Industriarbetarnas tidning

Träindustrin på jakt efter folk

8 februari, 2018

Skrivet av

Fyra av tio företag inom trä- och möbelindustrin uppger att bristen på arbetskraft hindrar dem från att öka produktionen. Inom fem år behöver branschen anställa 8 400 personer.

Det senaste året har varit ett starkt år för svensk trä- och möbelindustri. 4 700 personer har anställts, vilket är betydligt fler än vad som uppskattades för ett år sedan.

Trä- och Möbelföretagens (TMF) rekryteringsundersökning visar att företagen i branschen tror på en fortsatt uppgång i år. Det är bland annat det ökade bostadsbyggandet som ligger bakom branschens starka konjunktur. Förutom husfabriker har även företag som tillverkar möbler, golv, trappor, kök, dörrar och fönster stort behov av ny personal.

Bristen på anställningsbar arbetskraft har nu seglat upp som en av de viktigaste orsakerna till att företagen inte kan öka sin produktion.

Bara i år har branschen behov av över 3 000 nya medarbetare. Inom fem år kommer 8 400 personer att behöva rekryteras, enligt rapporten. Yrkesarbetare utgör två tredjedelar av behovet. I de flesta fall behöver personerna gymnasiekompetens eller motsvarande erfarenhet.

Torsdagens prognos från Arbetsförmedlingen visar att brist på arbetskraft råder på nästan hela arbetsmarknaden. Inom tolv av femton yrkesområden är möjligheterna att få jobb goda eller mycket goda. Myndigheten räknar med 74 000 nya jobb i år.

I prognosen nämns också att den svenska arbetsmarknaden är kvalificerad. Arbetsgivarna kräver oftast utbildning minst på gymnasienivå, även inom yrken som traditionellt sett har haft låga utbildningskrav. I takt med att bristen på arbetskraft ökar sänks dock arbetsgivarnas krav på erfarenhet, vilket gynnar nyutexaminerade.

Arbetsgivarnas behov av kompetens kräver dock en ökning av både antalet platser och intresset för yrkesinriktade utbildningar på gymnasiet och på högre nivå, skriver Arbetsförmedlingen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

”Ge personligt stöd så fler kan utbildas”

Henrik Valentin: De som behöver yrkesutbildning för att få jobb måste få personligt stöd på Arbetsförmedlingen, inte bara en kontakt via en skärm.

”Matchningen måste förbättras”

”Matchningen måste förbättras”

Arbetsförmedlingen behöver renodla sitt uppdrag till myndighetsutövning – kontroll och uppföljning. Privata aktörer kan bättre specialisera sig på olika branscher, skriver Fredrik Christensson, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet för C.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”I stället för slagträ behövs pragmatisk politik”

”Arbetsmarknadsministerns utbildningsstrategi är farlig i lågkonjunktur. Kommunal vuxenutbildning och traditionell arbetsmarknadsutbildning måste komplettera varandra, skriver Maria Mattsson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

IF Metall vill starta arbetarakademi

IF Metall vill starta arbetarakademi

IF Metall i norra Älvsborg och företaget GKN Aerospace vill starta en industriarbetarakademi. Tanken är att locka fler unga till industrin och erbjuda företagen utbildning.

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

”Arbetarna får inte hamna efter i omställningen”

Arbetare måste ha möjligheten att vidareutbilda eller skola om sig för att möta den förändrade arbetsmarknaden. Då håller det inte att lägga ned utbildningar, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S).

Här skolas framtiden in

Här skolas framtiden in

Trä- och möbelindustrin behöver rekrytera nästan 5000 nya yrkesarbetare de närmsta åren. Gymnasieeleverna på Tau Learning i Malmö är eftertraktade.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

Northvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

Mer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.