Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

15 september, 2020 - 17:28

Skrivet av Anna Julius och Rasmus Lygner

Avtal 2020 Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

Det kommer att ta lång tid för Sveriges ekonomi att återhämta sig efter coronakrisen, spår chefsekonomerna på tre av arbetsgivarorganisationerna inom industrin. På ett webbsänt seminarium diskuterade de förutsättningarna inför avtalsrörelsen.

– Det kommer att ta flera år innan vår produktion är på samma nivå igen och ännu längre innan vi når ett högre värde än före krisen, säger Industriarbetsgivarnas Kerstin Hellsten.

Carl Eckerdal på Ikem och Livsmedelsföretagen säger att det är lätt att tro att läget är som vanligt om man till exempel bara tittar på börsen. 

– Då missar man att det var en tvärnit i våras. Whiplashskadan efter den kommer vi att få leva med länge, säger han och varnar för att den stigande arbetslösheten och bostadsbristen kommer att leda till ökade klyftor. 

Den kraftiga gummibandseffekten har avtagit nu. 

Mats Kinnvall, Teknikarbetsgivarna.

Teknikarbetsgivarnas Mats Kinnvall påminner om att fordonsindustrin stod still i flera veckor i våras. Det kom ett produktionslyft i maj och juni, men det gäller att inte låta sig luras av det och tro att allt är bra. 

– Det var sådant man inte kunde producera i mars och april. Den kraftiga gummibandseffekten har avtagit nu. 

Inför avtalsrörelsen trycker han på vikten av att hålla industrins märke – det är viktigt att den sektor som utsätts för internationell konkurrens inte tappar i konkurrenskraft. 

– Tunga svenska verkstadsbranscher hade en nära döden-upplevelse men har tagit sig upp ur det, det är vi glada för.

Alla tre chefsekonomer varnar för allt för höga kostnadsökningar under avtalsrörelsen. Carl Eckerdal säger att det är läge att ”besinna sig” och att det finns risk för försämrad konkurrenskraft om kostnaderna ökar kraftigt samtidigt som kronan stärks. Mats Kinnvall är inne på ett liknande resonemang. 

– Vi får inte prisa ut oss som efter finanskrisen 2008, då det försvann 80 000 industrijobb. Det var inte bara på grund av höga löner, men vi hade ett högre kostnadsläge än våra konkurrentländer.

Enligt Kerstin Hellsten är vi inne i en djup lågkonjunktur som påverkar löneutrymmet. 

– När man pratar om utrymme är det vanliga att vi har en växande kaka som vi funderar på hur vi ska fördela. Nu har vi en krympande kaka.

Vi måste ta spjärn mot framtiden och se hur viktigt det är med en lönebildning som stabiliserar arbetsmarknaden.

Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande.

Industriarbetsgivarna har tidigare sagt att de har svårt att se något utrymme för höjda löner i år, och Svenskt näringslivs vice vd Mattias Dahl har sagt att han inte utesluter ett nollbud i årets avtalsrörelse. Där håller facken, som väntat, emot.

– Jag tycker att det är farligt om parterna inom industrin, som också ska hitta ett avtal som normerar hela arbetsmarknaden, tittar alltför mycket på läget just nu. Vi måste ta spjärn mot framtiden och se hur viktigt det är med en lönebildning som stabiliserar arbetsmarknaden, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. 

Industrifacken står kvar vid sitt tidigare lönekrav på tre procent.
– Vi har inte funnit några skäl att korrigera det, säger Per-Olof Sjöö. 

Men är det fortfarande ett realistiskt krav? 
– Ja, vi tycker det. Vi har en ständigt pågående diskussion inom industrin om vad vi ska ta hänsyn till. Självklart måste vi ta hänsyn till industrins konkurrenskraft och vad industrin kan bära för löneökningar. Men vi har också ett ansvar att titta på hela arbetsmarknaden. Den parametern kommer också att få stor betydelse. 

Många GS-medlemmar har hört av sig och undrat hur det blir med de uteblivna löneökningarna, säger Per-Olof Sjöö. Kommer de att kompenseras för de förlorade månaderna när avtalen förlängdes från sista mars till sista oktober? 

– Det blir en förhandlingsfråga, exakt hur det kommer att se ut vet jag inte. Vad vi är överens om är att vi går in med att våra krav gäller från den första april. Vi har inte släppt den frågan. 

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att mycket är som vanligt i avtalsrörelsen – arbetsgivarna som säger att det inte finns några pengar, och att facken står fast vid sina krav.

Men en skillnad mot andra år är att det ekonomiska läget är ovanligt tudelat. Vissa branscher går som tåget, som läkemedel, medan besöksnäringen går väldigt dåligt. I offentlig sektor är det högtryck, men till skillnad från i industrin betyder det mer utgifter, inte mer inkomster.

– Det är det där som är det svåra. Därför är det så viktigt att märket håller ihop. Om en grupp får mer nu kommer nästa grupp att begära mer nästa gång.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?