Industriarbetarnas tidning

IF Metall ställer in kongressen

22 oktober, 2020

Skrivet av

Det blir ingen kongress för IF Metall i november – förbundet drar tillbaka sitt kritiserade beslut att samlas trots smittspridning.
– Det var ett lätt beslut, säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson.

Den 23 september hade förbundsstyrelsen möte och diskuterade hur man skulle göra med kongressen. Maxgränsen på 50 personer för en allmän sammankomst låg kvar, men en kongress är ingen allmän sammankomst, så rent formellt skulle det vara tillåtet att hålla den.

– Vi landade i att vi ansåg att om man ska genomföra en riktig kongress med motionsbehandling kan det bara göras på ett sätt: genom en fysisk kongress.

Beslutet blev därför att hålla kongressen och att vidta åtgärder för att minska smittspridning, bland annat begränsa antalet personer utöver ombuden som var där. Förutsättningen var att smittspridningen i samhället var på en rimlig nivå.

– Så kändes det i allt väsentligt i slutet av september och början på oktober. Sedan har de två senaste veckorna haft en utveckling som vi varken hoppats eller trott. Vår bedömning i går blev att det inte går att genomföra kongressen på ett smittsäkert sätt.

Martin Gunnarsson understryker att då i september när man bestämde sig för att hålla kongressen fanns diskussioner om att lätta på restriktionerna i samhället – till exempel 50-gränsen – som sedan dragits tillbaka.

– Jag vill nog påstå att läget var ganska svårbedömt för alla.

Även om smittspridningen var låg var den inte borta, varför var det så viktigt att hålla kongressen?

– Det finns ju ingenting som är riskfritt, men med de åtgärder vi vidtagit hade vi bedömt att vi kunde genomföra kongressen, om smittspridningen i samhället var på en rimlig nivå.

Att hålla en kongress med till exempel motionsbehandling digitalt var aldrig ett alternativ. Även om den digitala utvecklingen gått framåt anser Martin Gunnarsson att det inte skulle gå att göra på ett demokratiskt sätt med tanke på alla som skrivit motioner.

– Det skulle inte vara rättvist, helt enkelt.

Vad händer nu?

– Det vi fattat beslut om är att ställa in kongressen i november och att sedan återkomma till hur det blir. På nåt sätt ska vi se till att den demokratiska processen fortlever.

Är det aktuellt att flytta kongressen till i vår?

– Nej. Det är en fråga vi får återkomma till, men fullskalig fysisk kongress i vår, det är nog inte ett alternativ.

I våras var beskedet att till exempel förbundsstyrelse måste väljas före utgången av 2020. Hur blir det med det?

– Vi får återkomma till de delarna. Vi ska ta den demokratiska processen vidare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

IF Metall håller kort digital kongress

IF Metall har beslutat att hålla en kort digital kongress för att fatta nödvändiga beslut.

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

IF Metall håller kongress i Västerås

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

”En försäkring ska hålla även i en lågkonjunktur”

IF Metall har länge sagt tvärnej till att införa inkomstförsäkring, många andra LO-förbund redan har. Nu kan en omsvängning vara på på gång, skriver DA:s Anna Julius. En orsak är de allt tydligare lockropen från Unionen.

Ännu en annorlunda kongress

Ännu en annorlunda kongress

Mycket digitalsnack, mycket unga ombud i talarstolen och en ny ordförande som inte liknar sina föregångare. Här skriver DA:s Harald Gatu från sin tolfte kongress, här dokumenterar fotografen Ylva Bergman sin första.

Förnyelsens vindar blåser i facket

Förnyelsens vindar blåser i facket

Det blåser förnyelsens vindar. I helgen som gick fick Sverige en kardinal och ett svenskt VM-guld i hockey. Men nästan lika stort var valet av ny ordförande hos IF Metall.

Marie Nilsson öppnar för storfack

Marie Nilsson öppnar för storfack

IF Metalls nyvalda förbundsordförande Marie Nilsson sträcker ut handen till tjänstemannafacken. I sitt tal på kongressen sade hon att den tekniska utvecklingen öppnar för principen ”en arbetsplats – ett fack”.

Inget förbud mot alkohol

Inget förbud mot alkohol

Kongressen valde att fortsätta på den restriktiva linjen efter en hård strid. Ulla Häikkkilä, Östbo Västbo gav de unga debattörerna sitt stöd:
– Även om jag är en lågavlönad kärring från Gnosjö kan jag betala min öl själv.

Längre kongress nästa gång

Längre kongress nästa gång

En uppdämd irritation över att talartiden kortas i viktiga frågor ledde i dag till beslut om att nästa kongress ska bli fem dagar, måndag till fredag. En av dem som drev frågan var Michael Gustafsson.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.