Industriarbetarnas tidning

”Gör om och gör rätt”

4 oktober, 2016

Skrivet av

Ericsson har tittat för mycket på Excel-ark och för lite på produktion, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

– Gör om, gör rätt. Annars riskerar hela företaget att försvinna från Sverige.

Anders Ferbe, för närvarande på Industri Alls världskongress i Brasilien, är mycket kritisk till dagens besked från Ericsson. Det finns en annan väg att gå, anser han.

Vad borde Ericsson göra?

– Ericsson måste skaffa sig en hållbar affärsstrategi. Det är rent ut sagt bedrövligt att Ericsson alltsedan IT-kraschen bara dragit ner och sparat. Jag vet inte hur många sparpaket vi fått vara med om genom åren och nu väljer man att möta framtiden med ytterligare besparingar.

Och det är kontraproduktivt menar du?

– Om man ger en patient en viss typ av medicin och man konstaterar att den inte hjälper, då måste man ju byta medicin.

Du har sagt att fackklubbarna har långsiktiga och hållbara lösningar. Vad är det?

– Jag vet att de har försökt att presentera alternativ för koncernledningen, alternativ som innebär att man utvecklar verksamheten i både Borås, Kumla och Kista. Men de upplever att de inte fått gehör för sina idéer.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte alls är ödesbestämt att dra ner produktionen som Ericsson nu gör. Istället handlar det om ett strategiskt val. Man kan ha olika vägval och med det här vägvalet riskerar Ericsson att upphöra som ett svenskt företag.

Vad menar du med det?

– Risken finns att forskning- och utveckling följer med produktionen ut ur landet. Erfarenheterna visar att så ofta är fallet, att produktion och utveckling kräver en ömsesidig närhet för att verkligen må bra. Om utvecklingen följer produktionen ur landet riskerar också huvudkontoret att flytta. Ruckar man på någon av de här tre hörnpelarna – produktion, utveckling, huvudkontor – då riskerar också helheten att falla.

Nu har Ericsson i tjugo år flyttat tillverkning till låglöneländer. Är det inte lönlöst att försöka rädda kvar det som återstår?

– Jag talar inte om att flytta tillbaka volymtillverkning till Sverige. Däremot ska man vara rädd om den produktion som finns kvar. Här handlar det om strategisk produktion och tillverkning kopplad till utvecklingsarbetet. Med rätt upplägg finns alla förutsättningar att tjäna pengar på den.

Om nu Ericsson gör detta allvarliga misstag – anser du att VD Jan Frykhammar och styrelseordförande Leif Johansson bör sitta kvar?

– Den här utvecklingen har tyvärr pågått under en lång tid. Jag utgår nu från att ägarna tar sitt ansvar och ser till att bibehålla Ericssons produktion i Sverige. Om det i sin tur får konsekvenser för sammansättningen i koncernledningen eller styrelsen, det ska jag inte uttala mig om. Men ägarna måste kliva fram och se till att produktion och utveckling bibehålls i Sverige.

– Ericsson måste få tillbaka framtidstron. Stämningen verkar inte vara den bästa nu. Med de här nerdragningarna förloras ännu mera kompetens samtidigt som företaget vill kompetensväxla och anställa nya. Då kan man fundera på varför man inte passat på att utveckla de som redan finns i företaget.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

En 140-årig tillverkningsepok kan gå i graven, när Ericsson två sista fabriker i Sverige, i Kumla och Borås, läggs ned. Det ingår, enligt obekräftade uppgifter i Svenska Dagbladet, i en plan för att dra ned 3000 anställda inom affärsenheten Nätverksprodukter.

”Ett jädra slag mot individerna”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar Ericssons besked för ”bedrövligt” och är orolig för att det kommer att leda till att även bolagets forskning försvinner från Sverige.

820 får gå i Kumla och Borås

820 får gå i Kumla och Borås

Nu står det klart att 820 anställda sägs upp från Ericsson i Borås och Kumla. Alla anställda erbjuds betald arbetsfri uppsägningstid på som mest 21 månader.

Byt medicin, Ericsson

Byt medicin, Ericsson

”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

3 000 jobb bort från Ericsson

Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ferbe vill se fackligt kunskapslyft

Ferbe vill se fackligt kunskapslyft

Anders Ferbe lämnar över ordförandeklubban till Marie Nilsson, och manade till ett fackligt kunskapslyft för att medlemmarna ska bli ”digitaliseringens vinnare”. Sedan dansade han loss till ett hiphopband.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Ja till treårigt avtal

De opartiska ordförandena, Opo, föreslår ett treårigt avtal för parterna inom industrin, där det sista året kan sägas upp. Både arbetsgivare och de fem industrifacken säger ja.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.