”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”
Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.
Industriarbetarnas tidning
8 februari, 2018
Skrivet av Marie Edholm
Fyra av tio företag inom trä- och möbelindustrin uppger att bristen på arbetskraft hindrar dem från att öka produktionen. Inom fem år behöver branschen anställa 8 400 personer.
Det senaste året har varit ett starkt år för svensk trä- och möbelindustri. 4 700 personer har anställts, vilket är betydligt fler än vad som uppskattades för ett år sedan.
Trä- och Möbelföretagens (TMF) rekryteringsundersökning visar att företagen i branschen tror på en fortsatt uppgång i år. Det är bland annat det ökade bostadsbyggandet som ligger bakom branschens starka konjunktur. Förutom husfabriker har även företag som tillverkar möbler, golv, trappor, kök, dörrar och fönster stort behov av ny personal.
Bristen på anställningsbar arbetskraft har nu seglat upp som en av de viktigaste orsakerna till att företagen inte kan öka sin produktion.
Bara i år har branschen behov av över 3 000 nya medarbetare. Inom fem år kommer 8 400 personer att behöva rekryteras, enligt rapporten. Yrkesarbetare utgör två tredjedelar av behovet. I de flesta fall behöver personerna gymnasiekompetens eller motsvarande erfarenhet.
Torsdagens prognos från Arbetsförmedlingen visar att brist på arbetskraft råder på nästan hela arbetsmarknaden. Inom tolv av femton yrkesområden är möjligheterna att få jobb goda eller mycket goda. Myndigheten räknar med 74 000 nya jobb i år.
I prognosen nämns också att den svenska arbetsmarknaden är kvalificerad. Arbetsgivarna kräver oftast utbildning minst på gymnasienivå, även inom yrken som traditionellt sett har haft låga utbildningskrav. I takt med att bristen på arbetskraft ökar sänks dock arbetsgivarnas krav på erfarenhet, vilket gynnar nyutexaminerade.
Arbetsgivarnas behov av kompetens kräver dock en ökning av både antalet platser och intresset för yrkesinriktade utbildningar på gymnasiet och på högre nivå, skriver Arbetsförmedlingen.