Industriarbetarnas tidning

”Vi ska bli mer offensiva”

18 november, 2013

Skrivet av Rasmus Columbus

InhyrningFyra bemanningsanställda väntar i receptionen. I dag behövs det två som jobbar. Två får gå hem. Otryggheten sprider sig och nu vill Facken inom industrin göra något åt det.

Facken inom industrin

Facken inom industrin är ett sam-
arbete mellan de fackförbund som undertecknat Industriavtalet – IF Metall, GS, Unionen, Sveriges ingenjörer och Livsmedelsarbetare- förbundet.

De fyra bemanningsanställda kommer till företaget på morgonen. De anmäler sig i receptionen, sätter sig ned och väntar medan företaget undersöker vilken arbetskraft de behöver. När beskedet kommer är det två som får åka hem igen. I dag behövs de inte.

Det är Stefan Wiberg som berättar historien om de fyra bemanningsanställda. Liknande rapporter har han fått från flera stora klubbar den senaste tiden.

– Då kommer jag att tänka på daglönearbetare. Man stod i hamnen och hoppades på att få ett jobb för dagen. Tyvärr så är det på väg tillbaka. Det här är inte värdigt ett modernt arbetsliv.

Stefan Wiberg är chef på IF Metalls arbetsutvecklingsenhet och nytillsatt projektledare för Facken inom industrins nya projekt med arbetsnamnet Fackliga förhållningssätt för trygg rörlighet på arbetsmarknaden.

Han ser hur de osäkra anställningarna ökar inom industrin. Inom IF Metalls område främst i form av bemanningsanställda. Människor som blir uppsagda får komma tillbaka till samma företag men som anställda under ett bemanningsföretag.

Olycksfall bland bemanningsanställda är dubbelt så vanliga jämfört med resten av arbetsmarknaden. Av de som skadas är 60 procent under 35 år, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.

– Undersökning efter undersökning visar att de som kommer från bemanningsföretag har de värsta arbetsmiljöerna, säger han.

– Flexibilitet är bra, rörlighet är bra. Men inte till vilket pris som helst. Det är med den bakgrunden vi har dragit igång det här projektet med Facken inom industri.

Projektet inleddes tidigare i höstas och ska pågå fram till december 2014. Syftet är att analysera vilka olika anställningsformer som finns och tillsammans formulera fackliga förhållningssätt.

Exakt hur det skulle kunna se ut kan inte Stefan Wiberg svara på. Det är ännu tidigt i projektet och han vill inte låsa in det. Men som exempel nämner han att de kan titta på hur man kan se till att alla får tillräcklig komptensutveckling, hur de kan förbättra anställningstryggheten och minska arbetsplatsolyckor. Och eventuellt se över vad som kan göras genom ny lagstiftning.

– Generellt jobbar vi så att vi går avtalsvägen. Går det inte får vi fundera på om vi hellre ska driva det lagstiftningsvägen. Men med den regering vi har nu känns det ganska meningslöst, vägen dit är som att springa i en lerig uppförsbacke med flip-flops, säger han.

Ett av målen med projektet är att fackförbunden ska bli mer offensiva.

– Vi får inte hamna i den situationen att vi står på defensiven och försvarar oss mot allt som händer och bara kritiserar utvecklingen. Vi måste komma med egna strategier och hela tiden ligga steget före.

Hur ska ni bli mer offensiva?

– Allting är öppet än så länge. Vi vill förbättra arbetsplatserna, så de blir så bra som möjligt för alla som är där. Och det inkluderar alla, även de från bemanningsföretag. Vi är samma gäng, samma lag. Och i det laget spelar vi tillsammans.

Du kanske också vill läsa…

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

Vägen mot en förändrad las

Vägen mot en förändrad las

Lagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

Vi måste få slut på otryggheten

Vi måste få slut på otryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen