Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

15 september, 2020

Skrivet av Anna Julius och Rasmus Lygner

Avtal 2020 Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

Det kommer att ta lång tid för Sveriges ekonomi att återhämta sig efter coronakrisen, spår chefsekonomerna på tre av arbetsgivarorganisationerna inom industrin. På ett webbsänt seminarium diskuterade de förutsättningarna inför avtalsrörelsen.

– Det kommer att ta flera år innan vår produktion är på samma nivå igen och ännu längre innan vi når ett högre värde än före krisen, säger Industriarbetsgivarnas Kerstin Hellsten.

Carl Eckerdal på Ikem och Livsmedelsföretagen säger att det är lätt att tro att läget är som vanligt om man till exempel bara tittar på börsen. 

– Då missar man att det var en tvärnit i våras. Whiplashskadan efter den kommer vi att få leva med länge, säger han och varnar för att den stigande arbetslösheten och bostadsbristen kommer att leda till ökade klyftor. 

Den kraftiga gummibandseffekten har avtagit nu. 

Mats Kinnvall, Teknikarbetsgivarna.

Teknikarbetsgivarnas Mats Kinnvall påminner om att fordonsindustrin stod still i flera veckor i våras. Det kom ett produktionslyft i maj och juni, men det gäller att inte låta sig luras av det och tro att allt är bra. 

– Det var sådant man inte kunde producera i mars och april. Den kraftiga gummibandseffekten har avtagit nu. 

Inför avtalsrörelsen trycker han på vikten av att hålla industrins märke – det är viktigt att den sektor som utsätts för internationell konkurrens inte tappar i konkurrenskraft. 

– Tunga svenska verkstadsbranscher hade en nära döden-upplevelse men har tagit sig upp ur det, det är vi glada för.

Alla tre chefsekonomer varnar för allt för höga kostnadsökningar under avtalsrörelsen. Carl Eckerdal säger att det är läge att ”besinna sig” och att det finns risk för försämrad konkurrenskraft om kostnaderna ökar kraftigt samtidigt som kronan stärks. Mats Kinnvall är inne på ett liknande resonemang. 

– Vi får inte prisa ut oss som efter finanskrisen 2008, då det försvann 80 000 industrijobb. Det var inte bara på grund av höga löner, men vi hade ett högre kostnadsläge än våra konkurrentländer.

Enligt Kerstin Hellsten är vi inne i en djup lågkonjunktur som påverkar löneutrymmet. 

– När man pratar om utrymme är det vanliga att vi har en växande kaka som vi funderar på hur vi ska fördela. Nu har vi en krympande kaka.

Vi måste ta spjärn mot framtiden och se hur viktigt det är med en lönebildning som stabiliserar arbetsmarknaden.

Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande.

Industriarbetsgivarna har tidigare sagt att de har svårt att se något utrymme för höjda löner i år, och Svenskt näringslivs vice vd Mattias Dahl har sagt att han inte utesluter ett nollbud i årets avtalsrörelse. Där håller facken, som väntat, emot.

– Jag tycker att det är farligt om parterna inom industrin, som också ska hitta ett avtal som normerar hela arbetsmarknaden, tittar alltför mycket på läget just nu. Vi måste ta spjärn mot framtiden och se hur viktigt det är med en lönebildning som stabiliserar arbetsmarknaden, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö. 

Industrifacken står kvar vid sitt tidigare lönekrav på tre procent.
– Vi har inte funnit några skäl att korrigera det, säger Per-Olof Sjöö. 

Men är det fortfarande ett realistiskt krav? 
– Ja, vi tycker det. Vi har en ständigt pågående diskussion inom industrin om vad vi ska ta hänsyn till. Självklart måste vi ta hänsyn till industrins konkurrenskraft och vad industrin kan bära för löneökningar. Men vi har också ett ansvar att titta på hela arbetsmarknaden. Den parametern kommer också att få stor betydelse. 

Många GS-medlemmar har hört av sig och undrat hur det blir med de uteblivna löneökningarna, säger Per-Olof Sjöö. Kommer de att kompenseras för de förlorade månaderna när avtalen förlängdes från sista mars till sista oktober? 

– Det blir en förhandlingsfråga, exakt hur det kommer att se ut vet jag inte. Vad vi är överens om är att vi går in med att våra krav gäller från den första april. Vi har inte släppt den frågan. 

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare. Foto: TT Nyhetsbyrån

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger att mycket är som vanligt i avtalsrörelsen – arbetsgivarna som säger att det inte finns några pengar, och att facken står fast vid sina krav.

Men en skillnad mot andra år är att det ekonomiska läget är ovanligt tudelat. Vissa branscher går som tåget, som läkemedel, medan besöksnäringen går väldigt dåligt. I offentlig sektor är det högtryck, men till skillnad från i industrin betyder det mer utgifter, inte mer inkomster.

– Det är det där som är det svåra. Därför är det så viktigt att märket håller ihop. Om en grupp får mer nu kommer nästa grupp att begära mer nästa gång.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.