Industriarbetarnas tidning

Miljonbot yrkas för dödsolyckan i Vallvik

21 november, 2016

Skrivet av Lennart Lund

I morgon inleds rättegången mot Vallviks bruk för dödsolyckan 2012. Arbetsmiljöåklagare Bo Lindgren yrkar på två miljoner i företagsbot.

Olyckan inträffade på sensommaren  i den kulvert som löper under flisstackarna. Där arbetade en 56-årige operatör ensam. En arbetskamrat hittade honom liggande livlös på golvet. Först misstänktes plötslig sjukdom, men den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen istället klämts till döds. Det handlade alltså om en arbetsolycka – som nu får sitt rättsliga efterspel i Söderhamns tingsrätt.

Enligt Arbetsmiljöverkets utredning hade problem uppstått med en av de flisskruvar som går fram och tillbaka i kulverten och som är monterade på så kallade åkverk. När åkverken möts är det 40 centimeter mellan dem. Men med den stege som finns monterad på åkverken och som operatören använde för att kunna åtgärda felet, minskar utrymmet till tio centimeter.

Den direkta orsaken till olyckan, skriver Arbetsmiljöverket i sin åtalsanmälan,  var att åkverken inte stannade när operatören klättrat ner på stegen.

Åklagaren har utgått från detta och motiverar åtalet med att det saknades tillräckliga skyddsanordningar för att hindra att åkverken möttes på ett sätt som innebar klämningsrisk. Alternativt skulle åkverken ha stoppats eller säkrats på annat sätt vid driftstörningar som krävde att stegarna användes. Eftersom det saknades riskbedömningar och instruktioner för arbetet med flisskruven var operatören inte medveten om riskerna.

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer till “Miljonbot yrkas för dödsolyckan i Vallvik

  • Mycket märkligt och oroväckande. Om en anställd skadas illa eller blir allvarligt sjuk, så får denne bara 30 000 kronor medan staten tar/snor/stjäl 1,4 miljoner.

    Rimmar illa tycker jag. Det skall väl vara den som skadas/förolyckas som får den stora kakan? Konstigt är också att när staten skall ha pengar finns inget tak uppåt. Men när den som skadas eller förolyckas får man sätta ett tak på 7,5 prisbasbelopp. Varför?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Osäkert anställda vågar    sällan larma

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

De kom inte hem från   arbetet

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.