Industriarbetarnas tidning

Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

18 maj, 2022 - 09:23

Skrivet av

Flera personer utsattes för giftig gas vid en ammoniakolycka på Northvolt Ett. Ingen räddningstjänst tillkallades och batteriföretaget rapporterade inte olyckan när den inträffade. Nu utreds Northvolt för brott.

Länsstyrelsen i Västerbotten har polisanmält Northvolt i Skellefteå efter en ammoniakolycka den 15 februari. Nu utreds olyckan av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som har startat en brottsutredning.

– Vi har inlett en förundersökning mot Northvolt gällande misstänkt försvårande av miljökontroll och otillåten miljöverksamhet, säger Åse Schoultz, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Flera arbetare var på plats i batterifabriken Northvolt Ett när ett system med ammoniak skulle tömmas efter att man upptäckt en läcka. När gasen släpptes ut pressade en vindby tillbaka ammoniaken ned mot marken, in i byggnaden. En av arbetarna såg ett vitt moln komma mot dem. Han förstod att det inte var vattenånga och skrek ”spring!” till arbetskamraterna. Men efter bara ett par steg kom molnet ikapp dem. De kunde inte andas och ögonen sved. Ingen räddningstjänst tillkallas. De drabbade fick skjuts av en arbetskamrat till akuten. En person sjukskrevs i ett dygn.

Innan en tömning av det slaget görs ska Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, informeras. Det gjorde inte Northvolt. Inte heller efter olyckan meddelade de Länsstyrelsen att den hade inträffat. Länsstyrelsen fick i stället kännedom om olyckan flera dagar senare efter frågor från media.

– Vår bedömning är att Northvolt borde ha underrättat oss om den planerade tömningen samt att de skyndsamt skulle ha underrättat oss om olyckan, säger Isabell Larssonmiljöhandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Northvolt berättar för Dagens Arbete att det inledningsvis gjordes en missbedömning i samband med ammoniakolyckan.

– Det gjordes en bedömning att utsläppet var av mindre karaktär och därför inte rapporteringspliktigt till Länsstyrelsen, vilket var felaktigt, säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt.

Först efter att Länsstyrelsen kontaktat Northvolt rapporterades olyckan in. Efter olyckan har Northvolt vidtagit åtgärder genom att förändra rutinerna för hur man tömmer ammoniak. Fortsättningsvis ska det göras i vatten i stället för i luft. Enligt företaget ska det då inte orsaka utsläpp i yttre miljö.

– Vi ser det som naturligt att frågan anmäls så att den utreds till fullo. Det viktigaste för oss är förstås att förbättra procedurerna tillsammans med våra underleverantörer, vilket är ett arbete som redan påbörjats, säger Anders Thor. 

Åklagare kommer även att utreda misstänkt arbetsmiljöbrott i samband med ammoniakolyckan, men det är i nuläget oklart om den misstanken kommer att riktas mot inblandade underentreprenörer eller mot Northvolt.

En kommentar till “Northvolt misstänks för brott efter ammoniakolycka

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.