Industriarbetarnas tidning

”Finns alltid skäl att fira personal”

4 juli, 2018

Skrivet av

Personalen visste inte att de skulle få sparken när de firades. ”Det finns alltid skäl att fira personalen”, säger Henrik Calander, enhetschef för Esab i Sandviken.

I en intervju med Dagens Arbete försvarar han festen och flytten. Företaget har inte lämnat några garantier om fortsatt drift, menar han.

Ni bjöd personalen på fest för att fira ”hundra dagar med Esab”. Kort innan hade ni – utan personalens kännedom – varslat Arbetsförmedlingen att det kunde bli uppsägningar. Är inte det lite märkligt?

– Varslet lades tidigt i processen just för att myndigheterna skulle få tid att förbereda sig utifall det skulle bli uppsägningar. Vi ville att de skulle vara beredda på att det eventuellt kunde uppstå övertalighet hos oss. Varsel är ju inte heller bindande och beslutet är ännu inte taget om hur det blir med verksamheten i Sandviken eftersom förhandlingar pågår.

Samtidigt bjuder ni den ovetande personalen på festligheter. Blir inte det lite konstigt när ni samtidigt bestämt er för att lägga ned?

– Det finns som sagt inget beslut på att lägga ner verksamheten eftersom vi endast har inlett förhandlingar. Men jag kan förstå om det uppfattas negativt. Å andra sidan finns det alltid anledning för ett företag att samla personalen och visa uppskattning för allt arbete som görs. Det gör vi en gång per år och det här var ett sånt tillfälle.

Många i personalen känner sig lurade.

– Det kan jag till viss del förstå och det är mycket tråkigt att de upplever det på det viset. Samtidigt tycker jag att Esab varit väldigt tydliga med att man inte kan garantera driften utan att man först ville göra en analys.

Alla valde att lämna Sandvik för att följa med till Esab. Vad har du att säga dem idag?

– Vi vet ju heller inte hur Sandvik hade agerat, om de hade valt att stanna kvar där. De kunde inte heller ge några garantier om jobb i framtiden. Med facit i hand hade de kanske två dåliga alternativ att välja mellan.

Det var inte längesedan som Esab tog över driften i Sandviken. Då gavs signaler om fortsatt drift, men i dag är det nedläggning och flytt som gäller. Vad har hänt?

– Att fortsatt drift skulle ha utlovats får nog ses som en tolkningsfråga. Från mitt perspektiv avsåg Esab att ta över verksamheten, lära känna den några månader för att få full insyn och därefter göra en riktig analys över sajtens framtid. Det var också det som gjordes.

Ska man tolka det som att Esab inte gjorde en riktig kalkyl innan man köpte verksamheten av Sandvik?

– Man gjorde säkert en riktig kalkyl. Men den typen av analyser rör sig på en högre nivå än vad man senare kan se.

Vad är det man inte kan se vid en första analys?

– Till exempel produktionskostnader på vissa produkter. När Esab fick tillgång till alla siffror visade sig att vissa produkter kan tillverkas i andra länder till en betydligt lägre kostnad.

Var Esab inställda från början att flytta verksamheten?

– Uppenbart fanns det utmaningar man ställdes inför i Sandviken. Verksamheten har gått dåligt under en längre period. Det är viktigt att komma ihåg att Sandvik i maj i fjol aviserade att man antingen tänkte sälja eller lägga ned enheten. För Esab var det viktigt att själva göra sig en bild av förutsättningarna.

Personalen fick höra hur unik deras kunskap var. Varför värderas inte deras kompetens längre?

– När man ser hur mycket lägre kostnaderna blir genom att producera någon annan stans så räcker tyvärr inte den kompetensen. Tillverkningen i Sandviken är visserligen mycket bra och specialiserad men ska vi hålla oss konkurrenskraftiga så måste vi vidta åtgärder för att sänka kostnaderna.

Hur mycket billigare blir det att producera i Tjeckien?

– Det vill vi inte säga av konkurrensskäl.

”I Sandviken tillverkas specialiserade nisch-produkter som inte går att tillverka någon annan stans.” Så har det låtit, enligt personalen. Gäller inte det längre?

– En del av volymerna i Sandviken är unika. Om det nu blir en nedläggning så kommer den nödvändiga kunskapen att föras över till den sajt som tar över tillverkningen.

Du menar alltså att de som förlorar sina jobb i Sandviken ska lära upp andra att ta över arbetsuppgifterna?

– Ja i viss utsträckning blir det så.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Esab kryddar lönerna inför nedläggningen

Esab kryddar lönerna inför nedläggningen

Nedläggningen av Esabs svetstrådstillverkning i Sandviken ligger fast. Men ett nytt avtal ger bland annat de 35 anställda uppemot dubbel lön fram till årsskiftet, när tillverkningen flyttas till Tjeckien.

Först fest – sedan nedläggning

Personalen bjöds på fest för att fira 100 dagar med den nya ägaren. Men ingen visste att företaget redan då meddelat Arbetsförmedlingen att man tänkte lägga ner verksamheten.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

”Det är självklart jättejobbigt”

”Det är självklart jättejobbigt”

Pappers i Ortviken förhandlar nu med SCA-ledningen om hur nedläggningen ska gå till.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Uppgörelse klar på V-Tab

Förhandlingarna mellan V-Tab och facken är klara. Beslutet att lägga ner i Västerås ligger fast. I mars ska produktionen vara avvecklad.

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

95 varslas när V-Tab lägger ner i Västerås

Anledningen är MittMedias val att inte förnya sitt avtal med V-Tab, uppger vd Peder Schumacher.

60 anställda får gå när Setra lägger ner

60 anställda får gå när Setra lägger ner

Setra ger upp försöken att sälja sitt sågverk i Kalix, och lägger därför ned produktionen. Det drabbar 60 anställda, de flesta i produktionen. ”Beskedet kom som ett bombnedslag”, säger GS-facket

832 franska arbetare stämmer Goodyear

832 franska arbetare stämmer Goodyear

Däcktillverkaren Goodyear lade ner sin fabrik i franska Amiens för fyra år sedan. Nu har fler än 800 arbetare stämt bolaget inför arbetsdomstolen. De hävdar att stängningen var olaglig och kräver höga skadestånd.

Uppsagda – så gick de vidare

Uppsagda – så gick de vidare

160  000 industriarbetare har blivit av 
med jobbet de senaste femton åren. Anette, Thomas, Lars, Conny, Niklas och Caroline berättar om hur de tog en ny väg i livet.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.