”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Lönebidragsanställda blåsta på miljoner

Var tionde lönebidragsanställd saknar försäkring

Var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. Det visar en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagsmorgonen. – En enorm mängd som visar att Arbetsförmedlingen inte har koll på sin verksamhet, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

I snart ett år har Mehmet Kaplan kämpat för att få Arbetsförmedlingen att lämna ut siffror på hur många av de nästan 70 000 lönebidragsanställda som har arbetsskadeförsäkring.

I mars visade Dagens Arbete i en stor granskning att Arbetsförmedlingen ger lönebidrag till företag som struntar att i att försäkra sina anställda. Myndigheten har hela tiden hävdat att alla lönebidragsanställda är försäkrade.

Nu visar en utredning från Riksdagens utredningstjänst, Rut, att 6 400 av drygt 68 000 personer med lönebidrag i privata företag saknar arbetsskadeförsäkring.

– Arbetsförmedlingen har brustit. Det är helt oacceptabelt. Jag är förvånad att det är en sådan enorm mängd, säger Mehmet Kaplan.

Enligt reglerna får Arbetsförmedlingen inte godkänna en lönebidragsanställning utan att först kontrollera att företaget har rätt försäkringsskydd.

Under tisdagsmorgonen presenterades Rut-undersökningen på ett möte i arbetsmarknadsutskottet.

– Resultatet är väldigt allvarigt. Arbetsförmedlingen har för oss i utskottet och i media sagt att alla är försäkrade. Det är tydligt hur myndigheten försökt förhala att siffrorna kommer ut, säger riksdagsledamoten Josefin Brink (V).

Mehmet Kaplan är upprörd över att Arbetsförmedlingen försökt undanhålla information för riksdagen.

– Men jag tänker också på de utsatta. De som har lönebidrag och litar på att myndigheten gör sitt jobb. Arbetsgivare som inte tecknar försäkringar ska inte få lönebidrag. Det står tydligt i reglerna, säger han.

Mehmet Kaplan kommer att ta upp frågan med arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

– Det är hennes ansvar att känna till sådant här. Hon måste berätta vad hon avser att göra.

Josefin Brink håller med:

– Nu måste regeringen sätta ner foten ordentligt mot myndigheten.

Mehmet Kaplan tycker det är förvånade att Arbetsförmedlingen har så dålig kontroll på sin verksamhet.

– Det är en av våra största myndigheter. Det tog dem nästan ett år att lämna ut underlag för att vi skulle få den här informationen. Man kan undra om det är en tillfällighet att det kommer nu. Några dagar innan riksdagens sommaruppehåll.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer på samma tema:

Här är bevisen: Arbetsförmedlingen ljög i ett år

Arbetsförmedlingen dolde sanningen i ett år. Dagens Arbete berättar historien om hur myndigheten flera gånger ljugit för riksdagen och försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknar försäkringar. Ansvariga ministern Hillevi Engström har tacklat situationen med tystnad.

"Vi ska se över våra rutiner"

Arbetsförmedlingen tänker vidta åtgärder efter avslöjandet att nästan var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad.

Ferbe: Regeringen förstår inte värdet av kollektivavtal

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kräver att arbetsmarknadsministern vidtar åtgärder efter avslöjandet att var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. – Det är jävligt anmärkningsvärt, säger Anders Ferbe.

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen – var tionde tjänar för lite

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen. Dagens Arbete kan avslöja att nästan var tionde lönebidragsanställd tjänar under 17 000 kronor i månaden. Svenskt Näringsliv och fackförbund rasar nu mot både regeringen och Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har betalt ut en miljard för mycket

Arbetsförmedlingens har betalat nästan en miljard kronor för mycket till arbetsgivare de senaste tre åren – enbart när det gäller lönebidragsanställningar. Myndigheten erkänner för Dagens Arbete att utbetalningarna kan vara för höga.

Familjen Pernum (från vänster Andreas, Anette,  Linnéa och Malin) sörjer Claes bortgång. Dottern Malin och barnbarnet Linnéa har flyttat hem till Anette för att stötta henne. Familjen vädjar till Arbetsförmedlingen att ompröva sitt beslut. Foto: ADAM HAGLUND

Slarvet kostade dem 200 000 kronor

Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera Claes försäkringar. När han dog gick änkan Anette miste om 200 000 kronor i ersättning. Myndigheten vägrar rätta till sitt misstag.

Mehmet Kaplan är ledamot i arbetsmarknadsutskottet. I sju månader har han väntat på uppgifter från Arbetsförmedlingen. ”Jag får känslan att myndigheten försöker dölja något”, säger han.

”Ett stort svek från samhället”

Lönebidragsanställda luras på pensioner och försäkringar. Men inget vet hur många som drabbats. Miljöpartiet kräver besked från Arbetsförmedlingen. – Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

”Mina pengar har stulits”

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

Teresa nekades begravningspengar

Teresas son Martin omkom i en bilolycka fick hon veta att han saknade försäkringar. Anne-Marie gick miste om 17 000 i pensionspengar och Anna fick ingen ersättning när hon skadade sig. Möt tre personer som på olika sätt drabbats hårt av Arbetsförmedlingens bristande kontroll av arbetsgivarna.

Myndighetens expert: Alla är försäkrade

Arbetsförmedlingen är övertygad om att alla med lönebidrag är försäkrade. Men myndigheten kan inte svara på varför riksdagen fått olika besked.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.