Klart med avtal för Samhall
Sju LO-förbund och Almega har enats om ett avtal för drygt 20 000 anställda på Samhall. Avtalet ger 1 594 kronor mer i månaden efter tre år.
Industriarbetarnas tidning
(Uppdaterad) LO-förbunden varslar om konflikt för Samhallanställda. Orsaken är – än en gång – olika syn på låglönesatsningen.
– Varslet är oseriöst, säger Per Gradén, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega.
I lördags gick avtalet för de Samhallanställda ut utan att parterna lyckats enas. På måndagsförmiddagen kom varslet, som kan utlösas den 12 oktober.
– Det första steget är övertids- nyanställnings och inhyrningsblockad, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Varslet berör alla Samhallanställda, motsvarande 20 000 heltidstjänster.
I ett nästa steg, tidigast den 17 oktober, kan det bli fråga om strejk på utvalda arbetsplatser. På IF Metalls område handlar det om bland annat Samhall Permobil i Timrå och Svenstavik, Samhall i Ludvika och Alfapac i Kumla.
– Vår förhoppning är att det sätter tryck i förhandlingarna. De Samhallanställda har löner på på i snitt 21 800, det är klart de ska ha del av låglönesatsningen, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Låglönesatsningen riktar in sig på anställda med under 24 000 kronor i månadslön, och har varit föremål för de största striderna under avtalsrörelsen. Flera varsel har lagts tidigare.
Arbetsgivarorganisationen Almega kallar LO-förbundens varsel för oseriöst.
– Vi har lagt ett bud där låglönesatsningen är med, säger förhandlaren Per Gradén.
Oenigheten gäller, enligt honom, i stället hur pengarna ska fördelas.
– Vi vill inte gå med på att lägga allt på grundlönen. Det tycker inte vi blir rättvist.
I stället vill Almega att en del av pengarna ska fördelas i ett tilläggssystem som ger mer till dem som fått fler eller svårare arbetsuppgifter, säger han. LO-förbunden håller dock inte med om att Almegas bud skulle ge den låglönesatsning som finns med i LO-samordningen.
Almega har tidigare fått flera varsel mot sig om just låglönesatsningen, varför tror du att det är så?
– Vi har 160 kollektivavtal, andra arbetsgivarorganisationer har kanske bara ett, två eller tre, så det blir exceptionellt stor risk att områden inom Almega blir träffade. Plus att vi i stor utsträckning jobbar med branscher som har låga löner, säger Pär Gradén.
Medlingsinstitutet är informerat och förhandlingarna om ett nytt avtal fortsätter. De sju LO-förbunden som ingår i förhandlingarna är IF Metall, GS-facket, Kommunal, Handels, Seko, Hotell-och restaurangfacket och Fastighets.