Industriarbetarnas tidning

LO-förbunden varslar om konflikt på Samhall

2 oktober, 2017

Skrivet av Anna Julius

(Uppdaterad) LO-förbunden varslar om konflikt för Samhallanställda. Orsaken är – än en gång – olika syn på låglönesatsningen.
– Varslet är oseriöst, säger Per Gradén, förhandlare på arbetsgivarorganisationen Almega.

I lördags gick avtalet för de Samhallanställda ut utan att parterna lyckats enas. På måndagsförmiddagen kom varslet, som kan utlösas den 12 oktober.

– Det första steget är övertids- nyanställnings och inhyrningsblockad, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Varslet berör alla Samhallanställda, motsvarande 20 000 heltidstjänster.

I ett nästa steg, tidigast den 17 oktober, kan det bli fråga om strejk på utvalda arbetsplatser. På IF Metalls område handlar det om bland annat Samhall Permobil i Timrå och Svenstavik, Samhall i Ludvika och Alfapac i Kumla.

– Vår förhoppning är att det sätter tryck i förhandlingarna. De Samhallanställda har löner på på i snitt 21 800, det är klart de ska ha del av låglönesatsningen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Låglönesatsningen riktar in sig på anställda med under 24 000 kronor i månadslön, och har varit föremål för de största striderna under avtalsrörelsen. Flera varsel har lagts tidigare.

Arbetsgivarorganisationen Almega kallar LO-förbundens varsel för oseriöst.

– Vi har lagt ett bud där låglönesatsningen är med, säger förhandlaren Per Gradén.

Oenigheten gäller, enligt honom, i stället hur pengarna ska fördelas.

– Vi vill inte gå med på att lägga allt på grundlönen. Det tycker inte vi blir rättvist.

I stället vill Almega att en del av pengarna ska fördelas i ett tilläggssystem som ger mer till dem som fått fler eller svårare arbetsuppgifter, säger han. LO-förbunden håller dock inte med om att Almegas bud skulle ge den låglönesatsning som finns med i LO-samordningen.

Almega har tidigare fått flera varsel mot sig om just låglönesatsningen, varför tror du att det är så?

– Vi har 160 kollektivavtal, andra arbetsgivarorganisationer har kanske bara ett, två eller tre, så det blir exceptionellt stor risk att områden inom Almega blir träffade. Plus att vi i stor utsträckning jobbar med branscher som har låga löner, säger Pär Gradén.

Medlingsinstitutet är informerat och förhandlingarna om ett nytt avtal fortsätter. De sju LO-förbunden som ingår i förhandlingarna är IF Metall, GS-facket, Kommunal, Handels, Seko, Hotell-och restaurangfacket och Fastighets.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Klart med avtal för Samhall

Sju LO-förbund och Almega har enats om ett avtal för drygt 20 000 anställda på Samhall. Avtalet ger 1 594 kronor mer i månaden efter tre år.

Bud lämnat i Samhall-förhandlingarna

Medlarna i förhandlingarna om Samhall-avtalet har lämnat ett bud till LO-förbunden och Almega. De ska svara klockan 17 i dag.

Facken förbereder strid om låga Samhallslöner

Flera LO-fack förbereder nu stridsåtgärder för att få igenom låglönesatsningen även för Samhall. Arbetsgivaren Almega tycker att det blir för dyrt.

Avtalsrådet sa ja till kraven

IF Metalls avtalsråd sade i dag ja till LO-samordningen och den plattform som Facken inom industrin enats om. Men det finns också flera röster som vill skärpa kampen mot de ökande löneklyftorna.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

”IF Metalls uttalande en rak käftsmäll i medlemmarnas ansikten”

Vad har hänt med fackets syn på klassisk fördelningspolitik? skriver Waldemar Tapojärvi, gruvarbetare i Kiruna.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.