Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

DA granskar asbest

Kaklet i elevernas duschutrymme revs på en skola utan en tanke på asbest. En förälder slog larm till Arbetsmiljöverket. Efter en analys visade det sig att dammet innehöll blå asbest, den värsta sorten. Foto: Arbetsmiljöverket.

Asbest i elevernas dusch

Fem aktörer var involverade i rivningsarbetet på skolan. I den långa kedjan av företag tappades riskerna bort. Väggar med asbest av farligaste sorten revs upp medan barnen klädde om till gympan.

Söderbaumska skolan i Falun, våren 2014. Kaklet i elevernas duschutrymme rivs upp. Via en förälder får Arbetsmiljöverket nys om renoveringsarbetet. Myndighetens jourhavande inspektör åker till skolan och möter en ensam arbetstagare och ett upphackat golv. Inspektören frågar efter en arbetsmiljöplan. Byggjobbaren har inte sett till någon. Inspektören frågar efter en miljöinventering av hälsoskadliga ämnen. Han har tagit för givet att en undersökning är gjord.

Inspektören får ett telefonnummer till chefen, som inte vet någonting. Det visar sig att den inhyrde jobbar längst ner i en kedja av företag. Firman är bara underentreprenör till ett annat bolag. Men totalentreprenören ovanför känner inte heller till om någon undersökning av hälsofarliga ämnen har gjorts innan arbetet sattes i gång.

”Jag ser allvarligt på att eleverna använder omklädningsrummet samtidigt som byggarbete pågår i lokalen.”

Ovanför de bägge entreprenörsfirmorna finns en byggherre och ett fastighetsbolag. De möts på skolan: projektledaren från fastighetsbolaget, biträdande rektor, vaktmästare, representanter för de bägge entreprenörsfirmorna och inspektören.
– Jag ser allvarligt på att eleverna använder omklädningsrummet samtidigt som byggarbete pågår i lokalen, meddelar inspektören skolledningen.
Projektledaren svarar att det har gått fort. Alla papper är inte på plats. Han håller på att samla in riskbedömningar från entreprenörerna. Skolans biträdande rektor har å sin sida litat på projektledaren som sagt att det var okej för eleverna att använda omklädningsrummet medan arbetet pågick.

Totalentreprenören får till slut fatt i en arbetsmiljöplan där det står att en av riskerna med jobbet är hälsoskadliga ämnen. Men varken beställaren av jobbet eller någon i ledet av entreprenörsfirmor har tagit prover eller mätt. Inspektören tar inte heller något prov, men kräver i ett inspektionsprotokoll att totalentreprenören ska göra det.

DA begär ut handlingarna. I analysen från labbet står det svart på vitt: Krokidolit. Kaklet i barnens duschutrymme innehåller asbest. I fog och fix, som redan rivits upp och virvlat omkring som damm i rummet, finns blå asbest, den farligaste sorten.

Läs mer:

Elinor Torp, Marcus Derland

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

asbestfiber i förstoring

Asbestcancer fortsätter ta liv

Antal fall av lungsäckscancer, mesoteliom, visar ingen tydlig minskning, visar nya siffror. Asbest totalförbjöds i Sverige 1982, den dödliga sjukdomen fortsätter att skörda offer.

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

12
Karlskrona 2015. Tunnplåtslagaren Ingvar Mattisson sa i höstas farväl till sin arbetskamrat Kalle. Ytterligare tre varvsarbetare har nu insjuknat.

”Vem står näst på tur?”

En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte 
slår larm. "Det är ett ansvar jag har som äldre", säger han.

Helena Peltola fick avancerad sjukvård i hemmet via Ersta sjukhus. Läkaren Charlotta Gauffin undersöker henne och på väggen bakom hänger vännernas kampanj, inramade bilder från galna ögonblick i livet.

Helenas "diskbråck" var cancer

Helenas drabbades av asbestcancern mesoteliom. Tre gånger hade hade hon googlat och hamnat på det värsta, men läkaren envisades med diskbråck. Nu kan du lyssna till reportaget om Helena Peltola.

Dagens Arbete har tagit tre olika dammprover från Dannemora. Både ovan och under jord finns asbest i dammet. Gruvarbetarna har inte känt till att de utsatts för de farliga fibrerna. Foto: Johan Wahlgren

"Asbest i gruvorna har mörklagts"

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

1

Asbest dödar 100 000 personer årligen i världen

Det ansedda vetenskapsinstitutet Collegium Ramazzini kräver ett globalt förbud mot asbest. Utfasningen av det cancerogena ämnet har tappat fart enligt organisationen.

"Att asbest diskuteras är struntprat"

Debatt"Att asbest diskuterats vid ett flertal tillfällen stämmer inte", skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på Metall. Han menar också att det måste vara myndigheter – och inte företagen själva – som ska göra mätningar i gruvorna.

1

IF Metall: "Vi kan inte misstro arbetsgivarna"

Generellt finns ett högt säkerhetstänk i gruvbranschen, enligt IF Metall. Men samtidigt öppnar facket för regeländringar.

Gruvindustrin: "Frågan är ständigt närvarande"

DebattDebatten om asbest är välkommen, kunskapen om riskerna får inte försvinna, skriver företrädare för gruvbranschen. "Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten och rutinerna vid gruvarbete."

"Med sorg i hjärtat ser jag historien upprepa sig"

Debatt"Man skyller på radon, kvarts och dieselavgaser som orsak till all lungcancer, men håller tyst om det mest cancerframkallande ämnet i gruvorna – asbest. Det är inte vetenskapligt och i mitt tycke lika allvarligt som att ljuga", anser Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman på IF Metall.

2

Asbestdöden är en skandal

Ledare"Den här gången borde inte samma misstag göras som gjordes för 30 år sedan. Företag, fack och Arbetsmiljöverket får inte blunda för asbest på 2000-talet."

Så glömdes faran bort

Okunskapen om asbest är alarmerande stor i alla led, vittnar de få och snart pensionerade forskarna om. DA har tagit hjälp av experter för att reda ut riskerna.

Många asbetssjuka nekas ersättning

Var tredje svensk som drabbas av asbestcancer kan inte få någon ersättning, visar DA:s granskning. Nu öppnar Svenskt Näringsliv för att höja åldersgränsen .

Svenskt Näringsliv : "Det kan absolut finnas anledning att se över villkoren"

Svenskt Näringsliv öppnar för att sätta sig i förhandlingar med LO om 75-årsgränsen.

1
Irene Wennemo. Statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet. FOTO: TT NYHETSBYRÅN

"En fara om kunskapen sjunker"

Statssekreterare Irene Wennemo oroas över att asbestfrågorna glöms bort.

1

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.