Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Rösta på en industri­arbetare

22 juni, 2022

Skrivet av

Krönika En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Höstens val närmar sig med stormsteg och nu är kampanjen i gång, den som lyfter IF Metallare i politiken. Det handlar om det kanske viktigaste fackligt-politiska verktyget, att se till att de med facklig erfarenhet får plats bland beslutsfattarna, i riksdagen, kommuner och regioner.

Rösta på någon som vet, kallar vi kampanjen. För är det något som blir helt avgörande för oss fackliga så är det när våra perspektiv finns med där besluten tas.

Vad är det då en industriarbetare, en facklig kamrat, vet som inte annars tas med i beräkningen i politiken?

Jo, en industriarbetare vet vad det handlar om när arbetsmiljön inte fun-gerar, vad ett slitigt och riskfyllt arbete gör med kroppar. Vad otrygga jobb och för lite att säga till om gör med välmåendet. De vet exakt vad som står på spel om bara något går fel på jobbet, hur lätt det är att skada sig men också hur små marginalerna är för att en olycka kan gå riktigt illa.

En industriarbetare vet varför sjukförsäkringen måste repareras och varför pensionerna behöver höjas. Inte för att det är fina slagord i valrörelsen utan för att man vet exakt hur illa det är i dag och hur orättvist systemen slår.

Arbetarrörelsens fackliga och politiska grenar behöver – nu som i alla tider – stå enade. Vi behöver dra näring från varandra och stå enade mot de försämringar som haglar från högern.

För när det blåbruna blocket som aspirerar på regeringsmakten vill sänka löner, öka på ojämlikheten och försämra välfärden, då behöver vi ta kampen tillsammans.

Att fler fackliga blir aktiva i politiken är viktigt av ytterligare ett skäl. Våra perspektiv behövs för att Socialdemokraterna ska bli ett ännu bättre parti. Ett parti där de fackliga frågorna är i centrum.

Kampanjens hemsida rostapanagonsomvet.se gör att våra medlemmar kan se vilka som representerar förbundet i alla delar av landet. Här kan man söka upp sin egen kommun och läsa mer om dem som finns representerade just där.

I förra valrörelsen gjorde kampanjen succé, när ungefär 400 kamrater från hela landet fanns på sidan. I det här valet blir vi förhoppningsvis ännu fler.

När IF Metallare finns representerade i svenska kommuner, regioner och i riksdagen då känns det tryggt. Då finns de fackliga perspektiven där, då är våra frågor bevakade och då kan ingen köra över oss.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Därför spelar politiken roll

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Nu är det dags att mbl-förhandla Tant Röd

Ulrica Malmberg: Vi blöder varje månad, så låt inte mens vara en samvetsfråga en gång om året.

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.