Industriarbetarnas tidning

Var tionde lönebidrags­anställd saknar försäkring

19 juni, 2012

Skrivet av

Var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. Det visar en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagsmorgonen. – En enorm mängd som visar att Arbetsförmedlingen inte har koll på sin verksamhet, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

I snart ett år har Mehmet Kaplan kämpat för att få Arbetsförmedlingen att lämna ut siffror på hur många av de nästan 70 000 lönebidragsanställda som har arbetsskadeförsäkring.

I mars visade Dagens Arbete i en stor granskning att Arbetsförmedlingen ger lönebidrag till företag som struntar att i att försäkra sina anställda. Myndigheten har hela tiden hävdat att alla lönebidragsanställda är försäkrade.

Nu visar en utredning från Riksdagens utredningstjänst, Rut, att 6 400 av drygt 68 000 personer med lönebidrag i privata företag saknar arbetsskadeförsäkring.

– Arbetsförmedlingen har brustit. Det är helt oacceptabelt. Jag är förvånad att det är en sådan enorm mängd, säger Mehmet Kaplan.

Enligt reglerna får Arbetsförmedlingen inte godkänna en lönebidragsanställning utan att först kontrollera att företaget har rätt försäkringsskydd.

Under tisdagsmorgonen presenterades Rut-undersökningen på ett möte i arbetsmarknadsutskottet.

– Resultatet är väldigt allvarigt. Arbetsförmedlingen har för oss i utskottet och i media sagt att alla är försäkrade. Det är tydligt hur myndigheten försökt förhala att siffrorna kommer ut, säger riksdagsledamoten Josefin Brink (V).

Mehmet Kaplan är upprörd över att Arbetsförmedlingen försökt undanhålla information för riksdagen.

– Men jag tänker också på de utsatta. De som har lönebidrag och litar på att myndigheten gör sitt jobb. Arbetsgivare som inte tecknar försäkringar ska inte få lönebidrag. Det står tydligt i reglerna, säger han.

Mehmet Kaplan kommer att ta upp frågan med arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

– Det är hennes ansvar att känna till sådant här. Hon måste berätta vad hon avser att göra.

Josefin Brink håller med:

– Nu måste regeringen sätta ner foten ordentligt mot myndigheten.

Mehmet Kaplan tycker det är förvånade att Arbetsförmedlingen har så dålig kontroll på sin verksamhet.

– Det är en av våra största myndigheter. Det tog dem nästan ett år att lämna ut underlag för att vi skulle få den här informationen. Man kan undra om det är en tillfällighet att det kommer nu. Några dagar innan riksdagens sommaruppehåll.