Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Rösta på en industri­arbetare

22 juni, 2022

Skrivet av

Krönika En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Höstens val närmar sig med stormsteg och nu är kampanjen i gång, den som lyfter IF Metallare i politiken. Det handlar om det kanske viktigaste fackligt-politiska verktyget, att se till att de med facklig erfarenhet får plats bland beslutsfattarna, i riksdagen, kommuner och regioner.

Rösta på någon som vet, kallar vi kampanjen. För är det något som blir helt avgörande för oss fackliga så är det när våra perspektiv finns med där besluten tas.

Vad är det då en industriarbetare, en facklig kamrat, vet som inte annars tas med i beräkningen i politiken?

Jo, en industriarbetare vet vad det handlar om när arbetsmiljön inte fun-gerar, vad ett slitigt och riskfyllt arbete gör med kroppar. Vad otrygga jobb och för lite att säga till om gör med välmåendet. De vet exakt vad som står på spel om bara något går fel på jobbet, hur lätt det är att skada sig men också hur små marginalerna är för att en olycka kan gå riktigt illa.

En industriarbetare vet varför sjukförsäkringen måste repareras och varför pensionerna behöver höjas. Inte för att det är fina slagord i valrörelsen utan för att man vet exakt hur illa det är i dag och hur orättvist systemen slår.

Arbetarrörelsens fackliga och politiska grenar behöver – nu som i alla tider – stå enade. Vi behöver dra näring från varandra och stå enade mot de försämringar som haglar från högern.

För när det blåbruna blocket som aspirerar på regeringsmakten vill sänka löner, öka på ojämlikheten och försämra välfärden, då behöver vi ta kampen tillsammans.

Att fler fackliga blir aktiva i politiken är viktigt av ytterligare ett skäl. Våra perspektiv behövs för att Socialdemokraterna ska bli ett ännu bättre parti. Ett parti där de fackliga frågorna är i centrum.

Kampanjens hemsida rostapanagonsomvet.se gör att våra medlemmar kan se vilka som representerar förbundet i alla delar av landet. Här kan man söka upp sin egen kommun och läsa mer om dem som finns representerade just där.

I förra valrörelsen gjorde kampanjen succé, när ungefär 400 kamrater från hela landet fanns på sidan. I det här valet blir vi förhoppningsvis ännu fler.

När IF Metallare finns representerade i svenska kommuner, regioner och i riksdagen då känns det tryggt. Då finns de fackliga perspektiven där, då är våra frågor bevakade och då kan ingen köra över oss.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

Industriarbetarna med siktet inställt på riksdagen

De arbetar båda fackligt och engagerar sig politiskt, men på varsin sida om blockgränsen. Annette Rydell (S) och Marcus Dackling (M) är två av över hundra industriarbetare som kandiderar till riksdagen. Det visar Dagens Arbetes genomgång.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet