Industriarbetarnas tidning

”Facket måste bemöta sd”

27 november, 2007

Skrivet av

Varför dras så många industriarbetare till sverigedemokraterna (sd)? Göran Johnsson (bilden) var IF Metalls ordförande under tolv år. Han är självkritisk och tror att facket nu måste ta krafttag för att ta tillbaka debatten på golvet.

Enligt Dagens Arbetes undersökning skulle 5,8 procent av medlemmarna i IF Metall, Grafikerna och Pappers, rösta på sverigedemokraterna om det var val i dag. Samma siffra bland befolkningen som helhet är 3,1 procent, enligt Sifos oktobermätning.

– Det är lika bra att vara ärlig och säga att vi har tappat en del av debatten och diskussionerna. Vi har tappat i kaffehörnan och på golvet. Vi får färre medvetet fackligt folk till uppdragen nu än förr, säger Göran Johnsson.

– Jag märkte ju i valrörelsen, att vi har inte samma arbetsplatsorganisation, varken fackligt eller politiskt. Vi har inte förutsättningar att ta den debatt som krävs.

Så vad hade facket kunna göra annorlunda? Prioriterat att snacka värderingar, tycker Göran Johnsson. Nu måste de förtroendevalda stöttas.

– Man måste ut, på arbetsplatsträffar, bjuda på fika, lyssna, prata, få fram en kamratlig kommunikation så att de här människorna känner att de behövs.

Efter valet bildade socialdemokraterna en arbetsgrupp ”för demokratidebatt i syfte att hitta former för att möta olika främlingsfientliga och högerextrema gruppers argumentation och politik”. I den gruppen sitter Göran Johnsson. Gruppen ska bland annat följa hur sd utvecklas, ge stöd till debatt och utveckla metoder för att ”bemöta extremhögerns argument”.

– Men vi kan inte sitta här i en liten grupp i Stockholm och prata politik, vi måste tänka, hur täcker vi våra arbetsplatser? Hur ger vi de där ute förutsättningar att föra den här debatten?

– Jag skulle säkert ha kunnat prata mer om de här frågorna under min tid som förbundsordförande. Vi måste ner på klubbnivå nu och ta detta samtalet. Det måste finnas med i den ordinarie fackliga verksamheten. Vi måste prata om annat än lön och arbetstidsförkortning.

Hur ska facket hantera när en sverigedemokrat får ett förtroendeuppdrag?

– Om jag vore klubbordförande skulle jag ta ordentligt med tid, sitta ner, och prata med killen eller tjejen mellan fyra ögon. Jag tror att i nio fall av tio kommer den här personen att ändra sig.

Framför allt är det de unga medlemmarna som dras till partiet. Bland medlemmar mellan 18 och 34 år, skulle 8,2 procent välja att rösta på sverigedemokraterna.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att vi i vår rörelse står upp för dem när ungdomarna kommer till den första offentliga miljön utanför skolan. Där finns möjligheten att korrigera sådana här snedheter, säger Göran Johnsson.

– Och vi måste föra en politik som är bra för alla. Det gäller inte bara för invandrare, det gäller en jävla massa svenskar också, som trillar mellan maskorna i den generella välfärden. Den gången vi inte kan förstå hur de har det som har det allra jävligast i samhället, den gången råkar vi riktigt illa ut.

– Den gången du inte är beredd att ta debatten, på jobbet eller någon annanstans, då är det inte lite du faller undan, då faller du platt rakt ner i backen. Och då får vi ett förskräckligt samhälle.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?