolyckan inträffade de 18 april 2010 i ett schakt. Kenneth Oskarsson Rantavaara, 52, och hans son Fredrik Oskarsson Rantavaara, 21,skulle hissas ned i det 140 meter djupa schaktet i en personkorg som var monterad på en mobilkran.

Plötsligt lossade linan från sin infästning till hisskorgen som föll ner till botten. Far och son omkom omedelbart. 

I åtalet pekar arbetsmiljöåklagare Stig Andersson på olika brister som orsakat olyckan: Hisskorgen och mobilkranen var inte tillverkad eller konstruerad för personlyft, utrustningen var inte tillräckligt kontrollerad, tillräckliga analyser och riskbedömningar saknades – med mera.

Att flera företag var inblandade och att samordningen mellan dem inte var tillräcklig framstår som ett av skälen till olyckan. Här finns också föreklaringen till det stora bötesbelopp som yrkas.

– Det är ju ett komplicerat mål, med många inblandade företag. Vart och ett har sitt ansvar. Man måste se på varje företag för sig, understryker Mats Palm.

Denna gång åtals ingen enskild person. När det sker – och personen fälls – blir straffen väldigt låga.

– Ja, när det gäller vållande till kroppskada blir det väldigt sällan mer än böter. Vid dödsfall kan det också bli tal om fängelse – men då som villkorlig dom. Det är så av tradition i Sverige, man ser inte lika allvarligt på oaktsamhetsbrott i miljö- och arbestmiljöfrågor.

Detta har ju kritiserats?

– Den kritiken har jag full förståelse för. Men straffskalorna ser ut som de gör. De krävs lagändring om man vill se en förändring.

– Det märker man ju här på företagsboten. Där har nivåerna höjts kraftigt. Det skedde i samband med att reglera för att utdöma företagsbot ändrades, då går det lättare med andra ändringar också.

Vi har tidigare granskat företagsbot i samband med dödsolyckor. Läs granskningen här.

Du kanske också vill läsa…

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åtal för dödsolycka vid SSAB

SSAB riskerar fyra miljoner i företagsbot för dödsolyckan i Luleå 2013 då två arbetare dränktes i stenkolstjära. Dessutom åtalas en ansvarig chef för vållande till annans död.

Två döda i gruvolycka

Två personer omkom på tisdagen när en arbetskorg störtade i LKAB:s gruva i Malmberget. De omkomna i LKAB:s Vitåforsgruva var byggnadsarbetare som inspekterade bergförstärkningar och bultningar av berget. Av hittills okända skäl störtade arbetskorgen. Inga fler fanns i korgen, som först uppgavs. Dödsolyckan i Vitåforsgruvan i Malmberget inträffade vid inspektionsarbete 1040 meter ner i gruvan. […]

Inget åtal för dödsolycka i gruva

Den arbetsledare som misstänktes för arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Kirunagruvan 2006 undgår åtal. Åklagarens beslut från i våras att lägga ned förundersökningen står fast. 27-årige gruvarbetaren Teemu Saarensilta omkom i maj 2006 i LKAB:s Kirunagruva. Teemu Saarensilta arbetade som laddare 907 meter under jord. Plötsligt rasade cirka en kubikmeter sten ner på bommen […]

Chef misstänks för dödsolycka

En arbetsledare har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott för dödsolyckan i LKAB:s gruva i Kiruna i maj förra året. Då omkom 27-årige gruvarbetaren Teemu Saarensilta. Olyckan inträffade när Teemu Saarensilta tillsammans med en arbetskamrat arbetade med att ladda en tunnelsalva på 907 meters djup. Saarensilta stod i en lyftkorg när det plötsligt rasade ned sten på […]

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

”Positiva vindar i Norrland – men akta er för snålblåsten”

Nu behövs ordentliga satsningar på infrastruktur och kompetensutveckling för att den positiva utvecklingen i norra Sverige inte ska stanna av, skriver Carola Andersson på IF Metall södra Västerbotten.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.