”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark
Familjen är i centrum för paret Johansson-Fridén, navet är egna villan i Slottsbron nära Grums. Sjuåriga Linnea är drillflicka, spelar fotboll och tränar friidrott. Foto David Lundmark.
Treåriga Elin gillar hoppmattan och sina blommiga stövlar. Foto David Lundmark.
Foto: David Lundmark.
Camilla tar ut hela sin ATK i ledighet och jobbar liksom Kim deltid för att få ihop skiftarbetslivet och familjen. Ibland blir det krock, då rycker farfar in. Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

Bägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Mer pengar eller mindre jobb

Systemet med arbetstidskonto (ATK) finns i flera branscher inom den svenska industrin. Arbetsgivaren betalar in en bestämd årlig premie, som man kan ta ut i pengar, kortare arbetsvecka eller som en pension för att korta arbetslivstiden.

ATK-premien kan läggas till 100 procent på ett av alternativen, eller fördelas mellan dem. Varje år gör man ett nytt val.

Premien varierar inom avtalsområdena. För Pappers är ATK:n värd 3,5 procent för den som väljer lön eller tid, men 4,2 procent för den som väljer enbart pension.

 

Familjen Fridén Johansson

Camilla Johansson, 38 år
Kim Fridén, 36 år
Barn: Linnea 7 år, Elin fyller 4 år i september.
Bor: Slottsbron.
Jobbar: Billerud Korsnäs, Gruvön.

Läs mer:
Han får medlemmarna att satsa på pensionen
Det svåra valet: Pension, tid eller pengar
Matchen om pensionerna
Från omstritt påhitt till ett älskat konto

Det vimlar av folk runt den gula villan i Slottsbron, knappt tre mil väster om Karlstad.
För sjuttio år sedan var idrottsklubben här en stormakt i bandy-Sverige, numera huserar den i gärdsgårdsserien. I dag är Slottsbrons drillflickor en större stolthet. En av medlemmarna är Kims och Camillas äldsta dotter, sju­åriga Linnea.

Hon stojar på hoppmattan i trädgården på baksidan med syrran Elin, tre år.
På framsidan har familjens vuxna kompisar intagit förstubron, en reparatör fixar en avgrävd bredbandskabel och två andra hantverkare anlägger en ny garageuppfart.

Vid ena husgaveln, i solen, står en Chevrolet Camaro – 91. En cabb:

– Den är för att köpa glass och att åka och bada i, upplyser Kim.

Dagens Arbete träffar honom och sambon Camilla i den brytningstid som är en stor del av deras vardag: Hon har nyss avslutat tidiga skiftet i blekeriet på Billerud Korsnäs i Gruvön, han ska jobba natt vid PM1 om några timmar.

De blev ett par sista året i skolan, det har gått 18 år sedan dess. De började båda sommarjobba på bruket i mitten av 90-talet, och blev sedan kvar – men numera jobbar de olika skift. Med små barn är det en förutsättning, men det behövs mer.

– Jag vet inte hur det skulle funka utan ATK:n, det skulle bli mycket besvärligare, säger Camilla.
– Kanske det skulle gå, om man fick välja bort lite av aktiviteterna för barnen, skrattar Kim.

Paret Johansson-Fridén är typiska representanter för hur majoriteten av Pappers medlemmar använder arbetstidskontot – pengar och tid.

– Jag tar ut allt i ledighet numera. Det blir 52 timmar per år – det är perfekt för att fixa skolavslutningar, fotbollsträningar eller akuta skoinköp. Det kommer nog att dröja innan jag ändrar användningen av ATK:n, säger Camilla.

– Innan barnen kom lade jag premien på pension, i dag är det en tredjedel ledigt och resten kontant, pengarna behövs, säger Kim och fortsätter:

– Den lediga tiden går åt till föräldramöten och till röda dagar när vi inte kan lämna på dagis eller fritids. ATK:n är en bra hjälp, annars skulle vi behöva ta obetald ledighet. Men den kommer nog en dag när jag tar pension i stället för pengar.

Hur är det att jobba skift?

– Det kan vara slitigt, säger Kim.

– Jag håller med, särskilt efter en natt eller en helg. Men jag sover alltid som en en gris, säger Camilla.

Skiften går i femveckorsperioder.

– När Kim är ledig har jag tre nätter. När jag är ledig har han tre förmiddagar. Ibland blir det en krock, när de jobbar eftermiddag och natt:

– Då hjälper farfar till, han är sjukpensionär.

Fast Camilla och Kim har också slängt in ytterligare en ingrediens i sitt fixa-vardagen-kok. Deltidsarbete. Hon jobbar 90 procent, han 83 procent:

– Det är bra att inte ha barnen borta så länge, den lilla är på dagis bara 15 timmar i veckan, säger Kim.

Familjens pusselläggande har fullt fokus på barnen – men det har förstås ett pris:

– Man tappar i socialt liv, det är alltid nån av oss som jobbar, säger Kim.

– När den ena arbetar vilar mycket av ansvaret på den andre – ridning, fotboll, friidrott, drillning, säger Camilla.

Hur trivs ni med livet?

– Vi har det bra, det kan väl vara upp och ner ibland, men för det mesta är det bra. Och vi brukar få fyra semesterveckor ihop, det går alltid att byta till sig, säger Camilla.

– Det är nära till jobbet, det är bra med helledighet var femte vecka, man gör sina åtta timmar och tar inte med sig en massa skrot hem, säger Kim.

Och vad händer när barnen blir stora?

– Då ska jag shoppa och fika, skrattar Camilla

Hon har redan varit i Brasilien, Indien, Grekland, Egypten, Kim vill också börja resa, men måste först bota sin flygrädsla. Hans grundläggande inställning ligger dock fast:

– Det är onaturligt att flyga.

Läs mer:

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Pension på deltid ett sätt att orka

Avtal 2016En höjning av pensionsåldern rycker allt närmare. Svenska fönster i Edsbyn skiljer sig inte från andra arbetsplatser – några går så tidigt de kan, andra stannar så länge de får.

Förslag om höjd ålder väntas före nästa val

PENSIONSSYSTEMETSka Sverige ha en allmän pension som går att leva på måste fler arbeta längre. Det slog den statliga pensionsåldersutredningen fast i slutrapporten 2013.

7
Foto: David Lundmark

"Jag vill ha det bra i framtiden"

Unga om pensionenDet var första gången Lina Westberg beslutade om vad som skulle hända med pengarna på arbetstidskontot. Ändå var valet självklart och långsiktigt.

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Tabell: Så mycket pension får du med ATK

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Matts Jutterström och Robert Schön. Foto: David Lundmark

Den hårda matchen om pensionerna

Avtal”Kortare arbetstid med bibehållen pensionsnivå för skiftarbetare”, säger Pappers, ”Skrota ATK:n och lägg allt på pension”, kontrar Industriarbetsgivarna.

1
Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Läs mer från Dagens Arbete:

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.