Industriarbetarnas tidning

Pensionshärva på Skogsstyrelsen – över 4 000 drabbade

5 februari, 2014

Skrivet av

Skogsstyrelsen har under tio år betalat in fel pensioner för över 4 000 personer med olika typer av bidragsanställningar som anvisats via Arbetsförmedlingen. Skogsstyrelsen kommer inte att kompensera de drabbade. GS-facket ställer nu krav på en oberoende utredning.

Den statliga myndigheten Skogsstyrelsen är en stor aktör när det gäller att ta emot personer anvisade från Arbetsförmedlingen. De anvisade anställs av Skogsstyrelsen som i sin tur får bidrag för en del av lönekostnaden från Arbetsförmedlingen.

Nu har det visat sig att ända sedan 2003 har de anvisade haft fel pensionsavtal. Egentligen ska de ha ett statligt avtal men har haft ett som gäller för privatanställda arbetare inom LO.

Skogsstyrelsen vet själva inte hur många som påverkats av pensionsmissen.

– Det är svårt att beräkna. Jag har ingen bra siffra. Cirka 2 000 var inne i det som förut hette Gröna jobb, sen är det ytterligare ett antal. Jag har ställt frågan till vår HR-avdelning men inte fått svar på den, säger Rikard Flyckt, kommunikationschef på Skogsstyrelsen.

Dagens Arbete har däremot via Arbetsförmedlingens statistikenhet fått fram den totala siffran 4 650 personer, som haft de typer av anvisningar som berörs av den felaktiga pensionen.

Kommer de drabbade att kompenseras på något sätt?

– Nej. Det finns gällande avtal som både arbetsgivaren och facket skrivit på. Där får de sin tjänstepension. Sen är det i princip omöjligt att räkna ut hur en sådan kompensation skulle gå till. Det besked vi har nu är att det inte kommer bli någon ändring. Men från och med 2014 gör vi rätt, säger Rikard Flyckt.

Är inte pensionsinbetalningarna högre i det statliga avtalet?

– Svaret är ja. Men vi vågar inte ge oss in i hur det skulle ha slagit om man tittar från 2003 och framåt. Det beror på en massa parametrar.

Hur har de berörda reagerat?

– Jag har inte hört något alls.

Varför blev det fel?

– Vi har inget bra svar. Det är över 10 år sedan det gjordes. Det är svårt att reda ut vad som har hänt. Det har gjort med de bästa avsikterna och i god tro. Det var ett misstag helt enkelt.

GS-facket sitter i dagarna i kollektivavtalsförhandlingar med Skogsstyrelsen. Ombudsmannen Magnus Lindberg säger att facket kräver en oberoende utredning.

– Vi vill ha reda på vad det innebär ekonomiskt för våra medlemmar. Det vi vet är att avsättningen i procent periodvis varit högre i det statliga avtalet. Men det är många parametrar. Vi tar upp det här i förhandlingarna, säger han.

Är du förvånad över att Skogsstyrelsen inte vill kompensera de drabbade?

– Nej, de agerar som arbetsgivare brukar göra. Men de har erkänt att de gjort fel och nu vill de försöka skademinimera.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.