Outokumpu lägger ner sin anläggning i Långshyttan – trots att en intern utredning visar att den bör vara kvar. Torshälla klarar sig däremot.
Beskedet att lägga ner Långshyttan meddelades i ett pressmeddelande nu på torsdagsmorgonen, samma dag som den finska stålkoncernen Outokumpu presenterar sitt bokslut.
Långshyttans och Torshällas framtid har varit oviss alltsedan Outokumpu beslutade att gå ihop med tyska Thyssen Krupps rostfria dotterbolag Inoxum för två år sedan.
Verksamheten i både Långshyttan och Torshälla har utretts. Utredningen, som gjorts på ledningsnivå inom Outokumpu, har kommit fram till att bägge orterna bör få vara kvar.
Ändå läggs Långshyttan ned.
Outokumpu hävdar att Långshyttan inte lyckats nå lönsamhet under de tre år man genomgått ett program för att höja lönsamheten i anläggningen.
Tillverkning av tunna stålband ska framöver göras av tyska Dahlerbrück, trots att den tyska anläggningen inte är lika modern och dessutom inte har lika hög kapacitet som Långshyttan.
Långshyttan kan idag tillverka 45 000 ton medan Dahlerbrück klarar 20 000 ton.
Outokumpus anläggning i Långshyttan har 180 anställda och kallvalsningen i Torshälla 290 anställda.
Dessutom har Outokumpu tillverkning av rostfri grovplåt i Degerfors (520 anställda) och stålverk med kall- och varmvalsning i Avesta (650 anställda). Outokumpu säger i dagens pressmeddelande att Avesta, Torshälla och Degerfors tillsammans kommer att utgöra kärnan i koncernens specialsortiment.