Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?
Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.
Industriarbetarnas tidning
Regeringen påbörjar nu arbetet med att förändra arbetsrätten utifrån parternas uppgörelse.
Frågan om hur regeringen skulle gå vidare med omgörningen av arbetsrätten har blivit hängande i luften sedan två veckor. LO drog sig ur las-förhandlingarna i sista sekund, medan Svenskt näringsliv och PTK var överens och hoppades att regeringen skulle gå vidare med deras överenskommelse.
”Självklart hade vi hoppats på en bredare slutöverenskommelse. Men jag har full förståelse för att arbetsmarknadens parter nu behöver ha fokus på den stora avtalsrörelse som pågår”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på sin Facebooksida på torsdagsmorgonen.
Samtidigt kallar regeringen till pressträff.
– Regeringens uppfattning är därmed att det nu finns en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter och att det – som framgår av januariavtalet – är parternas förslag som, istället för utredningen, ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med att reformera las, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på pressträffen.
Regeringen kommer nu att påbörja arbetet med att genomföra Svenskt näringsliv och PTK:s överenskommelse. Eva Nordmark säger att hon tycker att det är viktigt att arbeta för ett lagförslag som kan få så brett stöd som möjligt.
– Lagförslaget ska fungera på hela arbetsmarknaden. Arbetsrätten gäller för alla arbetstagare i Sverige och måste fungera, såväl för tjänstemän som för arbetare, för den privata och den offentliga sektorn, säger hon.
Exakt hur arbetet med arbetsrätten kommer att se ut framöver, vill regeringen och samarbetspartierna presentera först längre fram.
– Men jag vill redan nu säga att det kommer att vara viktigt att arbetet med att ta fram lagförslag utifrån parternas överenskommelse sker i nära dialog med samtliga parter på arbetsmarknaden, säger Eva Nordmark.
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö ställer sig positiv till dagens besked. En anledning är det innebär att regeringens egen las-utredning åsidosätts.
– Givet alla förutsättningar i den här väldigt komplicerade frågan, tycker vi nog ändå att detta är ett steg i rätt riktning, säger han.
– Det är jättebra för våra medlemmar, det hade varit en katastrof i fall regeringens las-utredning blev verklighet.
Utifrån Eva Nordmarks besked, förstod Per-Olof Sjöö det som att alla parter på arbetsmarknaden ska få inflytande över hur arbetsrätten utformas framöver.
– Då har vi som varit kritiska och sagt nej till den framförhandlade uppgörelsen, ändå en möjlighet att få inflytande över hur det ska bli i slutändan.
Det verkar som att det här med att försämra anställningstryggheten för våra och andras medlemmar, är överordnat för politiken. Jag förstår inte varför.
Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk till att Socialdemokraterna nu väljer att gå vidare på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK.
– Det verkar som att det här med att försämra anställningstryggheten för våra och andras medlemmar, är överordnat för politiken. Jag förstår inte varför.
Är du besviken på Socialdemokraterna?
– Ja, det är jag. Absolut. Det här är inte bra. Det kan ju få alla möjliga konsekvenser, framför allt för medlemmarna. När det till exempel uppstår arbetsbrist, eller när en medlem råkar ha en dålig period i livet, då blir det lättare att förlora jobbet helt enkelt.
Nu får den fackliga rörelsen sluta tramsa med vanliga människors villkor och trygghet!
Sätt ner foten så djupt det bara går och skrik ut en generalstrejk så att våra makthavare, även dom i centralorganisationerna , hör oss alla.
Man skall inte spela ett manipulativt spel om människors rätt och trygghet när det så tydligt finns enorma risker i detta för all framtid och för nästa generation som skall bygga Sverige.
Var inte naiva och blåögda. Men som alltid nu för tiden urskuldar sig makten och makteliten med ”det drabbar ju inte mig” , så slåendet detta uttryck är!