Pappersarbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall
20 mars, 2023
Skrivet av Pontus Ohlin
Politikerkrav Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Det började med att vi hade väldigt få kvinnor anställda på Iggesund, och det ville jag ändra på.
Jim Svensk Larm (S).
Mer än var tredje kommun i Sverige erbjuder ingen barnomsorg utanför kontorstid. Så var det till exempel länge i Hudiksvall, ända tills den socialdemokratiska lokalpolitikern Jim Svensk Larm – en pappersarbetare från Iggesunds bruk – tog tag i saken och lyckades driva igenom att hälsingekommunen beslutade sig för att starta ett nattis till slut.
– Det började med att vi hade väldigt få kvinnor anställda på Iggesund, och det ville jag ändra på. Göra det möjligt för fler kvinnor att arbeta skiftgång, säger han apropå sitt engagemang i frågan.
I dag är Jim Svensk Larm tjänstledig från bruket och vikarierar som ledamot i riksdagen i stället. Även där har han trummat för rätten till nattis – på nationell nivå. Delvis i form av en motion som han nyligen fick avslag på.
Han får stöd av partikollegan och före detta tändsticksarbetaren Johanna Haraldsson, som under sina nio år i riksdagen har motionerat om nattis åtskilliga gånger.
– Det behövs ett omtag om nattis, säger hon. Det är ju väldigt svårt att planera sitt liv som småbarnsförälder, speciellt i små kommuner, och därför är nattis så viktigt. Men i brist på det tvingas många lösa det själva.
Det fick hon själv erfara för ett tjugotal år sedan, berättar hon. Hon och hennes man. Hemma i Vetlanda. När deras dotter skulle börja på förskolan samtidigt som de jobbade inom industrin båda två. Hon på ett tvåskift, han på femskift.
– Jag minns att vi satt och tittade på våra scheman, tillsammans med mina föräldrar, och försökte få ihop det … Men det gick inte, det var helt hopplöst.
– Men som tur var lyckades min man så småningom få ett annat jobb på en annan industri, och på det sättet löste det sig.

Även moderaten Saila Quicklund har motionerat om barnomsorg på obekväm arbetstid. Hon har tidigare arbetat som vård- och omsorgschef i Bräcke kommun, och minns hur svårt det var att rekrytera personal just på grund av bristen på relevant barnomsorg.
– Det fick jag ofta höra. Och oftast handlade det om ensamstående kvinnor som tackade nej till vård- och omsorgsjobb, eftersom de inte hade någon lösning på hur de skulle göra.
Behovet är minst lika stort i dag, fortsätter hon. Över hela landet.
– Men sedan hur man löser det, rent praktiskt, det går jag inte närmare in på. Utan jag vill bara se en förändring. Vi behöver rekrytera fler till vård- och omsorgssektorn, säger Saila Quicklund.
För en kort tid sedan tog Jim Svensk Larm upp rätten till nattis i en så kallad interpellationsdebatt med skolminister Lotta Edholm, Liberalerna.
Läs också
Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.
Lotta Edholm, liksom tidigare regeringsföreträdare, menar dock att nuvarande regler fungerar bra. Det vill säga att landets kommuner inte är skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, men att de däremot ska sträva efter att göra det. Dessutom, upplyste ministern, kan kommunerna ansöka om statsbidrag för att täppa till de barnomsorgsutgifter som kan tillkomma; 80 miljoner kronor årligen.
De pengarna menar Jim Svensk Larm är för lite. Dessutom, tillägger han, är informationen om vad som gäller i den egna kommunen – om vad man som förälder har rätt till – många gånger bristfällig.
– I stället är det så att många föräldrar med arbetaryrken måste lösa sin barnomsorg på egen hand. Och detta drabbar främst kvinnor, särskilt ensamstående kvinnor som antingen tvingas byta eller tacka nej till jobb.
– Många föräldrar upplever också en viss skam för att de behöver barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Så kan vi inte ha det, säger Jim Svensk Larm.