Industriarbetarnas tidning

”Gör om och gör rätt”

4 oktober, 2016

Skrivet av

Ericsson har tittat för mycket på Excel-ark och för lite på produktion, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

– Gör om, gör rätt. Annars riskerar hela företaget att försvinna från Sverige.

Anders Ferbe, för närvarande på Industri Alls världskongress i Brasilien, är mycket kritisk till dagens besked från Ericsson. Det finns en annan väg att gå, anser han.

Vad borde Ericsson göra?

– Ericsson måste skaffa sig en hållbar affärsstrategi. Det är rent ut sagt bedrövligt att Ericsson alltsedan IT-kraschen bara dragit ner och sparat. Jag vet inte hur många sparpaket vi fått vara med om genom åren och nu väljer man att möta framtiden med ytterligare besparingar.

Och det är kontraproduktivt menar du?

– Om man ger en patient en viss typ av medicin och man konstaterar att den inte hjälper, då måste man ju byta medicin.

Du har sagt att fackklubbarna har långsiktiga och hållbara lösningar. Vad är det?

– Jag vet att de har försökt att presentera alternativ för koncernledningen, alternativ som innebär att man utvecklar verksamheten i både Borås, Kumla och Kista. Men de upplever att de inte fått gehör för sina idéer.

– Det är viktigt att komma ihåg att det inte alls är ödesbestämt att dra ner produktionen som Ericsson nu gör. Istället handlar det om ett strategiskt val. Man kan ha olika vägval och med det här vägvalet riskerar Ericsson att upphöra som ett svenskt företag.

Vad menar du med det?

– Risken finns att forskning- och utveckling följer med produktionen ut ur landet. Erfarenheterna visar att så ofta är fallet, att produktion och utveckling kräver en ömsesidig närhet för att verkligen må bra. Om utvecklingen följer produktionen ur landet riskerar också huvudkontoret att flytta. Ruckar man på någon av de här tre hörnpelarna – produktion, utveckling, huvudkontor – då riskerar också helheten att falla.

Nu har Ericsson i tjugo år flyttat tillverkning till låglöneländer. Är det inte lönlöst att försöka rädda kvar det som återstår?

– Jag talar inte om att flytta tillbaka volymtillverkning till Sverige. Däremot ska man vara rädd om den produktion som finns kvar. Här handlar det om strategisk produktion och tillverkning kopplad till utvecklingsarbetet. Med rätt upplägg finns alla förutsättningar att tjäna pengar på den.

Om nu Ericsson gör detta allvarliga misstag – anser du att VD Jan Frykhammar och styrelseordförande Leif Johansson bör sitta kvar?

– Den här utvecklingen har tyvärr pågått under en lång tid. Jag utgår nu från att ägarna tar sitt ansvar och ser till att bibehålla Ericssons produktion i Sverige. Om det i sin tur får konsekvenser för sammansättningen i koncernledningen eller styrelsen, det ska jag inte uttala mig om. Men ägarna måste kliva fram och se till att produktion och utveckling bibehålls i Sverige.

– Ericsson måste få tillbaka framtidstron. Stämningen verkar inte vara den bästa nu. Med de här nerdragningarna förloras ännu mera kompetens samtidigt som företaget vill kompetensväxla och anställa nya. Då kan man fundera på varför man inte passat på att utveckla de som redan finns i företaget.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

”Ericsson lägger ned all svensk tillverkning”

En 140-årig tillverkningsepok kan gå i graven, när Ericsson två sista fabriker i Sverige, i Kumla och Borås, läggs ned. Det ingår, enligt obekräftade uppgifter i Svenska Dagbladet, i en plan för att dra ned 3000 anställda inom affärsenheten Nätverksprodukter.

”Ett jädra slag mot individerna”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kallar Ericssons besked för ”bedrövligt” och är orolig för att det kommer att leda till att även bolagets forskning försvinner från Sverige.

820 får gå i Kumla och Borås

820 får gå i Kumla och Borås

Nu står det klart att 820 anställda sägs upp från Ericsson i Borås och Kumla. Alla anställda erbjuds betald arbetsfri uppsägningstid på som mest 21 månader.

Byt medicin, Ericsson

Byt medicin, Ericsson

”Ericsson har klarat teknikskiften förr, då man också hade en industrialists syn på företagande och inte en kvartalskapitalists”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

3 000 jobb bort från Ericsson

Ericsson bekräftar att 3 000 jobb försvinner från Sverige. Borås och Kumla drabbas av ”betydande neddragningar”. Bara en mindre produktion blir kvar i Sverige, enligt Ericssons vd och koncernchef Jan Frykhammar.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ferbe vill se fackligt kunskapslyft

Ferbe vill se fackligt kunskapslyft

Anders Ferbe lämnar över ordförandeklubban till Marie Nilsson, och manade till ett fackligt kunskapslyft för att medlemmarna ska bli ”digitaliseringens vinnare”. Sedan dansade han loss till ett hiphopband.

Nya utmaningar finns alltid kvar

Nya utmaningar finns alltid kvar

Det fackliga arbetet måste alltid fortsätta. Efter en strid kommer nästa och nästa – allt för att ge bättre villkor i en ständigt ny tid.

Arbetsgivarnas återvändsgränd

Nästan alla arbetsgivare visade en glupande aptit
på mer makt över arbetstiden (läs gratisarbete)
i årets avtalsförhandlingar.

Ja till treårigt avtal

De opartiska ordförandena, Opo, föreslår ett treårigt avtal för parterna inom industrin, där det sista året kan sägas upp. Både arbetsgivare och de fem industrifacken säger ja.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.