Industriarbetarnas tidning

Asbest i elevernas dusch

15 juni, 2015

Skrivet av Elinor Torp, Marcus Derland

Fem aktörer var involverade i rivningsarbetet på skolan. I den långa kedjan av företag tappades riskerna bort. Väggar med asbest av farligaste sorten revs upp medan barnen klädde om till gympan.

Söderbaumska skolan i Falun, våren 2014. Kaklet i elevernas duschutrymme rivs upp. Via en förälder får Arbetsmiljöverket nys om renoveringsarbetet. Myndighetens jourhavande inspektör åker till skolan och möter en ensam arbetstagare och ett upphackat golv. Inspektören frågar efter en arbetsmiljöplan. Byggjobbaren har inte sett till någon. Inspektören frågar efter en miljöinventering av hälsoskadliga ämnen. Han har tagit för givet att en undersökning är gjord.

Inspektören får ett telefonnummer till chefen, som inte vet någonting. Det visar sig att den inhyrde jobbar längst ner i en kedja av företag. Firman är bara underentreprenör till ett annat bolag. Men totalentreprenören ovanför känner inte heller till om någon undersökning av hälsofarliga ämnen har gjorts innan arbetet sattes i gång.

”Jag ser allvarligt på att eleverna använder omklädningsrummet samtidigt som byggarbete pågår i lokalen.”

Ovanför de bägge entreprenörsfirmorna finns en byggherre och ett fastighetsbolag. De möts på skolan: projektledaren från fastighetsbolaget, biträdande rektor, vaktmästare, representanter för de bägge entreprenörsfirmorna och inspektören.
– Jag ser allvarligt på att eleverna använder omklädningsrummet samtidigt som byggarbete pågår i lokalen, meddelar inspektören skolledningen.
Projektledaren svarar att det har gått fort. Alla papper är inte på plats. Han håller på att samla in riskbedömningar från entreprenörerna. Skolans biträdande rektor har å sin sida litat på projektledaren som sagt att det var okej för eleverna att använda omklädningsrummet medan arbetet pågick.

Totalentreprenören får till slut fatt i en arbetsmiljöplan där det står att en av riskerna med jobbet är hälsoskadliga ämnen. Men varken beställaren av jobbet eller någon i ledet av entreprenörsfirmor har tagit prover eller mätt. Inspektören tar inte heller något prov, men kräver i ett inspektionsprotokoll att totalentreprenören ska göra det.

DA begär ut handlingarna. I analysen från labbet står det svart på vitt: Krokidolit. Kaklet i barnens duschutrymme innehåller asbest. I fog och fix, som redan rivits upp och virvlat omkring som damm i rummet, finns blå asbest, den farligaste sorten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.