Industriarbetarnas tidning

Längre korridor öppnar för lördagsarbete

29 februari, 2016

Skrivet av

Arbetstidskorridoren år för år

1998: Införs för första gången i Teknikavtalet med 24 minuter per arbetspass.

2007: Förlängs till 30 minuter.

2013: Förlängs till 40 minuter.

2014: IF Metalls kongress beslutar verka för att minska korridoren.

2016: Teknikföretagen vill att korridoren förlängs till fem timmar i veckan och Ikem (plast, läkemedel, kemisk industri) kräver två timmar per arbetspass.

Kampen om din arbetstid. Arbetstidskorridoren ger arbetsgivaren möjlighet att bestämma mer över när du ska jobba. Nu vill arbetsgivarna att den förlängs och därigenom öppna för lördagsarbete.

Vad är en arbetstidskorridor?

En möjlighet för arbetsgivaren att kunna variera arbetstiden med 40 minuter varje arbetspass – utan att göra upp med facket.

Finns det inte lokala arbetstidsavtal mellan företaget och facket?

Jo, men det här är en stupstocksregel som träder i kraft om arbetsgivaren och klubben inte kommer överens. Arbetsgivaren kan alltså strunta i att göra upp med facket för att sedan i stället tillämpa arbetstidskorridoren.

Vad tycker facket om det här?

Mycket negativt. Ju mer tid som finns i korridoren, desto mer lockande för företagen att strunta i att göra upp om ett lokalt arbetstidsavtal.

Och arbetsgivarna?

De vill ha billigare och enklare lösningar. De tycker att de lokala arbetstidsavtalen blivit för dyra. Vanligtvis får arbetsgivarna betala för den flexibilitet de vill ha. De lokala facken kräver någon slags kompensation för att gå med på flexibla arbetstider, till exempel betalda raster. Och det är ett problem, enligt arbetsgivarna.

Var finns arbetstidskorridoren i dag?

I industrins största avtalsområde, Teknikavtalet. Än så länge har den använts i begränsad omfattning. Men många klubbar uppger att arbetsgivarna använder korridoren som ett hot: ”Ställer ni inte upp på vårt förslag till flexibla arbetstider så struntar vi i facket och använder arbetstidskorridoren i stället.” Så låter det, enligt många klubbar.

Vad händer nu i avtalsrörelsen? 

Teknikföretagen vill utöka korridoren från dagens 40 minuter per arbetspass till fem timmar i veckan, vilket skulle kunna öppna för lördagsarbete. Arbetstidskorridoren lockar fler arbetsgivarorganisationer. Nu vill även arbetsgivarna i Ikem (plast-, läkemedels- och kemisk industri) ha en arbetstidskorridor och kunna variera arbetstiden med 2 timmar per dag. Inom facket är motståndet mot arbetstidskorridoren mycket utbrett. Det finns ett växande missnöje inom IF Metall och dessutom ett kongressbeslut att korridoren ska minskas.

 

2 kommentarer till “Längre korridor öppnar för lördagsarbete

  • Enkel lösning, gör all övertid till 100% frivillig. Har man inte lust eller att man helt enkelt inte vill, ja då ska man kunna säga det och inte vara tvingad att jobba.

  • Att få till en sådan här korridor gör så att arbetstagaren inte kan planera sin framtid, det betyder att om detta går igenom så är vi tillbaka på 1899 talet.
    Men vet att If Metall inte kommer ge vika så att detta fenomen kommer att inträffa.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Maktstriden om din tid

Maktstriden om din tid

Helgarbete och extra timmar utan mer betalt – det är drömmen för industrin som vill ha folk på plats bara när produktionen behöver det. Anställdas inflytande över arbetstiderna har blivit ett besvär som helst ska bort.

Är du flexibel lille vän?

Är du flexibel lille vän?

Arbetstid och arbetsmiljö hör ihop. Att kräva makt över sin tid är att säga att man har rätt till sitt eget liv, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Här tjänar alla på sex timmars arbete

Här tjänar alla på sex timmars arbete

Sex timmars arbetstid med full lön gav Toyota i Mölndal högre lönsamhet och bättre service åt kunderna. I 15 år har de hållit på, studiebesöken avlöser varandra – men varför följer så få efter?

DA reder ut varför avtalsrörelsen kärvar

Avtalsrörelsen står och stampar, just nu verkar det vara svårt att nå ett nytt avtal på de tio dagar som är kvar. DA:s Harald Gatu förklarar vad det är som kärvar och vad som händer om parterna inte kan enas.

Striden om tiden

Striden om tiden

Varför är arbets­givarnas krav på anpassad arbetstid ett rött skynke för facken?

Arbetstidskontot – ett älskat val i fara

Arbetstidskontot – ett älskat val i fara

I årets avtalsrörelse kräver Pappers en fortsatt påfyllning av arbetstidskontot – men arbetsgivarna spjärnar emot.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

”Avtalet som bröt ett tabu”

”Avtalet som bröt ett tabu”

I det nya avtalet har facket fått bjuda motparten på tre förutsägbara år i en högkonjunktur. Arbetsgivarna valde att svälja det beska låglönepillret. DA:s Harald Gatu skriver om en annorlunda avtalsrörelse.

Operation rädda Industriavtalet

”Facken inom Industrin har visat att fackliga solidaritet lönar sig”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein om det nya industriavtalet.

Vem ska äga din tid?

Vem ska äga din tid?

Striden om tiden är det hetaste slaget i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Dagens Arbete har tillsammans med 10 andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu.