Industriarbetarnas tidning

Två omkomna vid olycka på SSAB

17 oktober, 2013

Skrivet av

Två personer som saknades efter en olycka vid koksverket på SSAB i Luleå har nu hittats döda.

Vid lunchtid i dag kallades ett stort räddningspådrag till SSAB i Luleå. Två personer saknades efter att stora mängder stenkolstjära läckt ut från en cistern där de utförde underhållsarbete.

Männen som var i 60-årsåldern hittades omkomna av räddningstjänsten under eftermiddagen. De var anställda hos en entreprenör som utförde underhållsarbete för SSAB.

Räddningschefen Patrik Bylin säger till TT att männen befann sig inne i en invallning som fanns runt cisternen när en lucka i cisternen gick upp och tjära vällde ut.

Polisen och Arbetsmiljöverket har inlett en förundersökning.

Koksverket finns på SSAB:s anläggning för att tillverka koks som används i masugnen där råjärn framställs.

För två år sedan inträffade en allvarlig olycka vid kalkugnen på SSAB:s område i Luleå. En person omkom och en brännskadades allvarligt. I boken Döden på jobbet skriver journalisten Elinor Torp om olyckan. Läs ett utdrag ur boken.

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein skriver om dagens olycka i Ledarbloggen: Vem tar ansvar?

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.