Industriarbetarnas tidning

Skyddsombud stöttar varandra på Facebook

6 september, 2013

NätverkSkyddsombud från olika fackförbund i Dalarna, 
Gävleborg och Blekinge har bildat nätverk på Facebook.– Du kan känna dig väldigt ensam som skyddsombud, säger 
Håkan Hansson.

Utbildning för bättre 
arbetsmiljö

  • Bam, bättre arbetsmiljö, är en studiecirkel producerad av Prevent, som är en samarbetsorganisation där Svenskt Näringsliv, LO och TCO är huvudmän.
  • Bam vänder sig till chefer, arbetsledare, skyddsombud och andra fackliga företrädare – alla som utifrån sin funktion i arbetslivet behöver kunskap om hur arbetsmiljöfrågor ska hanteras.
  • Studiecirkeln handlar om vem som har ansvaret för arbetsmiljön, samverkan, chefers respektive skyddsombuds olika roller, skyddskommittéer, företagshälsovård, rapportering av tillbud och 
arbetsskador, 
arbetsmiljölagen och rättstillämpning, med mera.

Regionala skyddsombud

  • Enligt arbetsmiljölagen ska skyddsombud utses på arbetsplatser med minst fem anställda. De ska företräda både ordinarie och inhyrd personal och utses av det lokala facket. Saknas facklig organisation kan arbetstagarna utse ett skyddsombud direkt.
  • En facklig lokalavdelning kan utse ett skyddsombud för ett arbetsställe där den fackliga organisationen har minst en medlem. Ett sådant skyddsombud kallas för regionalt skyddsombud (RSO).
  • Man kan utse ett regionalt skyddsombud för ett arbetsställe även om det finns skyddsombud, däremot inte om där finns skyddskommitté. Regionalt skyddsombud kan utses 
för en hur liten grupp av 
arbetsställen som helst.

Håkan Hansson är regionalt skyddsombud (RSO) för IF Metall avdelning 10 i Dalarna. Där träffar Dagens Arbete honom och några andra regionala skyddsombud för att diskutera tvärfackligt samarbete.

Håkan har tillsammans med Micke Hallén i flera år lett studiecirkeln Bättre Arbetsmiljö – i dagligt tal Bam.

– Vi utbildade 80–100 skyddsombud per år. Men det märktes snart att luften gick ur en del. De kom till sina arbetsplatser nyutbildade och entusiastiska men upplevde efter en tid i stället att uppdraget som skyddsombud blev ett ok. Därför började vi spåna på olika sätt att hålla dem varma, berättar Håkan.

– Många är skyddsombud på små arbetsplatser. Där kan det bli ett problem att inte ha kontakt med omvärlden, konstaterar Micke.

Därför startade de på våren 2010 Bam-nätverket Dalarna på Facebook. Medlemmarna kommer, precis som deltagarna i studiecirklarna, från olika fackförbund: IF Metall, GS-Facket, Handels, Seko, Fastighetsanställda och Musikförbundet. Därefter följde Bam-nätverket i Gävleborg och sedan har även Bam-nätverket i Blekinge tillkommit, alla med samma tvärfackliga inriktning. Men även utomstående intresserade är välkomna.

Bam-nätverkens Facebooksidor innehåller tips om exempelvis forskningsrapporter, olyckor, domar, fackliga och politiska debattinlägg, information om nya regler. Det kan vara ganska detaljerat – sedan gränsvärden för vibrationer diskuterats på en skyddsombudskonferens lades exempelvis en länk ut till en databas med regler, forskning med mera i ämnet.

Ibland tas konkreta fall upp. Då är det inte ovanligt att frågeställaren ombeds att höra av sig direkt på mejl eller telefon, eftersom uppgifter och omdömen om personer och företag inte alltid är lämpliga att diskutera offentligt.

– Det fanns redan mejlgrupper bland studiecirkeldeltagarna innan vi drog igång Bam, och det utvecklas nya hela tiden, säger Håkan.

Bam-nätverken har fler samarbetsformer. I mars 2012 anordnades en stor skyddsombudskonferens på Galaxen i Borlänge som fick stort genomslag och ledde till kontakter med många nya intresserade.

I år hoppas man på en ny succé – på skyddsombudens dag, onsdagen den 23 oktober, anordnas en konferens i Borlänge med föreläsningar, seminarier, utställningar, arbetsmiljödebatt och underhållning.

Ett återkommande ord i diskussionen är tvärfackligt. Och det gäller även samarbete som går längre än vad som nu är möjligt:

– En vision jag har är att när exempelvis GS-facket tappar ett regionalt skyddsombud, ska vi i andra förbund kunna lånas ut dit, säger Knagg Linda Eriksson, IF Metall, och får medhåll av Einar Wängmark, GS-Facket:

– I grund och botten är ju skyddsfrågorna gemensamma. Med hjälp av våra nätverk skulle vi också kunna utnyttja varandras specialkunskaper bättre, det kan gälla kemikalier och biologiska hälsorisker, psykosocial arbetsmiljö, truckar eller buller.

– Alla är vi ju med i LO och alla förbund har sina blinda fläckar som vi andra kan fylla i. Vi måste komma ur den här boxen i förbundstänkandet, kunna lyfta huvudet över kanten, understryker Håkan.

– Jag vet flera industriområden där det ligger småföretag bredvid varandra men där klubbarna inte pratar med varandra – vilket däremot arbetsgivarna gör!

Alla understryker hur man som regionalt skyddsombud är väldigt nära medlemmarna, ofta på arbetsplatser där man är den enda fackliga kontakten. Därför handlar detta om att utveckla stödet till de regionala skyddsombudens arbete om förtroendet för facket som helhet.                       

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.