Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

29 oktober, 2020 - 12:12

Skrivet av

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. Därför är det bra att regeringen ställer sig bakom PTK:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse om Las.

LO har tidigare sagt nej till uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Den är inte perfekt, säger Marie Nilsson, men den är något att arbeta utifrån. Därför välkomnar hon regeringens besked.

– Det betyder att Toijerutredningen läggs i arkivet, och den är betydligt sämre än vad parterna kommit fram till, säger Marie Nilsson.

Många frågor som IF Metall tycker är viktiga finns med i parternas uppgörelse, som kompetensutveckling, omställning och reglering av inhyrning.
Men för andra LO-förbund är det många viktiga frågor som inte är lösta. Där finns allmän visstid, hyvling och ofrivillig deltid. Det gör frågan väldigt känslig inom LO.

– Det grundläggande problemet är att vi har så olika verklighet i olika förbund, säger Marie Nilsson.

Från fackligt håll kan man tycka att det är skit. Men det är den eller Toijerutredningen.

En del förbund tar upp de osäkra anställningarna i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna, men på det sättet kan man inte lösa IF Metalls hjärtefrågor omställning och kompetensutveckling.

– Då måste vi hitta andra sätt. Det är där vi inte är överens, det är där osämjan uppstår. Det blir ett moment 22.

För IF Metall är kompetensutvecklingen en del av anställningstryggheten säger hon, men hon har förståelse för att det finns förbund som inte alls ser det så.

Sedan säger hon att det dessutom finns högljudda förbund som kritiserar överenskommelsen trots att de inte har problem med visstider eller hyvling, och kan tänka sig att ta konflikt för de andra.

Tänker du på Pappers?

– Ja. Det är ingen hemlighet. De har en väldigt speciell situation, stora arbetsplatser stark facklig närvaro och förhandlar när de får varsel.

Hon säger att omställningen är oerhört viktig för IF Metall eftersom man räknar med att se stora strukturomvandlingar framöver.

– Se på motorfrabriken i Skövde till exempel. De gör förbränningsmotorer, de måste ställa om och göra något annat.

För en bra omställning behövs att staten går in med pengar, och att det finns ett statligt system.

– Jag tror att vi pratat om det i 20 år. Får vi det på plats så skulle det vara så himla bra.

Hon varnar också för vad som skulle hända om man inte gick vidare utifrån parternas överenskommelse.

– Från fackligt håll kan man tycka att det är skit. Men det är den eller Toijerutredningen. Min fråga är: vad finns det för alternativ om vi inte ska jobba vidare med något vi ändå varit med och tagit fram?

Ja, alternativet skulle kunna vara att regeringen inte gör något alls, och därmed riskerar en regeringskris. Då kan ännu sämre förslag bli verklighet, varnar Marie Nilsson, och pekar på att det finns flera riksdagsmotioner om ändringar i Las, och en majoritet i riksdagen för att luckra upp anställningsskyddet.

– Man kan inte sitta som facklig representant och tro att inget ska hända.

Nu finns det en rad LO-förbund som inte får sina intressen tillgodosedda i överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Vad är ni beredda att göra för att de ska bli nöjda?

– Om man nu nu börjar bearbeta överenskommelsen på Arbetsmarknadsdepartementet utgår jag från att det finns möjlighet för alla att påverka. För mig är det traditionell facklig påverkan, det är det som vi måste göra nu.

Marie Nilsson säger att det är viktigt att en lagstiftning blir godtagbar för både arbetare och tjänstemän, i både privat och offentlig sektor.

– Om det är möjligt att göra några ytterligare justeringar som gör att alla kan leva på, då tror jag att vi kan få en lagstiftning som är hållbar för lång tid framöver. Då behöver vi inte känna en oro för att det kommer att ändras beroende på vad vi har för politikisk majoritet i parlamentet.

2 kommentarer till “IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  • Jag misstänker att IF Metall med sitt ställningstagande vill hjälpa
    sin gamla ordförande Löfven. Därmed lösa upp den gordiska knuten han trasslat in sig. IF Metall vill vara yxhugget som löser upp den. Man tycks ha glömt att man representerar medlemmarna. Socaldemokraterna fjärmar sig alltmer LO väljarna. Jag uppmanar IF Metall styrelse att tänka till! Vänsterpartiet framstår allt mer som arbetarens vän.

  • Man skall väl inte gå med på lagstiftning när det gäller människors trygghet? Vilket jädra trams.

    Våra förtroendevalda skall stå upp för sina medlemmar och inte ge sig ut på hala isar med att se något som inte finns när det kommer till att ta ifrån människor möjligheter att visa sitt missnöje med denna typen av lagstiftning som politiker redan visat att dom inte kan hantera.

    Hur naiv eller blåögda får våra förtroendevalda bli eller är dom verkligen så godtrogna?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson omvald som förbundsordförande

Marie Nilsson och övriga förbundsledningen omvaldes på en extrakongress under torsdagen.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så här vill utredaren ändra las

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.