På världens mest ensamma arbetsplats
Ensamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.
Industriarbetarnas tidning
22 september, 2016
Skrivet av Marie Edholm
Skruvat ”Är det vitlök i det här?” Svenskens oroliga fråga på 80-talet. Skräcken för att lukta, stinka … vitlök. I dag är det sällan någon som lider av vitlökslukt. Har löken produktutvecklats?
egen vitlök är enkelt. Stoppa ner klyftor i jorden – spetsen uppåt! – sent på hösten. Skörda mot slutet av sommaren.
inte vitlök i kylen. Där gror vitlöken och hållbarheten förkortas. Förvara torrt i rumstemperatur så håller de länge.
Mest allicin – och doft och smak – får man genom att pressa vitlöken. Hackad eller krossad ger den en mildare smak.
Nej, snarare har vi förändrats. I dag äter ”alla” vitlök. Kanske stinker vi allihop eller så har vi bara vant oss vid doften.
Bakom vitlökens lukt finns en hel kemivetenskap. Kortfattat: Vitlök innehåller de två ämnena alliin och alliinas. När vi pressar löken kommer ämnena i kontakt med varandra och svavelföreningen allicin bildas. Det är den som luktar. Allicin bryts snabbt ned och i kroppen bildas andra luktande ämnen som vi bland annat andas ut via lungorna.
Vitlöken har i alla tider varit mytomspunnen. Länge användes den krossad i omslag för att förhindra infektion i sår, och forskning har visat att allicin har en bakteriedödande effekt. Många tror att den kan lindra förkylningar, eller hoppas att den kan motverka cancer. Förr sades den ge styrka och uthållighet till krigare, men framför allt har den varit ett oslagbart skydd mot vampyrer.
Forskning har inte lyckats slå fast alla de här egenskaperna, men försök på råttor har visat att vitlök i maten höjer halten av testosteron i kroppen, något som kanske är bra att ha som krigare. Man har också kunnat visa att personer som ätit vitlök får något färre fästingbett än personer som inte ätit vitlök.
Blodsugare som blodsugare – det där med vitlök mot Dracula är kanske inte helt avigt.