Industriarbetarnas tidning

Kriminell: ”Enkelt att stjäla sprängmedel från byggarbetsplatser”

12 april, 2023 - 07:30

Skrivet av

Alex har smugglat ut stora mängder dynamit från byggarbetsplatser.
– Egentligen är det ganska enkelt, ingen har koll, säger han.

Alex har arbetat som bergsprängare. Han har stulit stora mängder sprängmedel, från sina arbetsplatser.

– Jag har jobbat, men jag har alltid varit kriminell på sidan om. Ända sedan jag var i yngre tonåren så har jag känt folk som är kriminella. Ofta är det kontakter, förstår du, man känner någon som känner någon och så får man en fråga om man kan sälja.

Det är lätt att få intrycket av att kriminella sitter hemma och bygger bomber och blandar olika ämnen, som de beställt på nätet. Men det stämmer inte. Dagens Arbetes granskning av sprängdåden visar att kriminella framför allt använder dynamit som är på villovägar.

Jag har aldrig behövt visa id eller sprängtillstånd, ingen har undrat vem jag är.

Alex, som arbetat som bergsprängare.

Alex är en av dem som är inne på byggen och enkelt kommer över sprängämnen. Han förklarar hur kriminella fortfarande lätt kan runda systemet, trots flera lagskärpningar.

Företagen behöver scanna eller föra sprängjournal över mängden sprängmedel.

– Man kan strunta i att scanna hur mycket sprängmedel man använt, eller skriva att man använt 50 kilo när man bara använt 45 kilo. Du behöver inte stoppa ner det i borrhålet. Det kommer aldrig gå att kontrollera.

Sprängmedel måste också vara märkta, vissa med streckkod så att det ska vara möjligt att spåra det tillbaka till tillverkare och återförsäljare.

Alex menar att märkning inte gör någon skillnad.

– Även om det finns märkningar så är det enkelt att ta bort. Man kan skrapa bort det.  

I flera domar och förundersökningar, som Dagens Arbete gått igenom, förekommer att anställda på företag smugglat ut sprängmedel under sätet på bilar, gömt i lådor eller i bagageutrymmet. Det finns fler anledningar till att det är enkelt, menar Alex.

När ett företag beställt sprängmedel från en grossist ska mottagaren hämta ut eller få sprängmedlet levererat.

– Jag har aldrig behövt visa id eller sprängtillstånd, ingen har undrat vem jag är. Det har bara varit att hämta eller ta emot sprängmedlen. I princip så kan vem som helst göra det. Jag kan skriva under med vilket namn som helst.

Förr sprängde man mer bilar för att skrämmas, nu spränger man portar.

Alex berättelse är inte något undantag. Det är tydligt att det inte är en rutin att visa id och inte heller att visa sprängtillstånd vid leverans. Förundersökningarna visar att kriminella inte behövt visa id eller tillstånd för att ta emot eller hämta ut sprängmedel.

Trots att Alex är dömd för grova brott har han fått anställning som bergsprängare på ett flertal olika bergsprängningsföretag. Skärpningen av lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) innebär att det ska vara svårare för kriminella att få hantera sprängmedel. Personer som begått brott ska sållas bort när bakgrundskontroller görs. Innan skärpningen gällde kontrollerna föreståndare och sprängbaser. Men Alex har trots en tidigare dom utan problem stått som både sprängarbas och föreståndare på tillstånden för flera företag.

Dynamit som han har stulit har använts av kriminella. Hur ser han på det?

– Jag tänker inte så mycket på det. Förr sprängde man mer bilar för att skrämmas, nu spränger man portar. Det är ganska riskabelt och dumt, man uppnår samma effekt genom att spränga en bil som att spränga en port om man vill skrämmas.

Fotnot: Alex heter egentligen något annat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.