Industriarbetarnas tidning

Fas 3-avveckling går långsamt

21 januari, 2016

Skrivet av

Extratjänster och traineejobb är två av regeringens lösningar för de drygt 39 000 långtidsarbetslösa i fas 3. Men det går trögt. Hittills har endast 114 personer slussats vidare.

Så ska fas 3 avvecklas

Avvecklingen sker successivt. Från första januari 2016 får inga nya personer skickas till en sysselsättningsplats. Efter 31 januari 2018 får ingen finnas kvar på någon sysselsättningsplats. De tre faserna som funnits i Jobb- och utvecklingsgarantin försvinner.

Det nya systemet bygger förutom extratjänster på följande insatser:

Traineejobb som riktar sig till unga mellan 20-24 år. Jobben ska skapas i vård och omsorg i offentlig sektor och även i bristyrken i privat sektor. Anställningarna ska vara på 50 procent kombinerat med utbildning på 50 procent.

Yrkesinriktade kurser på folkhögskola under max 24 månader. Utbildningen ska vara inom yrken där det är brist på arbetskraft.

Deltidsstudier under högst sex månader vid sidan av deltagande i Jobb- och utvecklingsgarantin. Kan vara studier på komvux, universitet och högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola. Syftet är att slutföra tidigare utbildningar eller komplettera med kortare kurser för att öka chanserna till jobb.

Studier i svensk för invandrare i tolv månader i stället för dagens sex månader.

Arbetsträning i max tolv månader.

I höstas meddelande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson att fas 3, sysselsättningsfasen, där 39 144 långtidsarbetslösa fanns i januari läggs ner och fasas ut. Efter 31 januari 2018 får ingen arbetslös finnas kvar på någon sysselsättningsplats. Regeringens alternativ till den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden är bland annat extratjänster i vissa delar av välfärdssektorn och traineejobb.

Men den övergången går långsamt. I augusti i fjol blev det möjligt att slussa in arbetslösa till extrajobben. Trots att ett halvår har gått var det i mitten på januari bara 67 personer som fått extrajobb, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Extrajobb är en anställning på 75 procent under max två år och lönen ska vara i nivå med kollektivavtal. För traineejobben går det ändå trögare. I januari var det 47 personer som hade en traineeplats. Totalt alltså 114 personer.

Hur många av de drygt 39 000 i Fas 3 beräknas få extrajobb?

– Vi gör löpande uppskattningar. Under 2016 räknar vi med i snitt 3 400 personer och för 2017 ungefär 12 400 personer. Nästa prognos kommer i slutet på februari, Susanne Enberg, sektionschef för sektionen program på Arbetsförmedlingens förmedlingsavdelning.

Enligt er statistik har 67 personer extrajobb, varför är det inte fler?

– Det är en helt ny anställningsform. Det krävs dialog med främst kommuner. Vi vet att startsträckan är lång, det är lika med traineetjänsterna. Vi får ha respekt för att det tar tid.

– Det här är bara en del av lösningen. De som är i fas 3 kommer att få del av många olika insatser som inte var möjliga förut.

Om fas 3 ska vara tömt till januari 2018 måste över 1 500 personer slussas vidare varje månad. Hur ser er plan ut?

– Vi har två år på oss men det kommer att krävas ett stort arbete. Genom åren har utflödet till arbeten inte varit så stort för den här gruppen. Fördelen är att vi nu kan jobba individuellt med varje arbetslös.

Vad är största utmaningen för Arbetsförmedlingen?

– Gruppen i fas 3 är väldigt komplex. Många har stått utanför arbetsmarknaden länge. Många har låg utbildning, en stor del har något funktionshinder och andelen utrikesfödda är hög.

Har ni tillräckligt med resurser?

– Det får tiden utvisa. Det är tufft med resurser redan idag. Men jag inte hört några argument för att det ska vara omöjligt. Det kommer att krävas samverkan med andra, som kommunerna.

 

 

 

3 kommentarer till “Fas 3-avveckling går långsamt

  • Det är ett svek mot alla de som sitter i fas3 att avvecklingen går så långsamt. Varför inte bara stänga igen fas3plaserna med en gång och låta det vara frivilligt. Det här är ingen befrielse för oss som har suttit länge i det här slavsystemet.

  • Man kan bara hoppas att S får betala dyrt för sitt hyckleri och sin förljugenhet att i åratal kritisera detta och sen när de skulle kunna tabort det, dra ut på det i flera år. Det visar att det råder ganska stor konsensus mellan nuvarande makthavare och de uslingar som införde detta. Och många av oss som är fastkedjade vid denna skampåle har blivit långtidsarbetslösa pga. helvetesorganisationen AF, vilken politikerna styr. Det hade varit mycket bättre om man sluppit AF. Då tror jag för egen del att jag varit tillbaka i arbete för många år sedan. Jag tycker också att det borde göra deltagandet i fas 3 frivilligt, och det direkt. Vi är inte några dagisbarn som behöver tas om hand på dagarna.

  • jag tycker nog att vi borde införa lagarna som alliansen å alliansregeringen tog bort nämligen dessa författningsdomstolen, tjänstemannaansvaret, befattningsdomstolen. Hade dessa funnits då hade varken stat, myndighet, regering alliansen vågat göra så här, hade dom det så hade hela alliansregeringen gripits förmodligen satts i karantän. Lika så AF FK,alla hade torskat ganska så duktigt. Varför tror ni gott folk att dom plockade iväck dessa skyddslagar för det svenska folket jo bara för att dom nu på olaglig väg styr landet, dom vet att det dom gör är fullständigt olagligt därför plockade dom lagarna. Dom hade inte annars kunnat göra så här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Svårt hitta kompetenta tryckare – nu ska utbildning rädda tryckerierna

Det är svårt att rekrytera till tryckerier. Nu samarbetar GS-facket och Grafiska Företagen med målet att starta yrkesutbildningar.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

När får jag svar om ledigheten?

En läsare vill söka ledigt för studier, och undrar om hen bör ansöka varje termin. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

Det är på golvet man lär sig. Det vet elevern­a Martin Gunnarsson och Josua Mattsson på Rottneros sulfatfabrik i Vallvik – två snart färdigutbildade processoperatörer.

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

Så lätt är det att skaffa truckkort

Så lätt är det att skaffa truckkort

Kan man verkligen skaffa truckkort på bara ett par timmar? DA tog reda på det.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Får jag schemaläggas när jag pluggar?

Jag är delvis tjänstledig på grund av studier, men jobbar tolv timmar i veckan. Min arbetsgivare schemalägger mig på mina skoltider trots att jag säger att det inte fungerar för mig. Får hon göra så?

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.