Industriarbetarnas tidning

Förhandlingar på Rörstrand dröjer

9 december, 2004

Vi tänker inte förhandla med företaget innan löntagarkonsulten kommit med sin rapport, säger Uno Johansson, Industrifackets klubbordförande på Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping. Han berättar att chocken fortfarande ligger kvar efter gårdagens besked om nedläggning.

Nedläggningen innebär att 155 personer mister sina jobb. Många av dem är en bra bit över 40 år. Enligt facket är den genomsnittliga anställningstiden 23 år.

– Det blir extra svårt för dem att hitta nya jobb, säger Uno Johansson.

Facket har redan haft kontakt med en löntagarkonsult.

– Det viktigaste just nu är att se om beslutet är taget på riktiga grunder. Siffrorna måste kollas.

En annan fråga som löntagarkonsulten kan titta på är följderna av att flytta produktionen av ett känt, typiskt svenskt, varumärke till utlandet. Kommer efterfrågan att påverkas?

Rörstrands vd Jan Johansson tror inte det:

– Kunderna är inte beredda att betala mer för en vara för att den är tillverkad i Sverige. De vill ha vackra och designade produkter, det är det viktigaste.

– Tillverkningslandet spelar inte så stor roll längre. Se bara på Volvo och Ikea.

Beskedet om nedläggningen kom i går, på ett styrelsemöte. Det fanns inte med på dagordningen, utan togs upp som övrig fråga.

– Jag trodde inte det var sant, säger Uno Johansson som deltog i mötet.

Fabriken har gått med förlust under flera år och nedskärningar är inget nytt. Men en total flytt kom som en blixt från klar himmel, enligt facket.

– Det fanns diskussioner om att företaget skulle flytta de mest kostsamma delarna av produktionen, till exempel gjuteriet, till utlandet. Eller att tillverkningen skulle flytta, men att vi behöll dekoreringen.

Vd:n Jan Johansson säger att det formella beslutet om nedläggning ännu inte är fattat. Styrelsens beslut i onsdags gick ut på att ge ledningen mandat att börja förhandla med facket.

Jan Johansson vill inte säga vart produktionen i så fall ska flytta. Men han nämner Slovakien som en möjlighet, och olika länder i Sydostasien.

Planerna att stänga fabriken kom två dagar före Nobelfesten, då gästerna av tradition äter sin middag på porslin från Rörstrands. Porslinet är i och för sig inte tillverkat i Rörstrands fabrik i Lidköping, men den kända guldranden är gjord där.

– Egentligen borde de kasta tallrikarna i golvet, säger Uno Johansson med en viss bitterhet.

Rörstrands ägs av den finska koncernen Iittala AB, som har fabriker i Norge, Finland och Sverige. Koncernen äger Arabia porslin och Iittala glasbruk i Finland.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen