Industriarbetarnas tidning

Större press på regionala skyddsombud

15 januari, 2008

De redan pressade regionala skyddsombuden får ökad arbetsbörda av nedskärningarna på Arbetsmiljöverket. Det blir allt vanligare att arbetsmiljöinspektörerna ber skyddsombuden om hjälp med uppföljning och kontroll.

– Det är naturligtvis bra med samarbete, men våra skyddsombud är inte några B-inspektörer, säger Christina Järnstedt på LO.

Hon är ansvarig för de regionala skyddsombuden (RSO) inom LO och sammanställer därför de årliga rapporterna om skyddsombudens verksamhet till Arbetsmiljöverket (se faktaruta).

2007 ställde LO även frågan till medlemsförbunden om de ekonomiska nerdragningar på Arbetsmiljöverket påverkat verksamheten.

– Det märks att inspektörerna blir färre och får mer att göra. Från flera förbund kommer rapporter om att när Arbetsmiljöverket besökt en arbetsplats och lämnat ett inspektionsmeddelande, så gör inspektörerna inget återbesök för att se om de fel de hittat blivit åtgärdade.

– I stället ber de allt oftare våra RSO att följa upp vad som händer, eftersom de själva inte har tid.

Lea Skånberg på IF Metall har fått flera rapporter om just detta.

– Det är också vanligt att arbetsmiljöinspektörerna helt enkelt inte hinner besöka en arbetsplats med problem, vilket ökar arbetsbelastningen på RSO ännu mer.

Flera förbund rapporterar att Arbetsmiljöverket heller inte hinner med att i samma omfattning som tidigare delta vid skyddsombudsutbildningar och att det rent allmänt är svårare att få kontakt med Arbetsmiljöverket.

– De regionala skyddsombuden får alltså mer att göra på grund av nedskärningarna. Men de statliga bidragen till deras verksamhet har inte räknats upp på flera år, vilket ju i realiteten innebär en minskning eftersom löner och andra kostnader ökat, konstaterar Christina Järnstedt.

– Men jag räknar inte med någon förbättring med den här regeringen.

Bernt Nilsson är tillsynschef på Arbetsmiljöverket. För honom är det en nyhet att arbetsmiljöinspektörer ber regionala skyddsombud om hjälp med uppföljningen:

– Det är ingenting som jag känner igen. Det är inte tänkt på det viset. Vi vill gärna ha ett bra samarbete med de regionala skyddsombuden men det innebär inte att de ska göra vårt uppföljningsarbete och det har inte gått ut några sådana direktiv.

Samtidigt är han medveten om att besparingarna slår allt hårdare mot verksamheten ute i distrikten:

– Vi kommer att minska med cirka 120 inspektörer när vi går in i år 2010, det är ju ett faktum. Det blir färre besök som konsekvens. 2006 genomfördes i runda tal 40 000 inspektionsbesök, 2010 kommer vi att klara av ungefär 30 000. Det blir alltså en minskning med cirka 10 000 besök på grund av nedskärningarna. Tyvärr.

FAKTA/regionala skyddsombud

Facket kan utse regionala skyddsombud (RSO) för arbetsplatser där man har minst en medlem men där skyddsombudet inte arbetar. Syftet är att ha ett så bra arbetsmiljöarbete som möjligt, även på små arbetsplatser. Regionala skyddsombud kan utses för enbart en arbetsplats eller för en grupp av arbetsställen.

De regionala skyddsombuden (RSO) får årligen 100 miljoner till sin verksamhet från staten. Pengarna förmedlas via Arbetsmiljöverket. Därför redovisar facken årligen RSO-verksamheten till Arbetsmiljöverket. Rapporterna samlas in av fackförbundens avdelningar, dessa rapporterar till sina förbund som sedan redovisar till LO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?