Ericsson har tittat för mycket på Excel-ark och för lite på produktion, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.
– Gör om, gör rätt. Annars riskerar hela företaget att försvinna från Sverige.
Anders Ferbe, för närvarande på Industri Alls världskongress i Brasilien, är mycket kritisk till dagens besked från Ericsson. Det finns en annan väg att gå, anser han.
Vad borde Ericsson göra?
– Ericsson måste skaffa sig en hållbar affärsstrategi. Det är rent ut sagt bedrövligt att Ericsson alltsedan IT-kraschen bara dragit ner och sparat. Jag vet inte hur många sparpaket vi fått vara med om genom åren och nu väljer man att möta framtiden med ytterligare besparingar.
Och det är kontraproduktivt menar du?
– Om man ger en patient en viss typ av medicin och man konstaterar att den inte hjälper, då måste man ju byta medicin.
Du har sagt att fackklubbarna har långsiktiga och hållbara lösningar. Vad är det?
– Jag vet att de har försökt att presentera alternativ för koncernledningen, alternativ som innebär att man utvecklar verksamheten i både Borås, Kumla och Kista. Men de upplever att de inte fått gehör för sina idéer.
– Det är viktigt att komma ihåg att det inte alls är ödesbestämt att dra ner produktionen som Ericsson nu gör. Istället handlar det om ett strategiskt val. Man kan ha olika vägval och med det här vägvalet riskerar Ericsson att upphöra som ett svenskt företag.
Vad menar du med det?
– Risken finns att forskning- och utveckling följer med produktionen ut ur landet. Erfarenheterna visar att så ofta är fallet, att produktion och utveckling kräver en ömsesidig närhet för att verkligen må bra. Om utvecklingen följer produktionen ur landet riskerar också huvudkontoret att flytta. Ruckar man på någon av de här tre hörnpelarna – produktion, utveckling, huvudkontor – då riskerar också helheten att falla.
Nu har Ericsson i tjugo år flyttat tillverkning till låglöneländer. Är det inte lönlöst att försöka rädda kvar det som återstår?
– Jag talar inte om att flytta tillbaka volymtillverkning till Sverige. Däremot ska man vara rädd om den produktion som finns kvar. Här handlar det om strategisk produktion och tillverkning kopplad till utvecklingsarbetet. Med rätt upplägg finns alla förutsättningar att tjäna pengar på den.
Om nu Ericsson gör detta allvarliga misstag – anser du att VD Jan Frykhammar och styrelseordförande Leif Johansson bör sitta kvar?
– Den här utvecklingen har tyvärr pågått under en lång tid. Jag utgår nu från att ägarna tar sitt ansvar och ser till att bibehålla Ericssons produktion i Sverige. Om det i sin tur får konsekvenser för sammansättningen i koncernledningen eller styrelsen, det ska jag inte uttala mig om. Men ägarna måste kliva fram och se till att produktion och utveckling bibehålls i Sverige.
– Ericsson måste få tillbaka framtidstron. Stämningen verkar inte vara den bästa nu. Med de här nerdragningarna förloras ännu mera kompetens samtidigt som företaget vill kompetensväxla och anställa nya. Då kan man fundera på varför man inte passat på att utveckla de som redan finns i företaget.