Industriarbetarnas tidning

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

29 oktober, 2020

Skrivet av

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson. Därför är det bra att regeringen ställer sig bakom PTK:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse om Las.

LO har tidigare sagt nej till uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Den är inte perfekt, säger Marie Nilsson, men den är något att arbeta utifrån. Därför välkomnar hon regeringens besked.

– Det betyder att Toijerutredningen läggs i arkivet, och den är betydligt sämre än vad parterna kommit fram till, säger Marie Nilsson.

Många frågor som IF Metall tycker är viktiga finns med i parternas uppgörelse, som kompetensutveckling, omställning och reglering av inhyrning.
Men för andra LO-förbund är det många viktiga frågor som inte är lösta. Där finns allmän visstid, hyvling och ofrivillig deltid. Det gör frågan väldigt känslig inom LO.

– Det grundläggande problemet är att vi har så olika verklighet i olika förbund, säger Marie Nilsson.

Från fackligt håll kan man tycka att det är skit. Men det är den eller Toijerutredningen.

En del förbund tar upp de osäkra anställningarna i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna, men på det sättet kan man inte lösa IF Metalls hjärtefrågor omställning och kompetensutveckling.

– Då måste vi hitta andra sätt. Det är där vi inte är överens, det är där osämjan uppstår. Det blir ett moment 22.

För IF Metall är kompetensutvecklingen en del av anställningstryggheten säger hon, men hon har förståelse för att det finns förbund som inte alls ser det så.

Sedan säger hon att det dessutom finns högljudda förbund som kritiserar överenskommelsen trots att de inte har problem med visstider eller hyvling, och kan tänka sig att ta konflikt för de andra.

Tänker du på Pappers?

– Ja. Det är ingen hemlighet. De har en väldigt speciell situation, stora arbetsplatser stark facklig närvaro och förhandlar när de får varsel.

Hon säger att omställningen är oerhört viktig för IF Metall eftersom man räknar med att se stora strukturomvandlingar framöver.

– Se på motorfrabriken i Skövde till exempel. De gör förbränningsmotorer, de måste ställa om och göra något annat.

För en bra omställning behövs att staten går in med pengar, och att det finns ett statligt system.

– Jag tror att vi pratat om det i 20 år. Får vi det på plats så skulle det vara så himla bra.

Hon varnar också för vad som skulle hända om man inte gick vidare utifrån parternas överenskommelse.

– Från fackligt håll kan man tycka att det är skit. Men det är den eller Toijerutredningen. Min fråga är: vad finns det för alternativ om vi inte ska jobba vidare med något vi ändå varit med och tagit fram?

Ja, alternativet skulle kunna vara att regeringen inte gör något alls, och därmed riskerar en regeringskris. Då kan ännu sämre förslag bli verklighet, varnar Marie Nilsson, och pekar på att det finns flera riksdagsmotioner om ändringar i Las, och en majoritet i riksdagen för att luckra upp anställningsskyddet.

– Man kan inte sitta som facklig representant och tro att inget ska hända.

Nu finns det en rad LO-förbund som inte får sina intressen tillgodosedda i överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Vad är ni beredda att göra för att de ska bli nöjda?

– Om man nu nu börjar bearbeta överenskommelsen på Arbetsmarknadsdepartementet utgår jag från att det finns möjlighet för alla att påverka. För mig är det traditionell facklig påverkan, det är det som vi måste göra nu.

Marie Nilsson säger att det är viktigt att en lagstiftning blir godtagbar för både arbetare och tjänstemän, i både privat och offentlig sektor.

– Om det är möjligt att göra några ytterligare justeringar som gör att alla kan leva på, då tror jag att vi kan få en lagstiftning som är hållbar för lång tid framöver. Då behöver vi inte känna en oro för att det kommer att ändras beroende på vad vi har för politikisk majoritet i parlamentet.

2 kommentarer till “IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  • Jag misstänker att IF Metall med sitt ställningstagande vill hjälpa
    sin gamla ordförande Löfven. Därmed lösa upp den gordiska knuten han trasslat in sig. IF Metall vill vara yxhugget som löser upp den. Man tycks ha glömt att man representerar medlemmarna. Socaldemokraterna fjärmar sig alltmer LO väljarna. Jag uppmanar IF Metall styrelse att tänka till! Vänsterpartiet framstår allt mer som arbetarens vän.

  • Man skall väl inte gå med på lagstiftning när det gäller människors trygghet? Vilket jädra trams.

    Våra förtroendevalda skall stå upp för sina medlemmar och inte ge sig ut på hala isar med att se något som inte finns när det kommer till att ta ifrån människor möjligheter att visa sitt missnöje med denna typen av lagstiftning som politiker redan visat att dom inte kan hantera.

    Hur naiv eller blåögda får våra förtroendevalda bli eller är dom verkligen så godtrogna?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Så här vill utredaren ändra las

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Låglöne­satsningen kan bli stridsfråga

Fack och arbetsgivare är inte överens om hur satsningen ska beräknas.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.