”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: David Lundmark
Familjen är i centrum för paret Johansson-Fridén, navet är egna villan i Slottsbron nära Grums. Sjuåriga Linnea är drillflicka, spelar fotboll och tränar friidrott. Foto David Lundmark.
Treåriga Elin gillar hoppmattan och sina blommiga stövlar. Foto David Lundmark.
Foto: David Lundmark.
Camilla tar ut hela sin ATK i ledighet och jobbar liksom Kim deltid för att få ihop skiftarbetslivet och familjen. Ibland blir det krock, då rycker farfar in. Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

Bägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Mer pengar eller mindre jobb

Systemet med arbetstidskonto (ATK) finns i flera branscher inom den svenska industrin. Arbetsgivaren betalar in en bestämd årlig premie, som man kan ta ut i pengar, kortare arbetsvecka eller som en pension för att korta arbetslivstiden.

ATK-premien kan läggas till 100 procent på ett av alternativen, eller fördelas mellan dem. Varje år gör man ett nytt val.

Premien varierar inom avtalsområdena. För Pappers är ATK:n värd 3,5 procent för den som väljer lön eller tid, men 4,2 procent för den som väljer enbart pension.

 

Familjen Fridén Johansson

Camilla Johansson, 38 år
Kim Fridén, 36 år
Barn: Linnea 7 år, Elin fyller 4 år i september.
Bor: Slottsbron.
Jobbar: Billerud Korsnäs, Gruvön.

Läs mer:
Han får medlemmarna att satsa på pensionen
Det svåra valet: Pension, tid eller pengar
Matchen om pensionerna
Från omstritt påhitt till ett älskat konto

Det vimlar av folk runt den gula villan i Slottsbron, knappt tre mil väster om Karlstad.
För sjuttio år sedan var idrottsklubben här en stormakt i bandy-Sverige, numera huserar den i gärdsgårdsserien. I dag är Slottsbrons drillflickor en större stolthet. En av medlemmarna är Kims och Camillas äldsta dotter, sju­åriga Linnea.

Hon stojar på hoppmattan i trädgården på baksidan med syrran Elin, tre år.
På framsidan har familjens vuxna kompisar intagit förstubron, en reparatör fixar en avgrävd bredbandskabel och två andra hantverkare anlägger en ny garageuppfart.

Vid ena husgaveln, i solen, står en Chevrolet Camaro – 91. En cabb:

– Den är för att köpa glass och att åka och bada i, upplyser Kim.

Dagens Arbete träffar honom och sambon Camilla i den brytningstid som är en stor del av deras vardag: Hon har nyss avslutat tidiga skiftet i blekeriet på Billerud Korsnäs i Gruvön, han ska jobba natt vid PM1 om några timmar.

De blev ett par sista året i skolan, det har gått 18 år sedan dess. De började båda sommarjobba på bruket i mitten av 90-talet, och blev sedan kvar – men numera jobbar de olika skift. Med små barn är det en förutsättning, men det behövs mer.

– Jag vet inte hur det skulle funka utan ATK:n, det skulle bli mycket besvärligare, säger Camilla.
– Kanske det skulle gå, om man fick välja bort lite av aktiviteterna för barnen, skrattar Kim.

Paret Johansson-Fridén är typiska representanter för hur majoriteten av Pappers medlemmar använder arbetstidskontot – pengar och tid.

– Jag tar ut allt i ledighet numera. Det blir 52 timmar per år – det är perfekt för att fixa skolavslutningar, fotbollsträningar eller akuta skoinköp. Det kommer nog att dröja innan jag ändrar användningen av ATK:n, säger Camilla.

– Innan barnen kom lade jag premien på pension, i dag är det en tredjedel ledigt och resten kontant, pengarna behövs, säger Kim och fortsätter:

– Den lediga tiden går åt till föräldramöten och till röda dagar när vi inte kan lämna på dagis eller fritids. ATK:n är en bra hjälp, annars skulle vi behöva ta obetald ledighet. Men den kommer nog en dag när jag tar pension i stället för pengar.

Hur är det att jobba skift?

– Det kan vara slitigt, säger Kim.

– Jag håller med, särskilt efter en natt eller en helg. Men jag sover alltid som en en gris, säger Camilla.

Skiften går i femveckorsperioder.

– När Kim är ledig har jag tre nätter. När jag är ledig har han tre förmiddagar. Ibland blir det en krock, när de jobbar eftermiddag och natt:

– Då hjälper farfar till, han är sjukpensionär.

Fast Camilla och Kim har också slängt in ytterligare en ingrediens i sitt fixa-vardagen-kok. Deltidsarbete. Hon jobbar 90 procent, han 83 procent:

– Det är bra att inte ha barnen borta så länge, den lilla är på dagis bara 15 timmar i veckan, säger Kim.

Familjens pusselläggande har fullt fokus på barnen – men det har förstås ett pris:

– Man tappar i socialt liv, det är alltid nån av oss som jobbar, säger Kim.

– När den ena arbetar vilar mycket av ansvaret på den andre – ridning, fotboll, friidrott, drillning, säger Camilla.

Hur trivs ni med livet?

– Vi har det bra, det kan väl vara upp och ner ibland, men för det mesta är det bra. Och vi brukar få fyra semesterveckor ihop, det går alltid att byta till sig, säger Camilla.

– Det är nära till jobbet, det är bra med helledighet var femte vecka, man gör sina åtta timmar och tar inte med sig en massa skrot hem, säger Kim.

Och vad händer när barnen blir stora?

– Då ska jag shoppa och fika, skrattar Camilla

Hon har redan varit i Brasilien, Indien, Grekland, Egypten, Kim vill också börja resa, men måste först bota sin flygrädsla. Hans grundläggande inställning ligger dock fast:

– Det är onaturligt att flyga.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Pension på deltid ett sätt att orka

Avtal 2016En höjning av pensionsåldern rycker allt närmare. Svenska fönster i Edsbyn skiljer sig inte från andra arbetsplatser – några går så tidigt de kan, andra stannar så länge de får.

Förslag om höjd ålder väntas före nästa val

PENSIONSSYSTEMETSka Sverige ha en allmän pension som går att leva på måste fler arbeta längre. Det slog den statliga pensionsåldersutredningen fast i slutrapporten 2013.

7
Foto: David Lundmark

"Jag vill ha det bra i framtiden"

Unga om pensionenDet var första gången Lina Westberg beslutade om vad som skulle hända med pengarna på arbetstidskontot. Ändå var valet självklart och långsiktigt.

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Tabell: Så mycket pension får du med ATK

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Matts Jutterström och Robert Schön. Foto: David Lundmark

Den hårda matchen om pensionerna

Avtal”Kortare arbetstid med bibehållen pensionsnivå för skiftarbetare”, säger Pappers, ”Skrota ATK:n och lägg allt på pension”, kontrar Industriarbetsgivarna.

1
Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

I backspegelnProtester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Läs mer från Dagens Arbete:

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Avtal 2020

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2
Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. En av dem har premiär i Göteborg på fredagskvällen – med industriarbetaren Micke Holm på scenen.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Då och då blixtrar sorgen till

KRÖNIKASaknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Kvinnornas löner ökar för sakta

KRÖNIKALönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.